Biologi

Biologi - bachelor /Varighet: 3 år / Studiepoeng: 180
Studiested Tromsø
Søknadsfrist

15. april

1. mars for søkere med realkompetanse

Vil du bidra i overgangen til en verden der forståelse av biologi og ny kunnskap om biologi er viktigere enn noensinne? Da er bachelorprogrammet i biologi ved Institutt for arktisk og marin biologi, UiT Norges arktiske universitet et godt valg! Som biologistudent hos oss får du erfare og jobbe med levende organismer gjennom omfattende undervisning i felt og i laboratorier. Du får erfaring med feltarbeid på våre feltstasjoner, dra på tokt med våre forskningsskip og jobbe på laboratorier. Du vil få kjennskap til evolusjonen og livet til alt fra mikroorganismer, planter, sopp, og dyr – i hav, på land og i ferskvann, og sammenhengen mellom det biologiske mangfoldet og økosystemene de er del av. Du vil få øvelse i å framstille biologiske sammenhenger og kunnskap i grafer, tabeller og modeller. Du vil få en unik kompetanse om hvordan det biologiske mangfoldet og økosystemene endrer seg, fra individ til økosystem, med særlig fokus på Arktis og nordområdene. Dette er viktig kunnskap som verden trenger!

Generell studiekompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:

Matematikk R1 eller matematikk S1+S2 og i tillegg ett av følgende programfag:

  • Matematikk (R1+R2)
  • Fysikk (1+2)
  • Kjemi (1+2)
  • Biologi (1+2)
  • Informasjonstekn (1+2)
  • Geofag (1+2)
  • Teknologi og forskningslære (1+2)

Undervisningen bygger på forkunnskaper i biologi og kjemi tilsvarende programfagene Biologi 2 og Kjemi 2 fra videregående skole

Tilsvarende studieretningsfag fra Reform 94 vil også gjelde, se Samordna opptak.

Søkere over 25 år som ikke dekker de formelle opptakskravene kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Beskrivelse av studiet

Studieprogrammet består av 180 studiepoeng. Av disse er 120 studiepoeng biologirealterte emner, 10 studiepoeng er i kjemi og 10 studiepoeng i filosofi- og vitenskapsteori. I tillegg må studentene velge mellom 10 studiepoeng i ulike “mikroemner” (et vidt utvalg av emner på 2.5 studiepoeng) eller 10 studiepoeng i et praksisemne. Praksis vil gi viktig arbeidslivserfaring. Et semester er satt av til valgemner på 30 studiepoeng der studentene skal velge mellom en emnepakke fra et annet fagfelt, reise på utveksling, eller å ta et semester på Svalbard (UNIS) for å fordype seg ytterligere i biologi.


Hva lærer du?

Etter fullført utdannelse forventes det at kandidaten har oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Kandidaten... 

  • kjenner grunntrekkene ved biologi som vitenskap, dens historie, tradisjon, egenart og plass i samfunnet.
  • kan forklare evolusjonære teorier og har bred kunnskap om DNA og genenes betydning for evolusjon, og hvordan dette påvirker mangfoldet av arter, funksjonen til celler, organismer som planter og dyr, deres adferd og evne til tilpasning .
  • kan identifisere og klassifisere organismegrupper i nordlige og Arktiske økosystem basert på fysiologi, form og struktur.
  • kjenner til hvordan arter forekommer i økosystemer, hvilken funksjon de har og hvordan de tilpasser seg.
  • kjenner til biologiske prosesser og mekanismer som eksempelvis hvordan næringsstoffer sirkulerer og energi flyter igjennom økosystemer.
  • kjenner til naturlige og menneskeskapte miljøeffekter og organismenes tilpasninger til miljøet .
  • kan gjøre rede for bruk av og bevaring av biologiske ressurser og innovasjon innen bioteknologi. 
  • har innsikt i tradisjonsnæringer og natursyn.

Ferdigheter

Kandidaten... 

