Nyhetsarkiv fra Skolelaboriatoriet

Dugnad for havet

Vitensentrene har på oppdrag for Havforskningsinstituttet utviklet et helt nytt undervisningsopplegg for videregående skoler. Det kan gjennomføres med tur i fjæra eller på skolen med digitalt feltkurs.


Fysikken lever! – Levert med augmented reality (AR)

– Fascinerende å se våre notater og teoretiske fremstillinger komme til liv gjennom denne appen for skoleelever, sier Kristine Ettestad og Ingeborg Frøystein.


Skolelaboratoriet går digitalt

Ble ikke stoppet av korona; lærere fra Kongsbakken videregående skole deltok på programmeringskurs.


Lèt elevar leike med influensavirus

Er det virtual reality (VR) som skal lyfte kjemi-faget til nye dimensjonar? 


– Ikke la være å velge helsefag fordi du er gutt!

For å møte fremtidens utfordring med at det er få jenter som studerer realfag og teknologi og få gutter som studerer helsefag, inviterte UiT videregående elever til en dag full av inspirasjon.


Se 3 minutters filmsnutt fra air:bit

Dette filmklippet viser byggingen av sensorbokser som skal brukes til å måle støvpartikler i lufta, og som elever i videregående skole programmerer og anvender i sine egne forsøksprosjekt.


Ledig stilling i Skolelaboratoriet

Vi etterlyser en engasjerende underviser som vil utvikle og gjennomføre øvelser og kurs i regi av Skolelaboratoriet i realfag.


– Må ufarliggjøre realfagene

– Vi har en jobb med å ufarliggjøre realfagene for jenter, sier universitetslektor Carita Eira Varjola ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi (NT-fak). Mandag ble hun tildelt Studentenes Undervisningspris for fremragende undervisning ved fakultetet.


Magien i praktisk undervisning

På tokt med videregåendeelever kommer magien og verdien i praktisk undervisning frem.


Fortsetter prosjektet om luftkvalitet

air:bit - et forskningsprosjekt om luftforurensning er i gang for skoleåret 2018/2019, og denne uken ble årets lærerkurs gjennomført!


NAROM arrangerer lærerkurs

Spennende lærerkurs i astronomi, jordobservasjon og polarhimmelen


Erfaringer fra verdens største konferanse for forskning på programmering i skolen

"Det ikke er barna som er utfordringen når man skal innføre programmering i skolen, det er de voksne som må overbevises". Les gode poeng og erfaringer fra reisebrevet til Bjørn Fjukstad, stipendiat i informatikk og Skolelaben, som har vært på verdens største konferanse for forskning på utdanning innenfor informatikk og programmering i Baltimore, USA.


Nå skal luftforurensingen i Nord-Norge kartlegges

Og det av realfagselever ved videregående skoler i landsdelen. Lærerne som deltar i prosjektet var denne uken samlet til felles kurs.


Vil ha flere jenter inn i teknologiyrke: – Det er veldig viktig

160 fjerdeklassinger fikk lære om programmering og koding under årets Girl Tech-arrangement. Målet er å inspirere jenter inn i teknologiyrket ( NRK Troms).


Oppstart av høstens Kodeklubb

Denne uka var det oppstart av høstens Kodeklubb på Institutt for Informatikk! Det arrangeres to kurs i høst - et for nybegynnere og et for viderekommende.


Kongsbakken-elever skal måle kvaliteten på Tromsølufta

Med åtte mobile sensorer skal elevene i Forskerklassen på Kongsbakken videregående skole måle hvor mye luftforurensning det er i byen.


Hvordan er luftkvaliteten i Tromsø?

Dette er en problemstilling forskerklassen ved Kongsbakken videregående skole har undersøkt gjennom prosjektet «luftforurensing» dette vårsemestret. I dag presenterte de resultatene fra prosjektet på skolelaboratoriet ved UiT.


Matematikk er gøy!

 Det er i alle fall det inntrykket vi håper de 300 sjetteklassingene som deltok på årets matematikkleker sitter igjen med, etter arrangementet den 19. April.


Micro;bit på skolelaboratoriet

Blinkende hjerter på skjermer, hoppende barn og masse musikk. Slik var tilstanden på skolelaboratoriet da vi fikk besøk av Zach Shelby, daglig leder i selskapet Micro;bit.


Jenter og teknologi 2017

8. Februar deltok 210 jenter fra 10.klasse og videregående skole fra hele Troms på konferansen Jenter og teknologi.


Realfagskonferanse med vekt på utforskaende metoder i naturfag

30. november 2016 møttes 120 lærere på UiT for å høre om "Hva er god naturfagundervisning", lokale læreplaner og gjennomførte prosjekt ved lokale skoler. Konferansen ble en inspirasjonskilde for deltakere og arrangører.


