Vil du være med å bygge samfunnet rundt oss? Er du kreativ, konstruktiv og liker å skape noe nytt? Som byggingeniør kan du bygge fremtidens smarthus, verdens mest moderne sykehus, sikre og moderne veier, og bidra til det grønne skiftet. Med denne utdanningen blir du en attraktiv byggingeniør.
Du kan velge mellom studieretninger innenfor:
Hugo Terje Vanje-Remlo
Universitetslektor
Tor Schive
Universitetslektor
Idunn Kjølle
Førsteamanuensis. Fagansvarlig studieretning Bergverksdrift og mineralteknologi
Tor Kildal
Førstelektor
Peter E. Danielsen
Assisterende instituttleder
Studieprogrammet «Bygg, ingeniør – bachelor» er en 3-årig ingeniørutdanning som fører fram til en Bachelorgrad innen byggfag eller bergverksfag. De første 3 semestrene består av felles grunnlagsfag som matematikk, miljø og kjemi, fysikk, statistikk og samfunnsfag. Deretter velger du studieretning, som du spesialiserer deg innenfor fra 4. semester og gjennom siste halvdel av studiet.
Den nære tilknytning instituttet har til næringsliv og offentlig forvaltning, gir deg gode muligheter for aktuelle og spennende prosjekt- og hovedoppgaver. Du får også kontakt med virksomheter gjennom gjesteforelesere og bedriftsbesøk.
Studieprogrammet har følgende studieretninger:
Du får en utdanning som er anvendt, allsidig og bred innenfor bygg-ingeniørfaget eller bergverks-ingeniørfaget, med en kombinasjon av tekniske fag, realfag, spesialiseringsfag, noe samfunnsfag og ulike valgfag. Prosjektering og dimensjonering med moderne dataverktøy er en integrert del av studiet. Du får også kompetanse i økonomi og ledelse.
Konstruksjons og byggteknikk (kun Narvik)
Med avanserte beregningsverktøyer lærer du hvordan bygg og anlegg skal konstrueres og bygges effektivt og etter gjeldende krav og regler. Riktige materialer må velges, og BIM-teknikken du lærer (Bygnings- Informasjons Modellering), demonstrerer hvordan hele prosessen fra tegning og konstruksjon, og helt frem til bygging og drift, er koblet sammen. Studieretningen fokuserer også på bærekraft og hvordan betong- og stålkonstruksjoner kan rehabiliteres og gjenvinnes.
Anlegg og samfunnsteknikk (Narvik og Alta)
Norge har stort behov for ny og forbedret infrastruktur som veg, bane, tunneler, vann og avløp. Du lærer også om arealplanlegging som er sentralt innen alle fagområder på bygg-studiet. Det samme gjelder kunnskap om vegteknologi og hvordan veger driftes og vedlikeholdes på best mulig måte. Rent vann og et avløp som naturen og samfunnet rundt oss tåler, er avgjørende for god helse og bærekraft, både i Norge og internasjonalt. Du får derfor en god fordypning i vann og avløpsteknikk.
Bergverksdrift og mineralteknologi (kun Narvik)
På studieretning Bergverksdrift og mineralteknologi lærer du om mineralene som samfunnet er fullstendig avhengig av, og du lærer om bærekraftig bergverksdrift. Det grønne skiftet, som vi trenger for å nå FNs klimamål, krever langt mer mineraler enn det verden produserer i dag. Du lærer om hvordan vi utvinner mineralressursene samtidig som vi ivaretar miljø og omgivelser. Du får en unik utdanning som er bred og tverrfaglig og dekker hele gruvedriftens verdikjede.
Varme-, ventilasjon og sanitærteknikk - VVS (kun Tromsø)
I tillegg til å gi deg en grunnleggende innføring i byggfag og mekanikk, gir studiet deg kunnskap om varmeanlegg og hvordan varme transporteres og overføres gjennom rør og varmevekslere. Du lærer om ventilasjon, varmepumper, og sanitæranlegg. Energianalyser som sikrer bærekraft og energigjenvinning står sentralt. Du lærer også hvordan BIM-verktøyer brukes i konstruksjons og byggefasen.
Se nærmere beskrivelse av læringsutbytte i siste versjon av studieplanen.
Som ingeniør utdannet ved UiTs bygglinje, har du enorme jobbmuligheter over hele landet. Dette inkluderer alle deler av bygg – og anleggsbransjen sammen med hele mineralnæringen;
Som byggingeniør har du muligheter for jobb blant:
- Byggherrer og eiere av infrastruktur som kommuner, eiendomsselskaper og Statens Vegvesen
- Produsenter og leverandører av byggevarer som trevarer, betongmoduler, stål, isolasjonsmaterialer, vinduer og dører
- Rådgivere som ingeniørselskaper og arkitekter
- Entreprenører som står for selve byggingen og maskinarbeidet. Ingeniørarbeidet utgjør for mange av disse en viktig del
Til sammen består den samlede bygg- og anleggsnæringen av rundt 60.000 virksomheter i Norge med 250.000 ansatte, og omsetter for 600 milliarder kroner.
Som bergverksingeniør har du gode jobbmuligheter. Det har vært utdannet få ingeniører med denne kompetansen, og bergverksingeniører er etterspurte kandidater i mineralnæringen. Du blir også kvalifisert for funksjonen Bergteknisk ansvarlig ved de fleste dagbruddsgruver. Utenom bergverksindustrien har du gode jobbmuligheter hos rådgivende ingeniørselskaper, hos leverandører av maskiner og utstyr til gruvedrift, og du kan i tillegg jobbe i anleggsbransjen.
