Nyheter fra UiT

Aleksander ble mål for direktørsvindel

Morgenen 10. juli får Aleksander Knutsen en e-post fra Jørgen Fossland, universitetsdirektør ved UiT Norges arktiske universitet. Men det skal raskt vise seg at ikke alt er som det skal.

Ungdommen vil ha bråk

Har du noen gang hørt musikken som kommer fra tenåringens rom og lurt på hvordan de greier å nyte slikt støy? Det er akkurat sånn det skal være.

Hvordan bli kvitt lakselus?

Forskere har funnet ut at hvis man gir laksen et algebasert fôr, så holder lusa seg unna. Og best av alt: man fjerner CO² mens man produserer algeforet!

Tøffe tak for reindrifta mot vindkraftutbygging

Har internasjonale konvensjoner noen betydning for konsesjonsbehandling ved søknader om vindkraftutbygging? Nyutdannet jurist fra UiT, Ida Sofie Mienna Olsen belyser reindriftas vilkår mot vindkraftutbyggernes. Olsens masteroppgave ble til Temarapport 2 - 2019 fra Motvind Norge.

Det spirar på forfattarutdanninga: Fem utgjevingar i 2019

– Det kan ta alt frå eitt til ti år før den fyrste boka kjem ut, så fem utgjevingar er faktisk veldig mykje, seier fyrsteamanuensis ved Kunstakademiet, Anne Oterholm.

Har tatt spranget inn i podkastens verden

Nå kan du jevnlig få underholdende kunnskap fra UiT rett i øret. Flere fagmiljøer har nemlig startet egne podkaster.

Jonas Stein valgt inn i Akademiet for yngre forskere

Akademiet for yngre forskere (AYF) har nettopp tatt opp 12 nye medlemmer, og en av dem er stipendiat ved Institutt for samfunnsvitenskap, Jonas Stein.

Rødhette, ulven og Generasjon prestasjon

Et nytt syn på eventyret om Rødhette og ulven, noen gode råd og en hel del fakta ble presentert til en fullsatt sal på Verdensteateret under Forskernatta om Generasjon prestasjon i Tromsø.

SINTEF etablerer seg i Narvik

SINTEF tar over aksjemajoriteten i forskningsinstituttet Norut Narvik. De kjøper Forte Narviks eierandel på 66,6 prosent. UiT eier resterende 33,4 prosent.

Ut på tur til siidaen

Jusstudenter som tar spesialfaget reindriftsrett fikk tidligere i måneden oppleve reindrift i praksis i Gaup-siidaen. – Det er viktig å få se og oppleve hvordan ting fungerer i det virkelige liv, sier studentene selv.

Kuttene i statlig sektor fortsetter

Mandag 7. oktober la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2020.
– Forslaget innebærer ytterligere kutt for UiT, men det finnes lyspunkter, sier prorektor Kenneth Ruud.

Flyr elektrisk inn i fremtiden

De er små og lette, men bærer fremtiden med seg. Norges to eneste operative el-fly skal sette UiT Norges arktiske universitet i fremsetet når det gjelder forskning og utvikling av elektrisk luftfart.

Får 42 millioner kroner for å forske på kvinnelige fotballspillere

Tromsø får nytt senter for forskning på kvinnefotball: – Hovedmålet er å få fundamental innsikt i hva som påvirker prestasjonsevnen og den generelle helsen hos kvinnelige elitespillere, og kunne tolke funnene slik at norsk, og internasjonal, kvinnefotball kan nå nye sportslige høyder med sunne spillere, sier forskningsleder Svein Arne Pettersen.

Jakter på kroppens krigerceller

De jakter på spesialcellene i kroppen som kan ta livet av kreftceller. Hver dag får forskerne hjelp av kreftpasienter som melder seg til en helt unik dugnad.

Strålte under finalen i Forsker Grand Prix

UiTs Joseph Diab gikk nesten til topps i helgas nasjonale finale av Forsker Grand Prix. – Jeg håper min historie vil oppmuntre flere til å delta neste år, sier finalisten.

Får studere romfysikk på Hawaii via prestisjestipend

Aurora Helgeland og Kassi Klepper er blant de heldige studentene som vant Fulbright stipend. 1. oktober er det ny søknadsfrist. Skal du søke?

Norges to neste el-fly er ankommet Bardufoss

Skal teste mulighetene elektriske fly i nordnorsk klima: Målet er å få vellykket infrastruktur for miljøvennlig flyving.

1-15 av 101 | Neste 15 Siste 11 | Arkiv

Publikasjoner