Forskningsdagene 2024: Hva skjer ved UiT?
Det blir kule aktiviteter for barn og unge, turné om kvinnehelse, Forsker Grand Prix, Lørdagsuniversitet, forskerpub, ny utstilling om KI og mye mer. Velkommen!
Forskningsdagene 2024 handler om helse. Ved UiT har vi mange som forsker på ulike ting med helsa vår. På forskningsdagene vil vi spesielt vise frem noe av det vi er gode på innen helseforskning.
– UiT-forskere bidrar til å løse mange store utfordringer innen helse, blant annet ved å lete etter nye medisiner i havet og å utvikle gode teknologiske hjelpemidler for helsevesenet ved bruk av kunstig intelligens. Derfor er det en glede å invitere både store og små til UiT for å vise fram våre spennende prosjekter, sier Jan Gunnar Winther pro-rektor for forskning og utvikling ved UiT.
Han vil også fremheve det store folkehelse-prosjektet Tromsøundersøkelsen som i år har fulgt Tromsøs befolkning sin helse i hele 50 år.
– Sammen går vi skritt for skritt mot god helse og livskvalitet, både lokalt og globalt, sier Winther.
Hvert skritt teller.
Her er noen av våre spennende arrangement om helse under Forskningsdagene i Alta, Harstad, Narvik og Tromsø fra 18. - 29.september.
Forsker Grand Prix
Ni forskere. Fire minutter. Én vinner.
Torsdag 19. september er det duket for formidlingsfest på Studenthuset Driv i Tromsø.
Dette er en formidlingskonkurranse der ni forskere får fire minutter hver til å engasjere publikum og dommere.
I den innledende runden vil forskerne presentere forskningen sin på fire minutter, der kun tre går videre til finalerunden. Her får de fire nye minutter til å fenge både publikum og dommerne. Forskerne har brukt lang tid til å forberede seg, men hvem klarer å gå til topps når det virkelig gjelder?
Det blir kåret en vinner og en andreplass. Disse går videre til den nasjonale finalen i Oslo lørdag 28. september.
Her kan du lese mer om årets deltakere: Forsker Grand Prix Tromsø
Kvinnehelseturnéen
Kvinnehelse snakkes mer om i dag enn for få år siden. Vi ser stadig mer åpenhet om temaer som mensen, endometriose, barseltid og overgangsalder. Også innen forskningen blir det mer og mer tydelig at ulike sykdommer påvirker kjønnene ulikt, fordi vi har ulik biologi.
Vi har mange forskere som er spesialister innen kvinnehelse. Dette viser vi frem under Kvinnehelseturneen under Forskningsdagene, der vi besøker alle våre store studiesteder. Vi gir deg fire fantastiske foredrag fra flinke UiT-forskere, som alle har kvinnehelse som sitt spesialfelt.
Lenke til de ulike byene finner du her: Alta, Harstad, Narvik og Tromsø.
Etter foredragene i Tromsø på Verdensteateret blir det gratis visning av filmen "Call Jane" fra 2022.
Filmen omhandler husmoren Joy og familien i Chicago i 1968. Når Joys graviditet fører til en livstruende tilstand, blir hun nektet abort av de mannlige legene i sykehusstyret og blir tvunget ut på jakt etter alternative løsninger.
Filmen introduseres av Signe Busch, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved det juridiske fakultet og forfatter av boka "Senabort".
Lørdagsuniversitetet
Vi har tre Lørdagsuniversiteter under Forskningsdagene 2024, alle om ulike helsetema.
Bly og folkehelse - miljøgifter på globalt og lokalt nivå
Først ut er tema bly og folkehelse som holdes av Erik Eik Anda, professor i global helse og epidemiologi ved Institutt for samfunnsmedisin. Foredraget holdes på Rødbanken i Tromsø den 14. september.
Etter at bly gradvis ble fjernet fra bensin på 70-tallet, ble resultatene sett på som en stor seier for folkehelsen. Likevel viser nyere forskning at opp mot 800 millioner barn globalt fremdeles har skadelige nivåer av bly i kroppen. Hvilke konsekvenser har dette for barna? Er bly også et problem i Norge, og Tromsø?
Tromsøundersøkelsen - 50 år med folkehelse.
Lørdagsuniversitetet den 21.september er dedikert Tromsøundersøkelsen, og holdes på Verdensteateret i Tromsø.
Tromsøundersøkelsen hadde sin bakgrunn i en stor dødelighet av hjerteinfarkt i Nord-Norge. Hvilke resultater fant forskerne i 1974, som gjorde at forekomsten etter hvert gikk ned? Siden 1974 er det utført sju store helseundersøkelser og en åttende planlegges med oppstart mars 2025. Hvilke andre store folkehelseutfordringer vil vårt samfunn møte i tiden fremover?
