Arctic blue polygon pattern

Kandidatundersøkelsen UIT 2024 viser at kandidatene får relevant jobb

UiT har jevnlig gjennomført undersøkelser om kandidatenes arbeidstilknytning, og om utdanningen er relevant for arbeidslivet. Den siste undersøkelsen som nylig er gjennomført viser at flere enn tidligere er i arbeid, og at de aller fleste kandidatene har fått relevant jobb.

Mastergradskandidater ved Norges Fiskerihøgskole 2018.
Mastergradskandidater ved Norges Fiskerihøgskole 2018. Foto: David Jensen

Kandidatundersøkelsen UiT 2024 er den sjuende i rekka av kandidatundersøkelser ved UiT, og omfatter kandidater fra alle gradgivende studieprogram ved alle UiTs studiesteder fra 2020, 2021 og 2022. Undersøkelsen ble gjennomført som nettbasert survey av Ideas2evidence i mai, og er publisert i rapport nå i oktober.

Hovedresultatene fra undersøkelsen viser som tidligere kandidatundersøkelser at et stort flertall går ut i jobb etter studiene, og at de aller fleste av disse har fått en jobb der utdanningen er relevant. Undersøkelsen viser videre at nærmere to tredjedeler av kandidatene tar arbeid i Nord-Norge, og at kandidatene fordeler seg med en tredjedel i næringslivet og to tredjedeler i offentlige tjenester.

Kandidatene har relevant arbeid og mange fikk relevant praksis i studiet

Blant de som svarte på Kandidatundersøkelsen UiT 2024 var 85 % av kandidatene i arbeid, 3% i permisjon fra arbeid, 8% var studenter på heltid, knapt 2 % var jobbsøker eller permittert mens 2% oppga "annet". Flertallet fikk raskt jobb: 83 % hadde jobb innen tre måneder etter at de fullførte utdannelsen. Sammenlignet med forrige kandidatundersøkelse i 2021, er flere i arbeid, og da særlig flere i fast arbeid, mens litt færre er studenter, og disse er i all hovedsak bachelorkandidater. Andelen jobbsøkere er det laveste som er registrert, og bidrar til at andelen utenfor arbeid eller studier også er lavere enn i tidligere kandidatundersøkelser. Ved sammenligningen med tidligere undersøkelser er bare medregnet kandidatene fra 2021 og 2022, av disse var litt færre i arbeid (84% + 2% i permisjon) og litt flere studenter (10%), men andelen utenfor arbeid og utdanning den samme lave som for alle i undersøkelsen.  

Av de som var i arbeid oppga hele 88 % at utdanningen fra UiT er relevant for jobben. 63% av kandidatene hadde i løpet av studietiden deltatt i utdanningssamarbeid i form av praksis, oppgavesamarbeid, hospitering o.l. Det var blant disse kandidatene en enda høyere andel som mente utdanningen var relevant for jobben, og et klart flertall (65 %) av de som har deltatt i slikt utdanningssamarbeid mener det er nyttig for dem i arbeidshverdagen. I tillegg oppga 84% av kandidatene at de hadde arbeid ved siden av studiene, og flertallet av disse (61%) oppga at jobben var relevant for studiene.

Flertallet av kandidatene tar arbeid i landsdelen

Flertallet av UiT-kandidatene (63 %) er opprinnelig fra Nord-Norge, 29% fra Sør-Norge og 8% fra utlandet. Totalt har også 63 % av kandidatene tatt arbeid i landsdelen, 33% i Sør-Norge og 4% i utlandet. Det er altså flyttebalanse blant UiTs kandidater inn og ut av landsdelen, mens tidligere kandidatundersøkelser har vist en liten netto tilflyttingseffekt. Det er mange som begynner sin arbeidskarriere nær studiestedene, og klart flest arbeider i Tromsøområdet (32%).

En tredel av kandidatene tar arbeid i næringslivet, og disse fordeler seg på mange næringer, der IKT/data, regnskap/revisjon, juridiske tjenester, bygg og anlegg, finans/forsikring og fiskeri/havbruk er de største i siste kandidatundersøkelse. Vel en tredel (35 %) arbeider i helse- og sosialtjenester, noe som samsvarer med at over en tredel av kandidatene har tatt utdanning innenfor dette feltet. Den siste tredelen som i hovedsak arbeider i offentlig sektor fordeler seg på skole/oppvekst (13%), offentlig forvaltning (9%), høyere utdanning/forskning (8%) og forsvar/beredskap/politi/rettsvesen (4%).

Fornøyde med utdannelsen fra UiT

Når kandidatene ble bedt om å vurdere utdannelsen fra UiT svarte 84 % at de alt i alt er fornøyd eller svært fornøyd med utdanningen, noe som også er stabilt høyt og på nivå med tidligere kandidatundersøkelser. På spørsmål om de planlegger videre studier de neste par årene, altså på relativt kort sikt, svarte 35 % av de som ikke for tiden studerer at dette er aktuelt, enten i form av et nytt gradsstudium eller enkeltemner/årsstudium/videreutdanning.

Kandidatundersøkelser ved UiT

Kandidatundersøkelsen 2024 (PDF)

Kandidatundersøkelsen 2021 (PDF)

Kandidatundersøkelsen 2019 (PDF)

Kandidatundersøkelsen 2017 (PDF)

Kandidatundersøkelsen 2015 (PDF)

Kandidatundersøkelsen 2012 (PDF)

Kandidatundersøkelsen 2010 (PDF)

 

Kontaktperson: Ivar Lie



Ansvarlig for siden: Ivar Lie
Sist oppdatert: 16.10.2024 08:30

Fakta kandidatundersøkelsen 2024

Utført av Ideas2evidence i samarbeid med UiT, nettbasert survey i perioden 25.04.-28.05.2024.

Kandidater som årene 2020, 2021 og 2022 avsluttet en gradgivende utdanning på bachelor-, master- eller PhD-nivå, eller fullførte et profesjonsstudium fra UiT er inkludert i undersøkelsen.

4753 respondenter, noe som gir en svarprosent på 52. Ingen systematisk frafall registrert.

88 % i arbeid (inkl. foreldrepermisjon), 8 % studenter, 2 % jobbsøker/permittert, 2 % annet.

10 % arbeider i Finnmark, 43 % i Troms, 10 % i Nordland, 33 % i Sør-Norge og 4 % i utlandet.

33 % arbeider i næringslivet, 65 % i offentlige tjenester, 2 % i ideelle tjenester.

88 % har relevant utdanning for nåværende jobb, herav 61 % svært relevant utdanning.

84 % er fornøyd med utdanningen ved UiT, herav 32 % svært fornøyd med utdanningen.