Velkommen til Forskningsdagene 2022 ved UiT i Narvik!

Fra søppelplukking i fjæra og båt i glassgata på campus til foredrag om skeive tema i Sápmi; Forskningsdagene 2022 ved UiT i Narvik favner bredt. Og mye er åpent for alle!

Bilder av inngangspartiet ved campus Narvik
Det er klart for Forskningsdagene 2022, også ved UiT i Narvik. Foto: Kalle Punsvik
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 19.09.22 08:13 Oppdatert: 19.09.22 13:38
Hav Teknologi

Tema for årets utgave av Forskningsdagene er «Hav». Samtidig åpner arrangøren Forskningsrådet også for andre tema under Forskningsdagene-paraplyen.

Den oppfordringen følger UiT i Narvik til fulle. Allerede 22. september arrangerer vi «Vandring i sjøgata - et dypdykk i forskningen ved campus Narvik» for inviterte klasser. Her får elevene oppleve forskningen gjennom en tematisk innredet gate på campus, hvor det vil være flere stasjoner med interaktiv deltakelse. Vi vil blant annet vise:

  • Havet sett gjennom «Extended reality lab».
  • Hvordan fjerne oljesøl fra vann, vist gjennom eksperiment utført av forskere.
  • Utstilling med bidrag fra Narvik kystlag og Narvik dykkerklubb.

Den 23. september har vi invitert elever i 2. klasse ved Skistua skole til medforskning og utforskning under arrangementet «Hva tenker du på når du tenker på havet?».

Fakta om Forskningsdagene

  • Forskningsdagene er en viktig plattform for forskningskommunikasjon i Norge, og brukes av blant annet universiteter, høyskoler, utdanningsinstitusjoner, forskningsinstitutter, museer og biblioteker som forteller ulike målgrupper om forskning under festivalen.
  • Årets festivaldatoer: 21. september – 2. oktober 2022
  • Festivalen arrangeres i år for 28. gang
  • Årets tema er hav
  • De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle.
  • Festivalen ledes av Forskningsrådet

Den 27. september inviteres alle til foredraget «Økonomenes løsninger på miljøproblemer – illustrert med striden i Repparfjorden». De fleste har gjennom media hørt om planene for kobberutvinning ved Repparfjorden i Vest-Finnmark (nå en del av Hammerfest kommune). Selskapet Nussir ASA har fått myndighetens godkjenning til å dumpe gruveavgang i fjorden, som igjen har ført til protester og ulydighetsaksjoner.

Deponeringen vil skape et lokalt/regionalt forurensningsproblem. Spredning av avgangen, og konsekvenser for økosystemet er utredet, men det er usikkerhet og uenighet om konsekvensene, særlig for det marine økosystemet på kort og lang sikt.

Professor Harald Bergland ved Handelshøgskolen i Harstad skal se på dette i en historisk sammenheng, med vekt på økonomien i prosjektet og hvilke virkemidler som kan være aktuelle for offentlige myndigheter for å løse/redusere forurensingsproblemene. Stedet er biblioteket ved UiT i Narvik.

Sjekk også ut denne siden
Ved UiT er det mange som forsker på havet. Vi prøver å finne løsninger som kan holde havet rent og friskt i framtida:
https://uit.no/hav

Den 29. september er Narvik bibliotek stedet for «Sápmi på skeiva», et foredrag som setter skeive tema i Sápmi på dagsorden. Du får møte kunstnere, forskere, helsearbeidere og kulturarbeidere. Vi viser en del av Queering Sápmi-utstillinga, snakker om nye måter og uttrykke kjønn og samisk identitet på, og samtaler om hva det betyr å være skeiv og samisk i dag – og hva det betyr for samfunnet som helhet.

Den 30. september er det igjen klart for lunsjforedrag ved biblioteket på UiT i Narvik. Da tar førsteamanuensis Hao Yu matematikken i bruk for å komme fram til den best mulige Post i butikk-løsningen for Narvik sentrum! Dette foredraget er på engelsk.

UiT i Narvik samarbeider under Forskningsdagene med Narvik Kystlag, som trår til og fyller glassgata på campus med havrelatert materiale – inkludert en båt. Alle er invitert til og komme for å se utstillingen. Besøket vil du kanskje kombinere med lunsj i den flotte kantina vår?

Vi har også gleden av å samarbeide med campus Harstad om flere av arrangementene og foredragene under Forskningsdagene, som i år arrangeres mellom 21. september og 2. oktober.

 


Kortnytt fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler