Forskningsformidling på høyt nivå, konfetti, greenroom og publikumsstemmer – den regionale finalen av Forsker Grand Prix gikk av stabelen onsdag 23. september! Her kan du se strømmen fra arrangementet.
Det blir dessverre ingen nasjonal Forsker Grand Prix-finale i 2021, og ingen regional Forsker Grand Prix i Tromsø. Vi håper å komme sterkere tilbake i 2022!
Jeg forsker på, hvordan isbreene på Svalbard har endret seg fra for ca 15.000 år siden og frem til i dag. For å forstå dagens menneskeskapte klimaendringer bedre, må vi gå tilbake i tid og se på, hvordan breene har blitt påvirket gjennom tiden.
Hva er din motivasjon til å drive den forskningen du gjør? Jeg er veldig interessert i hvordan jorda fungerer og opptatt av klimaendringer. Vi må alle bidra å ta vare på jorda, men da er det viktig å skjønne hvordan hele klimasystemet henger sammen, og der spiller isbreene en viktig rolle. Derutover er jeg veldig glad i å være ute, og man er mye ute som geolog.
Finnes det en konkret hendelse, opplevelse eller inspirasjon som fikk deg til å bli interessert i akkurat dette fagfeltet?
Mine foreldre hadde meg med til Grønland da jeg var 5 år, det gjorde stort inntrykk. På ungdomsskolen hadde vi mye om klima, og allerede da ble jeg nysgjerrig på, hva som var rett og galt i klimadebatten. Det gikk igjen på videregående. I mitt første friår etter videregående fikk jeg jobb i Greenpeace – veldig kult, men jeg ble enda mer nysgjerrig på hele klimadebatten, da det jo finnes flere sider, enn Greenpeace sin. Så dro jeg til Norge og jobbet to vintre på et skisenter i Sør-Norge, og der hadde de masse problemer med manglende snø på vinteren – var det begynnende resultater av de menneskeskapte klimaendringer? Etterpå søkte jeg inn på NTNU og endte med å studere geologi der sammen med en stor gjeng oljegeologer. Og det var veldig spennende å få se den andre siden av klimadebatten og bli kjent med en oljenasjon (Norge) innefra. Det perspektivet har man ikke helt i Danmark (der jeg er fra). Jeg spesialiserte meg ganske tidlig innen Arktisk Geologi med fokus på klima og da ble det 3 år på Svalbard og så Tromsø etterpå. Jeg har i min forskning kun blitt bekreftet i at det går helt feil vei med klimaet vårt, men det er nyttig å forstå folks bekymring i forhold til å skulle terminere oljeproduksjonen på den norske sokkelen. Det er ikke bare bare, når hele nasjonens økonomi stort sett bygger på oljen.
Understanding the magic of children´s language learning
What is your field/topic of research? I study language development in young children. I use a wide variety of methods, both experimental and computational, to explain how children acquire the infinite gift of language through finite means.
What is your motivation to do this particular research? I am fascinated with how our ability to learn patterns shapes human languages. I am also interested in how language plays a role in conceptual development.
Is there a specific event, experience or inspiration that made you interested in this particular field? I studied many languages and I wondered how children were able to learn so much about the language in their environment so quickly.
What is your field/topic of research: I study the babies of animals that live on the ocean seafloor and how they contribute to the dispersal of species.
What is your motivation to do this particular research: We live on a beautiful planet full of amazing creatures! Some we know quite well but others are still mostly a mystery to us. We known particularly little about the babies of sea stars, snails, worms and other animals that live on the seafloor. Not only are these microscopic babies incredibly cute but they also play a critical role for the success of their species!
Is there a specific event, experience or inspiration that made you interested in this particular field? When I was 8 years old, my parents took me on my first whale-watching tour. It was love at first sight. I knew I wanted to study life in the oceans. As I grew older, I still felt a complete sense of awe when seeing a whale or polar bear but I realized that there were lots of other creatures which didn’t receive nearly as much attention but were just as important to the health of the oceans.
Kognitive endringer i Tromsøs befolkning over tid, og hva som har påvirket den
Hva forsker du på? Jeg forsker på kognisjon og demens. I første del av min doktorgrad har jeg konsentrert meg om kognisjonen i den friske befolkningen i Tromsø, og hva som har påvirket den. Nå er jeg i gang med andre del, nemlig å kartlegge av den delen av Tromsøs befolkning som har utviklet demens.
