Skolelaboratoriet i realfag og teknologi

Alle nyheter fra Skolelaboratoriet

Oppstart av høstens Kodeklubb

Denne uka var det oppstart av høstens Kodeklubb på Institutt for Informatikk! Det arrangeres to kurs i høst - et for nybegynnere og et for viderekommende.

Forskningsdagene: fra forskningstokt til Kongsbakken med VR

Sist fredag besøkte en delegasjon fra Institutt for geovitenskap 2. klassinger på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, med VR-briller i bagasjen. Det var klart for ombordstigning til «Kronprins Haakon», et av verdens mest avanserte forskningsfartøy.

Vil bygge verdens største simulatorsenter i Tromsø

En gruppe forskere ved UiT vil bygge det de håper blir verdens største senter for simulatorer i Tromsø. Nå har de fått midler fra fylkeskommunen til forprosjekt.

Dugnad for havet

Vitensentrene har på oppdrag for Havforskningsinstituttet utviklet et helt nytt undervisningsopplegg for videregående skoler. Det kan gjennomføres med tur i fjæra eller på skolen med digitalt feltkurs.

Fysikken lever! – Levert med augmented reality (AR)

– Fascinerende å se våre notater og teoretiske fremstillinger komme til liv gjennom denne appen for skoleelever, sier Kristine Ettestad og Ingeborg Frøystein.

Skolelaboratoriet går digitalt

Ble ikke stoppet av korona; lærere fra Kongsbakken videregående skole deltok på programmeringskurs.

Lèt elevar leike med influensavirus

Er det virtual reality (VR) som skal lyfte kjemi-faget til nye dimensjonar?

– Ikke la være å velge helsefag fordi du er gutt!

For å møte fremtidens utfordring med at det er få jenter som studerer realfag og teknologi og få gutter som studerer helsefag, inviterte UiT videregående elever til en dag full av inspirasjon.

Se 3 minutters filmsnutt fra air:bit

Dette filmklippet viser byggingen av sensorbokser som skal brukes til å måle støvpartikler i lufta, og som elever i videregående skole programmerer og anvender i sine egne forsøksprosjekt.

– Må ufarliggjøre realfagene

– Vi har en jobb med å ufarliggjøre realfagene for jenter, sier universitetslektor Carita Eira Varjola ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi (NT-fak). Mandag ble hun tildelt Studentenes Undervisningspris for fremragende undervisning ved fakultetet.

Magien i praktisk undervisning

På tokt med videregåendeelever kommer magien og verdien i praktisk undervisning frem.

Fortsetter prosjektet om luftkvalitet

air:bit - et forskningsprosjekt om luftforurensning er i gang for skoleåret 2018/2019, og denne uken ble årets lærerkurs gjennomført!

Erfaringer fra verdens største konferanse for forskning på programmering i skolen

"Det ikke er barna som er utfordringen når man skal innføre programmering i skolen, det er de voksne som må overbevises". Les gode poeng og erfaringer fra reisebrevet til Bjørn Fjukstad, stipendiat i informatikk og Skolelaben, som har vært på verdens største konferanse for forskning på utdanning innenfor informatikk og programmering i Baltimore, USA.

Vil ha flere jenter inn i teknologiyrke: – Det er veldig viktig

160 fjerdeklassinger fikk lære om programmering og koding under årets Girl Tech-arrangement. Målet er å inspirere jenter inn i teknologiyrket ( NRK Troms).

Kongsbakken-elever skal måle kvaliteten på Tromsølufta

Med åtte mobile sensorer skal elevene i Forskerklassen på Kongsbakken videregående skole måle hvor mye luftforurensning det er i byen.

Jenter og teknologi 2017

8. Februar deltok 210 jenter fra 10.klasse og videregående skole fra hele Troms på konferansen Jenter og teknologi.

Nyutviklet elevopplegg i DNA-teknologi

Elever fra Nordkjosbotn VGS fikk være de første som deltok på et nyutviklet elevopplegg innen DNA-teknologi.

Nye flygere fra UiT - Norges arktiske universitet

I disse dager uteksamineres det første kullet med luftfartstudenter som i sin helhet er utdannet ved UiT - Norges arktiske universitet

Mye moro på Strandtorget

I forskningsteltet på Strandtorget var det mange aktiviteter for både små og store barn.

Fagdag i naturfag

240 elever fra Tromsdalen VGS fikk oppleve en annerledes og spennende naturfagdag på Universitetet i Tromsø, med foredrag, øvelser og film.

Elevkonferansen i kjemi 2014

Vellykket kjemikonferanse for 150 elever fra Finnmark, Troms og Nordland. I år som i fjor har Institutt for kjemi gjennomført konferanse for videregående elever med kjemi 2 som fag på skolen.