Forskerne du møter er Sameline Grimsgaard, professor og leder av Tromsøundersøkelsen ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Steinar Thelle, en av opphavsmennene til Tromsøundersøkelsen og professor emeritus ved Universitetet i Oslo og Bente Johnsen, lege og demensforsker ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
Medisin fra havet - små molekyler med store muligheter
Det tredje Lørdagsuniversitetet den 28.september har tema medisin fra havet og holdes av Jeanette Hammer Andersen, professor i marin bioprospektering, ved Norges fiskerihøgskole, UiT. Foredraget finner sted på Framsenteret.
Gjennom tidene har mennesker brukt naturens planter og dyr til å behandle lidelser og sykdommer. I dag fokuserer legemiddelindustrien på syntetiske stoffer, men det viser seg at naturen fremdeles er en svært god kilde til nye forbindelser som kan utvikles til effektive og trygge legemidler. Flere forskningstokt i nord har gitt oss mulighet til å samle inn og undersøke spennende planter, dyr og mikroorganismer som lever på havbunnen. Kan nye molekyler hentet fra arktiske marine organismer bli til fremtidas medisiner?
Tirsdagsforedrag på Mikkeli Live
Tirsdag 17. september ønsker vi velkommen til spennende kveldsforedrag med førsteamanuensis Stig Uteng om bruk av datavitenskap og hyperspektrale bilder i diagnostisering av føflekker, på Mikkeli Live i Alta. Datavitenskap og kunstig intelligens har revolusjonert medisinsk forskning, og effektivisert både diagnostisering og utvikling av nye legemidler. Denne teknologien har potensial til å forbedre tidlig diagnostisering av hudkreft og andre hudsykdommer, og kan bli et verdifullt verktøy for allmennleger.
Lunsjforedrag - Hva skjedde med maten?
Den 20. september inviterer UiT i Harstad til lunsjforedrag med Susann Stave, der vi får vi høre mer om boka Hva skjedde med maten? Ultraprosessert mat har gått fra å være en sjeldenhet, til å fylle halve handlekurven vår. Det som kjennetegner den ultraprosesserte maten er at den er tillagt ingredienser eller prosesseringstrinn som gagner industrien, men ikke oss forbrukere. For matindustrien kjemper daglig om deg og ditt matinntak, samtidig som de skal øke egen profitt, og dette har fått konsekvenser for vår matkultur, helse, vaner og preferanser.
Åpen dag på Nord-Norsk Vitensenter
Den 22. september inviterer vi til åpen dag på Vitensenteret og Universitetsbiblioteket i Tromsø med gratis inngang. Det blir forskningstorg med utstillinger og aktiviteter for hele familien. Du kan blant annet teste din egen gripestyrke og balanse, og fiske etter ny medisin. Oppe i Planetariet kan du følge rettsaken til Kasper, Jesper og Jonathan.
Det blir også åpning av en helt ny utstilling på Vitensenteret som handler om kunstig intelligens (KI). Der kan barna blant annet teste ut tre forskjellige KI-relaterte spill. Spillene skal gi barn og unge et innblikk i hva KI-teknologi kan brukes til, for eksempel til å gjenkjenne følelser og objekter, eller som tegneverktøy.
– Vi håper utstillingen vil skape diskusjon og refleksjon slik at dagens unge vokser opp til å bli kritiske, nysgjerrige og med interesse og forståelse for kunstig intelligens (KI), sier prosjektlederne Samuel Kuttner og Benjamin Ricaud.
De er forskere ved kunstig intelligens-senteret ved UiT – SFI Visual Intelligence.
Les mer her: Vil vekke barns interesse for kunstig intelligens med ny utstilling
Forsker pub på Skarven
Den 26. september inviteres det til en lærerik kveld hvor du kan møte forskere fra UiT og høre om hva de arbeider med. Vi inviterer til pubkveld på Skarven i Tromsø, hvor du kan høre forskjellige forskere fra UiT fortelle om spennende tema innen helse, både om mennesker, dyr og planeten. Med god stemning!
Kunnskapsløype for 9.klassinger i Narvik
Den 27. september inviteres 9.-klassinger til å utforske Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik, i form av en kunnskapsløype. Arrangementet ønsker å fremme interesse og engasjement for vitenskap og forskning blant ungdomsskoleelever. Kunnskapsløypa inneholder ulike aktiviteter, inkludert foredrag, workshops, utstillinger og interaktive oppgaver, og er fordelt over åtte undervisningsstasjoner om inneklima, rensing av vann, legemidler, kunstig intelligens, romsøppel og annet.
