Nyheter fra UiT

UiT i godt selskap med sine partnere

Finnmarksløpet runder 40 år i 2020. UiT Norges arktiske universitet er en av løpets såkalte elitepartnere og er i godt selskap. Sparebank1 Nord-Norge er såkalt generalpartner, mens hotellkjeden Scandic og en del andre selskap kalles elitepartnere.

Delte ut 66,8 millioner kroner

Idretten preget årsmarkeringen til TFS, men også unge lovende forskningsledere fikk muligheten til å skinne.

Ny forskning fra UiT viser store forskjeller i barnevernets arbeid

To nye forskningsrapporter om barnevernets arbeid, som forskere ved UiT har vært med å utarbeide, viser store forskjeller i hvordan bekymringsmeldinger blir vurdert og undersøkelser gjennomført.

UiT-forskar med prestisjefullt oppdrag

UiT-professor Anna Nylund er vald inn i styret til International Association of Procedural Law, som er ein internasjonal vitskapleg foreining for sivilprosessrett.

Kulde og mye snø er en fordel for dyr og insekter

Flere steder i Nord-Norge er det satt kulderekord, i tillegg til at det er uvanlig mye snø for årstiden. Men slike værforhold gir gode dager for insekter og smågnagere.

Vil løfte samisk som rettsspråk gjennom samarbeid

Det juridiske fakultet startet nylig et forprosjekt for å utvikle samisk som rettsspråk. Initiativet til dette kom fra sorenskriveren i Indre Finnmark, Finn-Arne Schanche Selfors. Ved UiT er det postdoktor Kristina Labba som er prosjektleder.

Romsøppel-idé sendte Linn Robin til Houston

Linn Robin Andersens videosnutt om hvordan fjerne romsøppel, sendte henne rett til NASA i Houston, Texas.

Korleis endrar høgreekstreme haldningar rammene for god kjønnsforsking?

I nokre land er kjønnsforsking under sterkt press og i fare for å bli borte ved universiteta som følgje av at høgrepopulisme og antifeministiske idear er på frammarsj.

Vil samle idrettsmiljøet når forskningsstiftelsen skal dele ut midler

Tidligere i høst ble det kjent at Tromsø forskningsstiftelse (TFS) går inn med flere millioner til forskning på både kvinnelige skiløpere og fotballspillere. Når midler skal deles ut under årsmarkeringen 13. november dukker kjente navn som Lise Klaveness og Bente Skari opp.

Slår hull på myten om fortreffeligheten til norsk distriktspolitikk

Nord-Norge får 12 milliarder i året i distriktsstøtte. Nord-Sverige får til sammenligning bare 0,5 milliarder kroner. Likevel er befolkningsutviklingen slående lik.

Selvmordsforsøk og selvskading blant ungdom: – De fleste klarer seg bra senere i livet

Nesten halvparten av alle 15 -16-åringer oppgir å ha hatt selvmordstanker eller en form for selvskadende atferd. Men de aller fleste klarer seg bra i voksenlivet, viser en stor oppfølgingsundersøkelse.

UiTs Lill Sverresdatter Larsen valgt til ny leder av Norsk Sykepleierforbund

Førsteamanuensis ved sykepleierutdanningen på UiT Norges arktiske universitet, Lill Sverresdatter Larsen, ble i dag valgt til å lede Norsk Sykepleierforbund de neste fire årene.

Innlagt på grunn av feil medisin?

Opptil 10 prosent av alle sykehusinnleggelser i Norge skyldes feil medisinbruk. Forsker Elin Lehnbom vet om en enkel måte å redusere problemet på.

Omfattende renovering for Naturfagsbygget ved UiT

Universitetsstyret vedtok i går å gå inn for en mer omfattende renovering av Naturfagsbygget ved UiT, enn opprinnelig planlagt.

Storpolitikken bestemte skjebnene

Norske myndigheter hadde bare ei hånd på rattet da Øst-Finnmark ble frigjort høsten 1944. Vestmaktene og Sovjetunionen bestemte det meste da russerne kom de allierte til unnsetning. Russerne kunne ha blitt stående i Finnmark hadde det ikke vært for avtalene som var inngått om å knekke nazi-Tyskland.

Dorthe Dahl-Jensen får Mohnprisen for sin viktige rolle innen klimaforskning

Spesielt fremheves hennes lederskap og initiativ til internasjonalt samarbeid i iskjerne-forskning på Grønland.

Mange fasetter i naboenes historier

Norske partisaner og reindriftssamer på Kola bidro på hver sin måte til seier over nazistene for 75 år siden. Da ble Øst-Finnmark frigjort av Sovjetunionens røde arme.

1-15 av 119 | Neste 15 Siste 14 | Arkiv

Publikasjoner