  • kan forklare sentrale begreper og delta i faglige samtaler i biologi .
  • kan innhente, vurdere og henvise til fagstoff og informasjon relevant for en biologisk problemstilling, selvstendig og sammen med andre.
  • behersker relevante metoder på laboratorier, i felt og på tokt.
  • kan bruke ulike relevante matematiske og statistiske metoder og modeller for å systematisere og presentere data. 
  • kan bruke, reflektere over og presentere biologisk kunnskap i møte med biologiske problemstillinger.

Generell kompetanse

Kandidaten... 

  • har erfaring fra varierte vitenskapelige metoder i laboratorium og på felt, selvstendig og sammen med andre. 
  • kan vurdere og diskutere biologiske problemstillinger, både skriftlig og muntlig.  
  • kan drøfte etiske og vitenskapelige problemstillinger knyttet til evolusjonsteorien, biologiske laboratorieeksperimenter, biologisk feltarbeid, samt miljø- og andre samfunnskonsekvenser av biologisk-vitenskapelig virksomhet.  
  • kan forstå og reflektere over interessekonflikter knyttet til bærekraftig bruk og bevaring av biologiske ressurser.

Jobbmuligheter

Det biologiske mangfoldet og deres økosystemer er sentralt for naturens egenverdi, vår kultur og samfunnsøkonomi. Det er derfor et stort behov for biologisk kunnskap. Det trengs biologer innenfor utdanningssektoren, offentlig forvaltning i kommunene, fylkene og statlig sektor, innen forskning ved offentlige og private institusjoner samt innen næringslivet.  

Gradsnavn

Bachelor i biologi

Videre studier

Bachelorstudiet i biologi kvalifiserer for opptak til 2-årig master i biologi

Vårt masterprogram har flere ulike spesialiseringer, og karakterkravet er C (3.0)


Relaterte yrker


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

Bachelorstudiet i biologi er et norskspråklig studieprogram. Undervisning og eksamensoppgaver gis primært på norsk, men pensumlitteraturen er likevel ofte på engelsk. Enkelte emner vil gis på engelsk og det gjelder spesielt emner som tilrettelegges for innreisende utvekslingsstudenter. Undervisning, pensumlitteratur og eksamen er da også på engelsk, men du kan velge å besvare eksamen på norsk/skandinavisk.


Undervisning og eksamen

Programmet vårt starter med feltkurs og en innføring i grunnleggende biologi. Aktiv deltakelse i felt-, tokt- og laboratoriebasert undervisning er også sentralt gjennom hele biologiutdannelsen. Studentene får øvelser i ulike typer laboratorier samt feltarbeid på land, i ferskvann og i hav. Undervisningen består videre av studentaktive og mer tradisjonelle forelesninger, seminarer og ulike former for gruppearbeid. Studentene får øvelse i både skriftlig og muntlig kommunikasjon i og om biologi. Øvelse i kvantitative metoder og statistikk er innarbeidet i programmet for å styrke studentenes evne til å forstå og formidle biologiske data gjennom grafer, tabeller og modeller. Programmets emner varierer i eksamensformer, med både underveis-eksamener og slutteksamener, skriftlige og muntlige arbeidskrav, og skriftlige og muntlige eksamener. Underveis i programmet jobbes det aktivt med tilbakemelding til studentene for å sikre både økt læring og hjelp til å forbedre prestasjoner. Samlet bidrar undervisningen og vurderingene til at studentene oppnår og blir testet i de ulike læringsutbyttene for programmet.


Praksis

Som student på bachelor i biologi kan du ta 10 studiepoeng i praksisemne i 4. semester. Praksis vil gi viktig arbeidslivserfaring.

Det er lagt til rette for studentutveksling i 5. semester. Vi har gode samarbeidsavtaler med flere land og individuelle utdanningsinstitusjoner der flere av disse har gode stipendordninger.

Vi gjør oppmerksom på at du bør starte planleggingen i god tid.

I stedet for et opphold i utlandet anbefales også et studieopphold ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard. Her kan du velge blant flere relevante emner innen biologi som har spennende feltarbeid.

Error rendering component


Følg oss her:

Facebook: Arktisk og marin biologi - UiT

Instagram: Biology at UiT

Institutt for arktisk og marin biologi: AMB