Fritt Fram
Fritt Fram! arrangeres på Framsenteret og Polaria den 28.september. Det blir aktiviteter som passer for familier, der både voksne og barn kan lære noe nytt.
Bli med i tareskogen. Prøv deg som miljøgiftforsker. Lær mer om medisin fra havet. Hvordan ser en liten hai ut? Hvorfor får fuglene influensa?
Du kan møte forskere, høre foredrag, det blir aktiviteter og kafé. Du kan også se de mange faste utstillingene på Polaria og Framsenteret, og selvfølgelig møte selene på Polaria. Gratis adgang!
Sammen kan vi mer
Den 28. september inviterer Regionalt Senter for Barn og Unge ved UiT til fem foredrag om barn og unges psykiske helse på Tromsø Bibliotek. En trygg og god oppvekst bidrar til god psykisk helse. Noen ganger kan det være behov for ekstra støtte. Gjennom fem foredrag vil fagfolk dele kunnskap som kan være nyttig i møte med barn og unge.
Lek og lær med de nye kostrådene!
Søndag den 29. september kan du ta med familien på en smaksrik oppdagelsesferd på Norges arktiske universitetsmuseum.
Er du nysgjerrig på hva de nyeste kostholdsrådene anbefaler at vi spiser, og hvordan du kan ta rådene i bruk i hverdagen?
Velkommen til en dag med læring, moro og smakfulle opplevelser. Lek med maten, la barna prøve seg som mesterkokker, hør om tromsøværingenes kosthold, møt ernæringseksperter og soppspesialister, eller utforsk livet i fjæra i Folkeparken.
Forskerne kommer!
I tillegg til alle disse arrangementene kan du også møte våre forskere på Framsenterets forskerturné som kalles Forskerne kommer! Skoleturnéen drar innom både Alta, Nordreisa, Narvik og Målselv. Les mer om hvor vi reiser her: Forskerne kommer! Sjekk hvor du møter oss under forskningsdagene.
Hvis klassen din ikke har mulighet til å dra så mye rundt på ting, så kan du også bestille våre forskere til å holde et foredrag på din skole. Se oversikt over forskere og tema her: Bestill en forsker
Komplett oversikt over alle arrangement, tid og sted finner du her: Tavla - Forskningsdagene
-
Fiskeri- og havbruksvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Fiskeri- og havbruksvitenskap - master
Varighet: 2 År -
Akvamedisin - master
Varighet: 5 År -
Bioteknologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Master of Philosophy in Visual and Multimodal Anthropology
Varighet: 2 År -
Arkeologi - master
Varighet: 2 År -
Peace and Conflict Transformation - master
Varighet: 2 År -
Indigenous Studies - master
Varighet: 2 År -
Human Rights Policy and Practice - master
Varighet: 2 År -
Geosciences - master
Varighet: 2 År -
Biology - master
Varighet: 2 År -
Technology and Safety in the High North - master
Varighet: 2 År -
Physics - master
Varighet: 2 År -
Mathematical Sciences - master
Varighet: 2 År -
Biomedicine - master
Varighet: 2 År -
Public Health - master
Varighet: 2 År -
Molecular Sciences - master
Varighet: 2 År -
Biologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Medisin profesjonsstudium
Varighet: 6 År -
Sosiologi - master
Varighet: 2 År -
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Strategisk ledelse og økonomi - erfaringsbasert master
Varighet: 5 Semestre -
Samfunnsplanlegging - bachelor
Varighet: 3 År -
Sosiologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Arkeologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Bioingeniørfag - bachelor
Varighet: 3 År -
Spansk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Statsvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Pedagogikk - master
Varighet: 2 År -
Informatikk, datamaskinsystemer - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Likestilling og kjønn - årsstudium
Varighet: 1 År -
Geovitenskap- bachelor
Varighet: 3 År -
Biomedisin - bachelor
Varighet: 3 År -
Samfunnsplanlegging og kulturforståelse - master
Varighet: 2 År -
Kjemi - bachelor
Varighet: 3 År -
Økonomi og administrasjon - bachelor
Varighet: 3 År -
Psykologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Samfunnssikkerhet - bachelor
Varighet: 3 År -
Økonomi og administrasjon, siviløkonom - master
Varighet: 2 År -
Ledelse, innovasjon og marked - bachelor
Varighet: 3 År -
Matematikk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Ergoterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Fysioterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Radiografi - bachelor
Varighet: 3 År -
Grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn - master
Varighet: 5 År -
Grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn - master
Varighet: 5 År -
Samfunnssikkerhet - master
Varighet: 2 År -
Kunst - bachelor
Varighet: 3 År -
Kunsthistorie - master
Varighet: 2 År