Prabha synes det er gøy å være «søring» i Tromsø

Da hun så at Tromsø hadde egen filmklubb på Verdensteatret var hun solgt, men for å få venner under pandemien i en ny by måtte Prabha tenke kreativt. Svaret ble studentkorpset, som i dag er som hennes familie i nord.

Prabha Waidyanatha

Fakta

Navn: Prabha Waidyanatha
Alder: 22
Fra: Oslo
Studerer: Bachelor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse

Hvorfor søkte du deg til nettopp dette studiet og hvordan er det?

– Hver gang jeg er ute og reiser legger jeg merke til hvordan hus er bygd opp. Jeg ser på alt fra formene til hvordan bilveien er lagt opp frem til huset. Nye bygg i Oslo har alltid vekket følelser i meg, om det så er av ren frustrasjon over hvor elendige prosjektene er eller om det er glede over hvor gode de er. Vakker arkitektur gjør noe med menneskene som ser på og går forbi de hver dag.

 

Når folk spør hva studiet går ut på, pleier jeg å svare «Dere vet hvordan arkitekter bygger bygg? Vi passer på at de som skal ta i bruk byggene har det fint. Vi sørger for at alle fasiliteter og lignende er plassert slik at de skaper mest mulig trivsel». Vi blir trent opp til å kunne se hvordan samfunnet utvikler seg og hva vi kan gjøre for å få til en god og bærekraftig samfunnsutvikling. Det er et veldig spennende studium med en del praktisk arbeid. Jeg går andreåret nå, og i femte semester kan vi enten gå ut i praksis eller dra på utveksling. Vi har allerede vært vært på feltarbeid i Narvik og hørt om spennende fremtidsplaner for byen i årene fremover. Selv tenker jeg å gå for utveksling, sånn at jeg også kan ta noen fag i samfunnsgeografi.

Hvorfor valgte du UiT?

– Jeg bestemte meg for at jeg ville studere samfunnsplanlegging og kulturforståelse. UiT var et av få steder som har denne bacheloren, så det var noe jeg vurderte. Men det var faktisk da jeg hørte at Tromsø har en filmklubb hvor de viser film hver onsdag og noen lørdager, at jeg bestemte meg for å søke hit. Det hørtes så gøy ut! Ellers er det veldig vakker natur her, og jeg var lei av det samme gamle i Oslo og klar for noe nytt. Det fristet også at det er mindre klasser på UiT. Her kjenner alle hverandre og vi jobber tett med foreleserne. De tilpasser seg våre behov og er veldig fleksible.

Hvordan er det sosiale miljøet på og rundt universitetet?

– Vi er en ganske liten klasse og det er kjempekoselig. Det er en støttende gjeng hvor alle hjelper hverandre. Men da jeg flytta hit kom koronaen og amputerte mye av det sosiale. Jeg måtte derfor tenke litt utenfor boksen for å få venner og meldte meg inn i studentkorpset Ompagniet. Jeg har spilt tverrfløyte siden barneskolen og ble raskt tatt veldig godt i mot i korpset. Nå er de som min andre familie her oppe i nord. Det er mange sosiale eventer, fester og henging og er et veldig lavterskel tilbud. Så lenge du klarer å spille litt er du velkommen. En av de som spiller her kunne ikke noe før hun starta engang og hun er blitt veldig god nå. Men de fleste er korpskids fra tidligere. Vi har øving én gang i uka og spiller blant annet på 17. mai, på arrangementer i byen og som en del av Pride-paraden.

 

Etter at jeg kom inn i korpsmiljøet begynte jeg å bli mer komfortabel med å oppsøke andre også. UiT har fantastiske organisasjoner og det er noe for enhver. Jeg er også en del av TSI Surf og har vært med på en surfetur til Lofoten. De leier ut surfeutstyr og arrangerer turer til Unstad. Trenger du avbrekk fra studiet er det fantastisk.

Hvordan er livet i nord for en Oslojente?

– Da jeg først kom hit var det så gøy. Det er fjell uansett hvor du snur der, det er så ulikt fra å vokse opp i byen i Oslo. Det er så lett å komme seg ut i naturen, bare gå en tur rundt Prestvannet eller opp Tromsdalstinden. Midnattsola er helt fantastisk, mørketiden er litt tung, men det hjelper at du kan se vakkert nordlys. Når det er mørkt hele dagen kan man bli litt nedfor, men da er du mer med venner og gjør koselige ting for å kompensere, så egentlig synes jeg den tiden er veldig fin nå. Du må se litt lyst på det når det er mørkt. Kulturlivet i Tromsø er også noe for seg selv. Jeg ble medlem i filmklubben jeg var så gira på, og det er veldig gøy! Det er visninger hver uke i en gammel kinosal på Verdensteatret, som gir en fin stemning. Ellers er det mange konserter og festivaler i løpet av et år. Forrige uke jobbet jeg frivillig på Insomnia, og da fikk jeg gratisbillett og danset til langt på natt med gode venner.

Hvilke jobbmuligheter får du av samfunnsplanlegging og kulturforståelse?

– Det er stor etterspørsel etter folk med denne utdanningen, spesielt i nord. Da vi var på feltarbeid i Narvik var de veldig glade for å ha oss der, for de trenger nye, unge mennesker med nye syn på byplanlegging. De var gira på å gi ut sommerjobb og andre jobber til de som var interessert. Venner av meg fikk seg sommerjobb i kommuner i nord allerede første året. Du kan jobbe med både kommunale og private byggefirmaer og for arkitektkontorer. Det er et fleksibelt yrke hvor du kan gjøre så mye forskjellig.

Har du noen tips til de som vurderer et studie på UiT?

– Bare hopp uti det! Jeg kjente ingen her da jeg kom hit og det var ikke noe problem, selv under korona. Alle plasser har noe å by på, så hvorfor ikke Tromsø? Det er en så vakker by. Det er kaldt klima men kjempevarme folk. Jeg er veldig takknemlig for å være en så fin plass som dette og få bo her. Det er gøy å være «søring» i Tromsø.

Møt flere studenter