Henrik følger forskerdrømmen i egen hjemby: - Som student har jeg sett byen i et helt nytt lys

forskerlinja i medisin ved UiT finner vi Henrik (24) som fordyper seg i kunstig intelligens. Tromsøværingen var fast bestemt på å flytte til et nytt sted for å studere. Men da det nærmet seg tiden for å ta et valg, utelukket han likevel ikke hjembyen: – Medisinstudiet i Tromsø er kjent for et hyggelig studentmiljø. Det Tromsø jeg vokste opp i er annerledes enn Tromsø som studentby.

Henrik Lykke Joakimsen
Foto: Privat

Fakta

Navn: Henrik Lykke Joakimsen
Alder: 24
Fra: Tromsø
Studerer: Profesjonsstudiet i medisin

Hvorfor valgte du medisinstudiet?

– Det er mange gode grunner til det. Jeg synes utdanninga hørtes utrolig morsom ut. Kroppen er spennende, og du lærer litt om alt. Jeg visste at medisinstudiet i Tromsø var kjent for et hyggelig studentmiljø. Det er mange utadvendte folk med mye initiativ som går her, og mye foreningsarbeid, fester og turer. Jeg var også veldig interessert i forskningsåret som studiet tilbyr. Vi på medisin kan nemlig hoppe ut av kullet vårt i ett år for å forske og så hoppe inn igjen på kullet under. Det hadde jeg lyst til å gjøre!

Fortell litt om året ditt på forskerlinja?

– Det er artig å få grave seg ned i noe, og å bli skikkelig god på et mindre felt. Vi går igjennom så mye på studiet at du ikke kan fordype deg i alt. Da er dette tilbudet perfekt for å forske litt alene i ett års tid. Jeg er også interessert i å kunne undervise litt i fremtiden, og da er det lurt med en forskningsbakgrunn i tillegg. Året mitt brukes på å forske på bruk av kunstig intelligens i billeddiagnostikk av leveren. For øyeblikket er det for få radiologer, og samtidig veldig mange i Norge med leversykdommer som bør utredes. Vi i Senter for pasientnær kunstig intelligens jobber blant annet med å utforske mulige løsninger for å effektivisere og forenkle prosesser knyttet til å analysere alle leverbildene som hoper seg opp hos radiologene.

Hvorfor valgte du UiT?

– Jeg var egentlig fast bestemt på å flytte ut av byen. Men da det nærmet seg tiden for å ta et valg, tok jeg kontakt med folk som hadde studert her og fikk inntrykk av at det var ålreit. Jeg fikk også inntrykk av at UiT tilbyr det mest oppdaterte og pedagogiske opplegget. De er veldig faglig sterke her, med en oppdatert studieplan. Det er mye fokus på praksis og at så mange som mulig skal komme seg gjennom. Du merker at både forelesere og medstudenter ønsker at du skal få det til. Skolen tar vare på deg og alle hjelper hverandre. Da jeg begynte her innså jeg også at det Tromsø som jeg vokste opp i er annerledes enn Tromsø som studentby. Som student har jeg sett byen i et helt nytt lys.

Hvordan er det sosiale miljøet på og rundt universitetet?

– Veldig, veldig bra. Det er mange hyggelige, ålreite og jordnære folk her. UiT-studenter er generelt åpne, sosiale og interesserte i å møte nye folk. Jeg har inntrykk av at det er et åpent miljø på de fleste linjene men hos oss er det i hvert fall lett å bli kjent med folk. Det finnes mange organisasjoner du kan engasjere deg i, og det er alltid noe som skjer. Selv har jeg mange Tromsø-venner fra før av, men de aller fleste studievennene mine er utenbys fra, og fra hele landet.

Er du med i noen studentforeninger?

– Jeg har vært med i mange. For tiden er jeg veldig aktiv i Norsk medisinstudentforening i Tromsø, som jeg tidligere har vært leder for. Jeg er også aktiv i Medisinernes seksualopplysning (MSO), som er ei helt fantastisk forening. Målet til MSO er å opplyse om kropp og seksualitet, og psykisk helse i relasjon til dette, på ungdoms- og videregående skoler, asylmottak og voksenopplæringer i hele Nord-Norge. Det er utrolig viktig og givende å være med på.

Se alle studentforeningene du kan være med i her!

Hvordan er livet i nord?

– Hvis du leter, finner du utrolig mye kult som skjer i Tromsø. Mange av de som kommer sørfra er kule og eventyrlystne folk som er gira på turer. Det er fantastiske muligheter her for toppturer, ski og snowboard. Jeg har inntrykk av at det å dra på turer er litt nisje andre steder, men her gjør alle det, nesten uansett hvilket miljø de er i. Det er også gode muligheter for andre lavterskelaktiviteter her, som ishockey, volleyball, håndball, fotball og svømming. Tromsø internasjonale filmfestival vil jeg også trekke frem, for det er superartig. Jeg anbefaler alle å få med seg noen snåle nisjefilmer mens du tar noen øl. Her kan du se filmer fra hele verden i kule lokaler over hele byen, og leve livet.

Hvilke jobbmuligheter gir medisinstudiet?

– Mulighetene er mange, og du kan spesialisere deg innenfor flere kategorier. Mange som går medisin blir ofte fastleger, kirurger, hjerteleger, kreftleger, psykiatere, barneleger eller ortopeder. Men du kan også gå i en annen retning, og jobbe mer administrativt eller politisk. Du lærer mye om både kropp og samfunn på studiet, og det åpner mange dører.

Hva er planen din etter studiene?

– For øyeblikket er det så mange fag som har vært gøy at jeg er litt usikker på retningen jeg vil ta. Alt virker gøy! Men jeg har lyst til å kunne forske litt, og samtidig ha litt pasientkontakt. Jeg holder det derfor ganske åpent, enn så lenge.

Har du tips til andre som vurderer medisinstudiet ved UiT Norges arktiske universitet?

– Har du lyst til å studere medisin burde du sjekke ut studieplanen til de ulike byene. De er ganske drastisk forskjellige. I Tromsø er det lagt opp til mye praksis, og du vil lære mye, i tillegg til at det er et godt utvekslingsopplegg her. Jeg anbefaler å sette seg inn i det. Ta kontakt med studenter som går her om du er usikker. Det er mange som gjerne hjelper deg og kan fortelle om studiet. Vi gir deg gjerne en liten omvisning! Ellers har jeg et tips til eksamenstida, som pleier å være ganske tung: Vi har alle eksamener på våren, og da titter sola frem igjen. Ta deg en pause, og kom deg ut i naturen for å lufte hodet! Jeg var faktisk på 14 toppturer på tre uker under forrige eksamensperiode. Det gjorde at jeg holdt ut. Det er som terapi og holder humøret oppe.

Møt flere studenter