Reisen til nordlyset

Det var Tromsø Internasjonale Filmfestival som overbeviste Marie Primdahl (24) fra Kristiansand om å flytte langt vekk fra Sørlandet. Hun har alltid vært over gjennomsnittet interessert i mennesker og historiefortelling både på lerretet og i det virkelige liv. Nå studerer hun psykologi ved UiT i Tromsø, og byen har vist seg å bli et hjem.

Marie Primdahl
Foto: Privat

Fakta

Navn: Marie Primdahl
Alder: 24
Fra: Kristiansand
Studerer: Psykologi

 

— Det tok ikke mer enn et par timer før jeg forelsket meg i byen, med det flotte kulturtilbudet, de korte avstandene til alt og byens rause og inkluderende folk, sier Marie.

Tromsø, også kalt den arktiske hovedstaden, er den mest folkerike kommunen i Nord-Norge, med over 71.000 innbyggere. Nordlys, byliv og kultur betegner byen Marie bor og studerer i. Filmfestivalen som først lokket henne nordover avholdes årlig i januar, og er Norges største filmfestival.

— Tromsø byr på alt fra vakker natur, som gjør at selv en halvdansk sørlending som meg får lyst til å utfordre seg selv på ski, til ekte byfølelse med kjempegodt og levende kulturtilbud!

Venner for livet

Som så mange andre, var Marie bekymret for om hun kom til å bli kjent med noen. Men allerede på den første festen kom hun i prat med en jente.

— Vi danset til langt på natt. På slutten av kvelden, da vi skulle si hade og gå hver vår vei, sa hun til meg: – Det var så koselig å bli kjent med deg, jeg trodde aldri jeg skulle få en venn i kveld!

Nå, tre år senere, er hun en av Maries nærmeste venner. Marie føler seg heldig som har blitt kjent med så mange fine folk.

— Både de som kommer herfra og de som flytter hit er så inkluderende, ærlige og snille. Tromsøfolk er det både lett å forholde seg til, bli kjent med og bli glad i.

Hun er helt sikker på at mange av studentene kommer til å velge å bli i Tromsø, selv etter endt studie.

Jakten på nordlyset

I Tromsø har hun begynt å dokumentere sitt eget liv og hun filmer alt fra festivalopplevelser til middager med venner. Til og med utendørseventyr blir det litt av, selv om hun aldri tidligere har vært et friluftsmenneske. 

— I Tromsø er det så mange kule ting man kan gjøre i nærområdet. Jeg har virkelig fått utfordret meg. Jeg har til og med kjørt hundespann to ganger med verdens skjønneste hunder!

For ingenting er som en oppdagelsesferd i den arktiske hovedstaden.

— Noen ganger drar vi på nordlysjakt. Selv om jeg har sett mye nordlys nå blir jeg fortsatt overveldet hver gang lysene danser på himmelen.

Marie forteller at hun og vennene ofte leter etter steder uten lysforurensning for å se nordlyset. Men magien oppstår gjerne når hun minst venter det:

— Når jeg kommer over nordlyset på vei hjem fra en lang kveld med synging og dansing på byen, kjenner jeg på en varm takknemlighet over at jeg bor i så vakre omgivelser!

 

Foto: Rikke Amalie Maren Sætran

Møt flere studenter