Veien hjem til nord

Som så mange andre på sin alder, liker Emma Wu (23) å være med venner, trene og se på film. Men studievalget hennes er kanskje litt annerledes; etter noen år i Oslo valgte nemlig Harstad-jenta å flytte «hjem» igjen for å studere bioteknologi ved UiT. Nå går hun andreåret, er leder i studentforeningen Tekna og stortrives!

Emma Wu
Foto: Privat

Fakta

Navn: Emma Wu
Alder: 23
Fra: Harstad
Studerer: Bioteknologi

 

— Jeg bor i et kollektiv sammen med 14 andre studenter. Både kollektivet og skolen domineres av unge voksne fra hele Norge, og jeg har fått venner fra hele landet.

UiT Norges arktiske universitet er Nord-Norges største forsknings- og utdanningsinstitusjon. Med over 160 ulike studier fordelt på ti studiesteder, er Emmas studieby, Tromsø, hovedcampus.

Veien hjem til nord

Under førstegangstjenesten var Emma stasjonert i Oslo. Året etter valgte hun å studere på Ås, men noe føltes ikke riktig. Etter to år i sør vendte hun nesa hjem mot nord. Hun hadde allerede nære venner som studerte der, det var en trygghet.

— Det føltes rett og slett mer som hjemme. Jeg er vant til fjell og hav, og et miljø hvor alle kjenner alle. Oslo ble for stort og travelt for meg.

I Tromsø har hun alt hun trenger innen 30 minutters gangavstand, og reiseveien hjem til Harstad er relativt kort. Hun forventet å møte mange nordlendinger på studiet, men fikk seg en stor overraskelse.

— På mitt studium, bachelor i bioteknologi, var det faktisk færre nordlendinger, enn hva jeg hadde trodd. Vi startet med 20 studenter høsten 2019 og bare seks av oss var nordlendinger.

Noen å lene seg på

Ved UiT er det over 130 studentforeninger å velge mellom, blant annet linjeforeninger, idrettslag og politiske partiforeninger. Å engasjere seg i en forening kan være en fin inngang til å finne nye venner og interesser. Studentforeningen Tekna har omtrent 600 studentmedlemmer ved UiT, som Emma og teamet hennes planlegger arrangementer for. Det kan være alt fra musikkbingo, skidager og olympiader til kræsjkurs før eksamen. Hun snakker varmt om studentforeningen og hvor viktig den har vært for henne. Det er på Tekna alle studentene møtes, på tvers av fag.

— Jeg har fått mange venner som studerer noe annet enn meg gjennom Tekna.

Medlemskapet gir meg mye, både sosialt og faglig, men også gode forsikrings- og bankavtaler.

Moderorganisasjonen er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne. Men alle som studerer naturvitenskap eller teknologi, og planlegger å ta en master, kan bli medlem i Tekna Student. I tillegg til gode forsikrings- og bankavtaler tilbyr Tekna nå også online psykolog til sine studentmedlemmer. Normalt står de på stand ulike steder på campus en gang i uka, forteller Emma. 

— Å stå på stand er en veldig lett måte å komme i kontakt med andre studenter på. Det er mye lettere å si hei til en person i etterkant hvis man har møttes på stand.

Og venner er utvilsomt viktig. Alle trenger noen å lene seg på, mener Emma. Universitetet er ikke som vgs. og grunnskolen, der lærerne forteller deg hva du skal gjøre til enhver tid.

— Jeg synes det er viktig å ha gode venner på studiet. Det er viktig å ha noen å snakke med, som kan pushe deg i arbeid med oppgaver og i kollokviegrupper.

Hun mener alle trenger noen som vet hvordan du har det. Og ikke minst, noen å ha det gøy med.

— Jeg og noen andre medstudenter har siden studiestart deltatt på quiz på studentsamfunnet Driv en gang i uken. Det er alltid et høydepunkt i uka!

Se oversikt over UiTs studentforeninger og Samskipnadens arrangementer.

Verdensvenner

UiT har også et stort internasjonalt fagmiljø. På Emmas studie er det lagt opp til at man kan dra på utveksling fjerde semester.

— Universitetet har avtaler med blant annet Aberdeen i Skottland og Tasmania i Australia.

Hvis man drar på utveksling vil man jo fort få seg venner fra hele verden.

Andre studier ved UiT har gode utvekslingsavtaler med universiteter på alt fra Hawaii til København. Gjennom å stå på stand for Tekna møter hun ofte utvekslingsstudentene.

— De er ofte nysgjerrige på hvem vi er og hva vi holder på med. Å finne seg en studentforening er en flott sjanse til å komme i prat med alle som studerer her.

Magiske opplevelser venter

Emma forteller om sitt beste minne hittil i studietid under pandemi, en biltur høsten 2020, hvor hun og noen studievenner leide en bil og dro på dagstur.

— Jeg var den eneste nordlendingen av oss, så det var veldig gøy å vise folk fra Trondheim og Vestlandet områder utenfor Tromsø.

De startet dagen hos Tromsø Villmarkssenter, hvor de fikk hilse på trekkhunder og valperkull, før de kjørte til Ersfjorden for å spise lunsj.

— Så kjørte vi ut til Sommarøy og Hillesøy hvor vi gikk opp på en topp og så tre ørner som var ute og svevde i lufta!

Turen til området er kjent for hvite strender, små øyer og holmer og fantastisk utsikt så langt øyet kan se. Det er ingen tvil om at magiske opplevelser venter hjemme i nord. 

—Vi hadde kjøpt inn litt snacks til kjøreturen, så vi satte oss på ei hvit sandstrand på Sommarøy og spiste litt av det, før vi satte kursen mot Tromsø igjen.

 

Foto hovedbilde: Maja Sandvik

Møt flere studenter