Girl Tech Fest

Tirsdag 18. oktober 2016 arrangerer Skolelaboratoriet i Realfag og Teknologi med flere Girl Tech Fest for første gang i Tromsø, på Tromsø Bibliotek i Tromsø sentrum. Arrangementet er allerede fulltegnet!


Matematikklekene 2016 er gjennomført

 


Besøk av skoleklasse fra kongsbakken


Spennede romrelaterte lærerkurs

I samarbeid med den europeiske romorganisasjonen (ESA) tilbyr Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) en rekke spennende etter- og videreutdanningskurs for lærere. Kursene er gratis og det gis reisestøtte for deltakelse på feltsamlingene.


Lærere skal lære å programmere

Flere politikere, som kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, har tatt til orde for å få inn programmering i den Norske skolen, slik flere land har. I tråd med dette arrangeres Lærerkonferanse i Programmering mandag 14. september på Universitetet i Tromsø.


Nordisk kjemilæringskonferanse

Nordisk kjemilæringskonferanse arrangeres i Trondheim 3. og 4. desember 2015. Målgruppen for konferansen er kjemilærere, forskere innen kjemididaktikk og alle som har en spesiell interesse av kjemiundervisning.


Redningsselskapets sommerskole på besøk!

På Sommerskolen til Redningsselskapet lærer unger mellom 9-13 år båtvett og sjøliv gjennom en hel sommeruke! Som en del av programmet besøkte de vår skipssimulator. Dette for at ungene skal få bedre forståelse av det å opererer skip i ulike farvann og med mye forskjellig vær!


Matematikklekene 2015

13. mai arrangerte Skolelaboratoriet og Nordnorsk vitensenter Matematikkleker for 4. år på rad. I underkant av 300 6. klassinger fra Tromsø hadde en flott og annerledes dag med mange morsomme oppgaver knyttet til matematikk.


Vellykket gjennomføring av ENT3R elevkveld

29. april arrangerte ENT3R Tromsø elevkveld for alle elevene som har vært med på prosjektet i år med ny rekord på antall elever.


Jenter og Teknologi konferansen ble en stor suksess

Rundt 120 jenter fra 10. klasse og videregående skoler i Troms deltok onsdag 11. februar på konferansen Jenter og Teknologi arrangert av Fakultet for Naturvitenskap og Teknologi (NT-fak) ved UiT. «Dette er første gang vi arrangerer Jenter og Teknologi i Tromsø, så vi var veldig spent på forhånd, men responsen har vært veldig bra med mange påmeldte og stor interesse fra media», forteller en fornøyd prosjektleder Julianne Iversen.


«Breaking Bad» og kjemi du IKKE tester hjemme

Iført gassmaske og vernedrakt ga førsteamanuensis Anette Bayer et populærvitenskapelig foredrag elevene sent vil glemme; «Breaking Bad og kjemi – virkelighet eller fiksjon?»


Utvikler nettbasert fysikkundervisning

Institutt for fysikk og teknologi har blitt tildelt kr 350 000 i støtte fra Norgesuniversitetet til å utvikle nettbaserte ressurser i et brukerkurs i fysikk.


Nye flygere fra UiT - Norges arktiske universitet

I disse dager uteksamineres det første kullet med luftfartstudenter som i sin helhet er utdannet ved UiT - Norges arktiske universitet


Ønsker å fornye kjemiundervisningen

Mange har et anstrengt førstemøte med faget uorganisk kjemi. Det ønsker professor Abhik Ghosh og realfagslærer Steffen Berg å gjøre noe med - ved å fornye undervisningsmetoden.


Vakker vitenskap på Tromsø museum

Søndag 9. november står museet i krystallografiens tegn i samarbeid med Institutt for kjemi og NorStruct ved UiT. Det blir aktivitet for barna, foredrag for de voksne og ny miniutstilling i anledning FNs internasjonale krystallografiår 2014.


Mye moro på Strandtorget

I forskningsteltet på Strandtorget var det mange aktiviteter for både små og store barn.


Nyutviklet elevopplegg i DNA-teknologi

Elever fra Nordkjosbotn VGS fikk være de første som deltok på et nyutviklet elevopplegg innen DNA-teknologi.


Elevkonferansen i kjemi 2014

Vellykket kjemikonferanse for 150 elever fra Finnmark, Troms og Nordland. I år som i fjor har Institutt for kjemi gjennomført konferanse for videregående elever med kjemi 2 som fag på skolen.


Fagdag i naturfag

240 elever fra Tromsdalen VGS fikk oppleve en annerledes og spennende naturfagdag på Universitetet i Tromsø, med foredrag, øvelser og film.


Hva kjennetegner matematisk kreative elever?

Per Øysten Haavold har undersøkt om elever som får gode karakterer i matematikk på skolen er gode til å løse ukjente problemstillinger, eller om de bare er flinke til å følge “oppskriften”.