Nyheter fra UiT

40 år og fire generasjoner

Hun har gått i sin mors og mormors fotspor i valg av arbeidssted, og nå jobber også sønnen ved UiT. Senioringeniør Randi Olsen kan se tilbake på 40 innholdsrike år ved universitetet.

Styrkar det politiske arbeidet

UiT styrkar sitt arbeid knytt til politikk- og samfunnskontakt, og har engasjert Roger Ingebrigtsen som politisk rådgjevar for rektor. Engasjementet har ei varigheit på eitt år.

Brukerne får større innflytelse

Innføringen av en digital aktivitetsplan gir brukere av NAV større mulighet til å påvirke tjenestetilbudet de får. Det er konklusjonen i en fersk masteroppgave ved UiT i Alta.

Sommerferie under en pandemi: Reiselivsekspertenes 10 beste tips

I år er reisevanene våre snudd på hodet. Her får du reiselivsforskernes råd for sommerferien – samt tips om Nord-Norges skjulte perler ...

Vil styrke det kvenske gjennom teater

– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund om en ny intensjonsavtale mellom UiT og kventeateret i Nordreisa.

Tidenes største arkeologiprosjekt i nord

Veiprosjektet Hålogalandsveien utløser det største arkeologiske utgravningsprosjektet i Nord-Norge noensinne. Denne uken er arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum på plass i felt. Arbeidet skal være ferdig høsten 2022.

Ny rekord for UiTs leksikonartikler

Koronapandemien ga rekordlesing av Store norske leksikon. UiTs artikler i leksikonet er lest fire millioner ganger siste år.

Ni gode grunner til å velge UiT

Skal du begynne på studier til høsten og har et studium ved UiT på lista? Her får du ni gode grunner til å velge akkurat UiT.

Sammen om felles strategi for kunstig intelligens

Et drøyt år etter lanseringen, har NORA-konsortiet nådd en viktig milepæl. I det som må betegnes som unikt i norsk sammenheng, går NORAs ni partnere sammen om en felles strategi for kunstig intelligens. Strategien skal bidra til å styrke norsk forskning og utdanning innenfor feltet.

Fokus på vold i samiske samfunn

Taushet rundt vold i samiske miljøer er viet et eget kapittel i en ny antologi, der banebrytende forskning om vold i nære relasjoner sett i et mangfoldsperspektiv.

– Kunnskap er nøkkelen for samfunnsutvikling

Kunnskapsinstitusjonene spiller en stor rolle, både for den demografiske utviklingen og som motorer for verdiskaping. Det mener statssekretær Audun Halvorsen som denne uka deltok på et webinar ved UiT om den nye nordområdemeldingen.

Slik skal ungdom bli kildekritiske og takle dagens informasjonsvirkelighet

Til tross for at de har vokst opp med internett, kan ungdommer i dag for lite om hvordan de skal vurdere informasjon. Et nytt kurs fra UiT skal øke kompetansen deres.

Det blir ansatt rektor ved UiT fra neste år

Det bestemte universitetsstyret på sitt møte onsdag 17. juni. Et knappest mulig flertall gikk inn for endring fra valgt til ansatt rektor.

Desse forskarane vann UiT sine prisar 2020

På rektors sommarfest blei UiT sine prisar og merittering delt ut til dyktige forskarar og undervisarar.

Laks produserer sin egen «virusbremse»

Laks får også virussykdommer. Nå har forskere ved Norges fiskerihøgskole, UiT funnet et nytt protein i laksen som er viktig i det medfødte forsvaret mot virus. Proteinet har tidligere blitt beskrevet hos ulike dyrearter og hos mennesker, men aldri før hos fisk.

EU-prosjekt undersøker «vippepunktet» i det marine økosystemet i Arktis

Det marine økosystemet i Arktis er utsatt for økt stress i form av klimaendringer. Når disse endringene skjer plutselig og ikke kan reverseres, kan man kalle det et vippepunkt. Men hva skjer med det biologiske mangfoldet og økosystemet når vippepunktet er nådd?

– Et ærefullt oppdrag

UiT-rektor Anne Husebekk er blitt utpekt til å sitte i et internasjonalt råd for en stiftelse som støtter forskning med flere milliarder.

1-15 av 148 | Neste 15 Siste 13 | Arkiv

Rektors blogg