Ressurser

Skolelaboratoriet i realfag og teknologi

Med matavfall i bagasjen - fra skole til skole i Finnmark

I anledning årets Forskningsdager, dro UiT Skolelaboratoriet i realfag og teknologi på skoleturné gjennom Finnmark – med bobil og mye matavfall i bagasjen.

Temaet for årets Forskningsdager var «Energi», og på skoleturneen ble det energi av matavfallet! Skolelaboratoriet i realfag og teknologi turnerte i store deler av Finnmark for å introdusere elever for ny batteriteknologi og hvordan organiske molekyler kan erstatte metaller i morgendagens batterier. Selv frukt og grønt kan fungere som energilager og dette fikk elevene demonstrert ved selv å bygge batterier av matavfall.

På turen besøkte universitetslektor i Skolelaboratoriet, Lena Seuthe, tyve klasser ved videregående skoler i Kautokeino, Karasjok, Kirkenes, Vadsø og Tana. Via storskjerm fikk elevene også møte kjemikeren Marius Myreng Haugland på laboratoriet ved UiT. Haugland er forsker ved institutt for kjemi og utvikler organiske radikaler for bruk i nye metallfrie og dermed mer miljøvennlig batterier. Formidlingsopplegget utfordret elevene til å vurdere miljøvennligheten av dagens metallbaserte batteriteknologi, og å se hvordan grunnforskning kan hjelpe med innovasjon og bærekraftig utvikling.

Les mer om den kjemiske forskningen bak undervisningsopplegget her.

En stor takk til dagligvarebutikkene i Kautokeino, Kirkenes og Vadsø for hjelp med avfall av frukt og grønt, og til Norges Forskningsråd for finansiell støtte.

Undervisningsopplegget om organiske batterier kan bestilles for din skoleklasse her.