Ketil Lenert Hansen
Professor
Stillingsbeskrivelse
Professor, ansvarlig for samisk barn og unge
Stillingsbeskrivelse
- Professor i helsevitenskap, med urfolksepidemiologi som fagbakgrunn. Ansvarlig for samiske barn og unges levekår og psykososial helse
- Forsker ved Sámi Allskuvla i Kautokeino, Institutt for samisk lærerutdanninger. Prosjektleder for prosjektet Movt nuorra boazosámit leat vásihan rasismma/ Forskningsprosjekt om opplevd rasisme blant unge samer i reindrifta
- Prosjektleder for forskningsprosjektene Mihá - psykososial helse blant samisk ungdom, Arktisk barndom - en studie av vold og overgrep og Migrasjon og funksjonsnedsettelse
- Forsker i prosjektet: Mennesker med funksjonsnedsettelser og samisk bakgrunn
- Forsker i prosjektene InvolveMENT (UiS) med ansvar for samisk ungdom, UngKven - Nuorikvääni og KASUTA: Å vokse opp
- Styremedlem som representant for Helsefakultetet ved UiT i Likestilling- og mangfoldsutvalg
- Medlem i den nasjonale styringsgruppen til Bufdirs prosjekt TryggEST-vern for risikoutsatte voksne
- Kommisjonsmedlem i Accelerating Indigenous health and wellbeing: the Lancet Commission on Arctic and Northern Health
- Kommisjonsmedlem i The health and wellbeing of Indigenous adolescents: a global collective for an equitable and sustainable future
- Medlem av The UArctic Thematic Network on Health and Well-being in the Arctic (TN) prosjektene Strengthening circumpolar network in Arctic health research og Circumpolar Maternal and Child Based and Culture Informed Health Services and Research in Circunmpolar Maternal Health
- Representerte Norge i Fulbright Arctic Initiative Cohort 3, i 2021-23
- I styringsgruppen til ISPCAN kongressen 2024: The Congress theme Working Together in Times of Crisis, Uppsala, Sverge
- Medlem i SANKS FoU styret
I betenkningen til min nåværende stilling het det: «Arbeidsoppgavene vil innebære forskning, undervisning, tjenestestøtte, veiledning og formidling». «I Stillingen vil det bli lagt vekt på at instituttet har i sitt samfunnsmandat et særlig ansvar for å utvikle kultursensitiv kompetanse i arbeid med den samiske urbefolkningen. Oppgavene vil inkludere det å sette i gang og drive fram nye prosjekter i nær samhandling med tjenester på barn- og ungefeltet. Formidling av kunnskap er sentral i denne stillingen.
De 50 siste resultatene fra Cristin vises på siden. Se alle arbeider i Cristin her →
Publikasjoner utenom Cristin
Aktuelt: Unge samers psykiske helse
Forskningsrapporten: Unge samers psykiske helse - En kvalitativ og kvantitativ studie av unge samers psykososiale helse: kan lastes ned her!
Filmene som er laget i forbindelse med prosjektet kan sees her!
Samtale med statsminister Erna Solberg om samehets
Forskningsinteresser
- Arktisk barndom
- Arktisk levekår og helse
- Unge samers psykiske helse
- Urfolkshelse
- Diskriminering og mental helse i samisk befolkning
- Vold og overgrep i nære relasjoner
- Kultursensitivitet
- Samiske verdier
- Samiske barn og unges oppvekstvilkår
- Mangfold og toleranse - personer med nedsatt funksjonsevne med samisk tilknytning
- Migrasjon og funksjonsnedsettelse - overgangen til voksenlivet for innvandrere med funksjonsnedsettelse i Norge
Undervisning
- Diskriminering, mobbing og hatyringer mot samer
- Etnisk diskriminering, resilience og mental helse
- Unge samers psykososiale helse og levekår
- Samer med funksjonsnedsettelse
- Vold i nære relasjoner for minoriteter
- Likeverdige helsetjenester for den samiske befolkningen
- Samisk ungdom, identitet og levekår
- Migrasjon og funksjonsnedsettelse
Se podcasten: Unge samers psykiske helse Hør podcasten om Samehets
Medlem i forskningsgruppe
CV
Representerte Norge i Fulbright Arctic Initiative Cohort 3, i 2021-23
Tildelt Fulbright Arctic Initiative stipend
Professor Ketil Lenert Hansen ved RKBU Nord, UiT Norges arktiske universitet, tildeles stipend fra Fulbright Arctic Initiative.
Stipendet er et initiativ fra den amerikanske kongressen og tildeles av det amerikanske utdannings-og kulturdepartementet og skal fremme de felles interessene til befolkningen i Arktis. Hansen er en av til sammen 16 forskere fra arktiske områder som er blitt valgt ut og tildelt stipendet Fulbright Arctic Initiative III. Forskerne vil undersøke temaer som helse og velvære til barn og ungdom, sikkerhet og samarbeid og infrastruktur i Arktis.
Fulbright Arctic Initiative er et program som bringer sammen forskere og fagfolk fra arktiske råds medlemsland. Arktisk råd er en mellomstatlig forum som inkluderer Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige, og USA. Hensikten er å skape et nettverk med eksperter som skal samarbeide om forskning for å fremme samarbeid og sikkerhet i Arktis. Forskerne skal engasjere seg i samarbeidende, tverrfaglig forskning i løpet av neste 18 månedene. Du kan lese mer om stipendet på Ketil Lenert Hansens blogg. og Fulbright Arctic Initative Cohort 3 Policy brief.
Lenert Hansen er medlem av det prestisjetunge kommisjonsarbeidet The Lancet Commission on Arctic Health. The Lancet er blant verdens eldste og mest kjente generelle medisinske tidsskrifter.
Fikk Helsefaks formidlingspris den 18. juni 2018: Til inspirator i samiske spørsmål
"Formidlingsprisen handler om å kommunisere forskning og kunnskap i en populærvitenskapelig form, og med folk flest som målgruppe. I likhet med de øvrige prisene, var det flere nominerte som kjempet om prisen. Førsteamanuensis Ketil Lenert Hansen ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord), gikk seirende ut av konkurransen. Han beskrives som en fremragende ambassadør for UiT og Det helsevitenskapelige fakultet, og komiteen begrunner tildelingen med at han, gjennom allsidig formidling via varierte kanaler og flere uttrykksformer, har bidratt til å synliggjøre samenes situasjon innen helse, diskriminering, mobbing og vold.
– Hansen fremstår som en inspirator i samiske spørsmål, og peker seg ut fordi han tidvis formidler «brennbart stoff», men er uredd og våger å være til stede i samfunnsdebatten. I tillegg til at hans formidling er svært tidsaktuell, svarer den til både UiTs og Helsefaks tematiske strategi, begrunner komiteen."