Lørdagsuniversitetet 2024

Lørdagsuniversitetet er åpne populærvitenskapelige foredrag av forskere ved UiT Norges arktiske universitet, som formidler spennende forskning innen en rekke temaer. Programmet for 2024 oppdateres fortløpende. Du finner det på denne siden, og under arrangementer på Lørdagsuniversitetets Facebook-side

Program 2024

7. Desember 

Rødbanken, Tromsø

INFO KOMMER

16. November

Rødbanken, Tromsø

INFO KOMMER

19. Oktober

Rødbanken, Tromsø

INFO KOMMER

28. September

Framsenteret/Polaria

INFO KOMMER

21. September

Verdensteateret 

INFO KOMMER

14. September

Rødbanken, Tromsø

INFO KOMMER

 

1. juni

13.00–14.00: Rødbanken, Tromsø (i samarbeid med Sjømatfest som arrangeres i Tromsø 5.–8. juni)

Stadig flere velger Tromsø som reiselivsdestinasjon. Nordlys, fjell, snø, hval og samisk kultur er viktige faktorer for at stadig flere velger å legge turen hit. Til tross for kvaliteten på råvarer fra sjømatnæringen, med gode restauranter og en rik kysthistorie, er ikke fisk og skalldyr blitt en råvare for reiselivet på linje med de andre attraksjonene. Hvor lenge kan vi være komfortable med at de ressursene som historisk sett har tillatt oss å leve i Nord-Norge ikke skal få sin naturlige plass i utviklingen av turismen her?

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med førsteamanuensis i reiseliv ved UiT, Gaute Svensson.

11. mai

13.00–14.00: Rødbanken, Tromsø 

"Lørdagsuniversitetet: Andre verdenskrig i nord og frigjøringsdagen 8. mai"

Krigsårene satte dype spor i sivilbefolkningen i nord og tilværelsen kunne være både hverdagslig, vanskelig og brutal. Frigjøringen kom som en lettelse for mange og som et oppgjør for andre. Hvorfor er de siviles historie og fortellinger om fangenskap fra andre verdenskrig i nord fortsatt viktig? Hvordan preger dette minnet om frigjøringsdagen i nord?

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med Marianne Neerland Soleim, professor i historie ved UiT

 13. april

13:00–14:00: Rødbanken, Tromsø

Barn rammes hardt av krig. Vonde opplevelser endrer livet og fester seg gjerne som traumemareritt. Professor i pedagogisk psykologi ved UiT Jon-Håkon Schultz har sammen med Flyktninghjelpen utviklet et skolebasert program for elever som har opplevd krig og konflik. Den hjelpen en lærer kan gi, kan være avgjørende for elevens indre liv. 

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med Schultz og Flyktninghjelpen som presenterer hvordan lærere i Gaza har forberedt seg på å ta imot elever i midlertidige skoler – og hvordan de kan gi livsviktig hjelp.

 6. april 

13:00–14:00: Norges arktiske universitetsmuseum, Tromsø 

"Den fantastiske tareskogen". 

Som del av UiTs årsfest og åpen dag med gratis inngang på Norges arktiske universitetsmuseum, inviterer vi deg til å besøke utstillingen "Tareskogen – havets oase" og bli med på foredrag hvor vi dykker ned i og utforsker den fantastiske tareskogen; historien, muligheter, trusler, forskning og fremtid.

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med Ann Eileen Lennert, miljøantropolog ved UiT Norges arktiske universitet.

 9. mars

13.00–14.00: Rødbanken, Tromsø

Mange jenter og kvinner opplever at menstruasjonssyklusen eller bruk av hormonell prevensjon påvirker både fysisk og mentalt. Men hva kan man gjøre selv, og hva kan man være oppmerksomme på? Hvilke paralleller kan man trekke mellom toppidrett og arbeidslivet?

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med Tina Pettersen Engseth!

 17. februar

13.00–14.00: Rødbanken, Tromsø

Sápmi ja UiT – en miniforedragsserie. 

I anledning samisk uke og feiringen av samefolkets dag, har UiT lagt til rette for en rekke aktiviteter og arrangementer på og rundt flere av våre campus, og vi er glade for å få besøk av et utvalg av forskere innen det samiske hos oss på Lørdagsuniversitetet.

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med Ketil Zachariassen, Anne-Hedvig Salmi Nordsletta og Lill Tove Fredriksen.

 17. januar

13.00–14.00: Rødbanken, Tromsø

Smart klima i smarte byer. 

Smarte byer er byer som benytter teknologiske løsninger for å forbedre sitt miljø og for å oppnå bærekraft. Hvordan kan vi som borgere bidra til denne utviklingen?

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med Igor Ezau, professor i fornybar energi ved institutt for fysikk og teknologi, UiT.

 13. januar

13.00–14.00: Rødbanken, Tromsø 

En god alderdom – også for våre kognitive evner.

Vi lever lenger, overvinner alvorlige sykdommer og nyter godt av en økt levealder. Det er gode nyheter, men med økt alder følger nye utfordringer.

Velkommen til Lørdagsuniversitetet med lege og stipendiat ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF og UiT, Bente Johnsen.  

 

Kontakt oss

Har du spørsmål om Lørdagsuniversitetet eller har innspill til tematikk? Ta kontakt med Egil Bye Damsgård.
Følg oss gjerne på vår Facebookside for oppdateringer.