Studenter fra alle studieretninger er attraktive i jobbmarkedet og studiet gjennomføres og videreutvikles i nært samarbeid med dine mulige fremtidige arbeidsgivere. Dette kan være rådgivningsselskaper som Norconsult og Sweco, entreprenører som PEAB, Veidekke og Consto, leverandører av betong som HGB og Nordland Element, og gruveselskaper som Sibelco og Rana Gruber. I tillegg vil du kunne jobbe hos byggherrer, eiendomsutviklere og eiere av infrastruktur som Statens Vegvesen, Forsvarsbygg og alle kommuner i vårt langstrakte land.
Linken under viser til virksomheter som kandidatene ved byggstudiet gjennomførte bacheloroppgaver for i 2019. Bedriftene er også eksempler på arbeidsgivere der mange ferdig utdannende kandidater fra bygg- og bergverksstudiet er ansatt.
Se gjeldende studieplan i pdf-format nedenfor, for utfyllende beskrivelse av oppbygging av studiet.
Generell studiekompetanse eller realkompetanse, og Matematikk (R1+R2) og Fysikk 1 (HING)
Søkere som kan dokumentere ett av følgende kvalifiserer også for opptak:
- generell studiekompetanse og bestått realfagkurs, eller
- bestått 1-årig forkurs for ingeniørutdanning, eller
- 2-årig teknisk fagskole etter rammeplan fastsatt av departementet 1998/99 og tidligere studieordninger
Krav til realkompetanse:
Søkeren må ha relevant yrkeserfaring*) i minimum 5 år omregnet til heltid. Inntil 2 av disse årene kan erstattes av:
- Militær-/siviltjeneste (førstegangstjeneste), inntil ett år
- Relevant utdanning fra videregående skole, folkehøgskole eller tilsvarende
- Relevant ulønnet arbeid (tillitsverv, organisasjonsarbeid, politiker)
- Omsorgsarbeid for egne barn kan telle inntil ett år.
*) Relevant yrkeserfaring kan være innenfor fagområder som danner grunnlag for fag-/svenneprøve til Ingeniør Bygg via Y-vei under fanen 'Mer informasjon om studiet' klikk her for å se disse.
Kunnskaper tilsvarende kravet til matematikk og fysikk er absolutt og må dokumenteres. All dokumentasjon (arbeidsattester, fagbrev, eksamener mv.) må lastes opp innen søknadsfristen. Unntak er eksamener/praksis som avvikles i løpet av våren - som kan ettersendes innen 1. juli.
Flere opptaksveier: Mangler du studiekompetanse, nødvendige realfag eller har fagbrev kan du likevel kvalifisere for opptak til ingeniørstudier. Sjekk hva som gjelder for deg
Undervisnings-, lærings- og vurderingsformer
Bygg, ingeniør - bachelor er en profesjonsrettet, integrert og forskningsbasert ingeniørutdanning. Utdanningen vektlegger studentens modningsprosess og viktige temaer (etikk, miljø, teknologi, individ og samfunn) inngår i samspill med ulike kontekster. Undervisningen bygger på relevant forskning og utviklingsarbeid.
En balanse mellom teori og praksis utgjør en vesentlig del av utdanningen, og arbeids- og undervisningsformer vil i stor grad bestå av forelesninger, gruppetimer, seminarer, veiledning, prosjekt-/øvingsarbeid og selvstudium.
Undervisningen er organisert som et ordinært fulltidsstudium som også tilbys nettbasert. Emner kan inneholde både gruppebaserte og individuelle arbeidskrav. Obligatoriske elementer er angitt i emnebeskrivelsene.
Faglige prestasjoner vurderes enten med bokstavkarakterer A-F, eller som Bestått / Ikke-bestått. I tilfeller hvor det ikke kreves vurdering benyttes Godkjent/Ikke godkjent. Dersom en eksamen består av flere deler, må alle deler være bestått for å få eksamen godkjent.
Emner kan inneholde arbeidskrav som må være utført og godkjent for å få tilgang til avsluttende eksamen. Eksamensordning, tillatte hjelpemidler til eksamen, kontinuasjonsadgang og arbeidskrav er beskrevet i den enkelte emnebeskrivelse. Det er ikke anledning til å avlegge eksamen i undervisningsfrie semestre.
Norsk
Studiet kvalifiserer til 2-årig påbygning til master i Teknologi/Sivilingeniør ved UiT i Narvik innen Bygg og Miljø med studieretningene:
- Integrert bygningsteknologi
- Vann og avløpsteknologi
Bachelorutdanningen gir også grunnlag for videre studier ved NTNU og andre universiteter.
UiT Norges Arktiske Universitet samarbeider med andre universiteter nasjonalt og internasjonalt. Dette gir muligheter for opphold for våre kandidater ved andre utdanningsinstitusjoner.
Studiested | Land |
---|---|
University of Valencia | Spania |
College of European and Regional Studies | Tsjekkia |
Yrkeshögskolan Novia | Finland |
University of Hertfordshire | Storbritannia og Nord-Irland |
Technical University of Munich | Tyskland |
Linköping University | Sverige |
Icam-Strasbourg Europe Campus | Frankrike |
Institute of Technology and Business in České Budějovice | Tsjekkia |
Memorial University of Newfoundland | Canada |
Lakehead University | Canada |
Shandong Jianzhu University | Kina |
University of Alaska Anchorage | USA |
University of Alaska Fairbanks | USA |
University of Tasmania | Australia |
Andre studier du kanskje vil like
3-semesterordningen er for deg som har generell studiekompetanse, men som mangler fordypning matte o...
Med fagbrev kan du bli ingeniør i bygg (byggingeniør) ved UiT. Etter å ha tatt y-vei sitter du igjen...