Hva er din motivasjon til å drive den forskningen du gjør? Kognitiv svikt og demens er et stort samfunnsproblem. Det er vanlige lidelser, men er svært krevende for både pasient, familie og samfunn. Likevel er demens en uløst gåte, uten behandling. Behovet for forskning er stort, og jeg ønsker å bidra. Å forstå hvilke faktorer som har påvirket kognisjonen hos den friske befolkningen er en liten brikke i dette puslespillet.
Finnes det en konkret hendelse, opplevelse eller inspirasjon som fikk deg til å bli interessert i akkurat dette fagfeltet? Jeg begynte å jobbe i geriatrien i 2017. Det var nok ikke en pasient som fikk meg interessert, men det massive trykket av denne lidelsen i befolkingen. Alle de ulike presentasjoner av demens gjorde meg mer inspirert og nysgjerrig jo mer jeg opplevde. Jeg var veldig heldig, og fikk lov å bruke Tromsøundersøkelsens tall på Tromsøs friske befolkning
Hva forsker du på? Jeg forsker på en helt unik celletype i leveren som effektivt fjerner en mengde avfallsstoffer og andre ugunstige partikler fra blodet. Sammen med mine kolleger, ønsker vi å finne ut hva som skjer når disse leverendotelcellene blir utsatt for medisiner som fraktes med blodsirkulasjonen. Dette er en celletype som har fått ufortjent lite oppmerksomhet i forhold til andre celletyper i leveren.
Hva er din motivasjon til å drive den forskningen du gjør? Motivasjonen min er å øke kunnskapen om denne viktige levercellen, som har en helt sentral rolle i å rense blodet vårt.
Finnes det en konkret hendelse, opplevelse eller inspirasjon som fikk deg til å bli interessert i akkurat dette fagfeltet? For meg var det lett å fatte interesse for dette fagfeltet. Som veterinær er jeg oppriktig interessert i kroppens biologi og fysiologi, og her fikk jeg virkelig muligheten til å fordype meg i leveren, som er et fantastisk spennende organ med flere hundre viktige funksjoner.
Hva er din motivasjon til å drive den forskningen du gjør?
Bidra med kunnskap om diagnostiske verktøy for pasienter med akutt sykdom eller skade.
Finnes det en konkret hendelse, opplevelse eller inspirasjon som fikk deg til å bli interessert i akkurat dette fagfeltet?
I Nord-Norge er det et spesielt fokus på prehospital akuttmedisin og «kjeden som redder liv» da vår landsdel har lange avstander og spredt befolkning. Muligheter og utfordringer knyttet til nedkjølte pasienter har hatt et spesielt fokus i det akuttmedisinske fagmiljøet. Å arbeide med diagnostikk av hypotermi er for meg både aktuelt, relevant og spennende.
Hva forsker du på? Hvordan håndterer nordnorske kultur entreprenører spenningen mellom kunst og marked, børs og katedral, krambu og kapell?
Hva er din motivasjon til å drive den forskningen du gjør? Lidenskap for kunst og kultur, og et godt liv i nord.
Finnes det en konkret hendelse, opplevelse eller inspirasjon som fikk deg til å bli interessert i akkurat dette fagfeltet? Er vokst opp i nord, med mye kunst og kultur. I boka «Et liv i søkk og kav» om kulturentreprenøren Jack Berntsen fikk jeg både sett og følt på hva kunsten kan bety for nordnorsk identitet og språk. Vi blir klokere og bedre mennesker av å kunne oppleve og dele kunst og kultur.
Hva forsker du på? Eg forskar på korleis komande lærarar vert gode på å undervisa naturfag.
Hva er din motivasjon til å drive den forskningen du gjør? Det trengst forsking på korleis komande lærarar utviklar kunnskapar og ferdigheiter for jobben i naturfagklasserommet. Eg ynskjer å bidra til at borna våre får lærarar som fokuserar på den enkelte elev, og formidlar naturfag med dei beste metodane.
Finnes det en konkret hendelse, opplevelse eller inspirasjon som fikk deg til å bli interessert i akkurat dette fagfeltet? Nina på ungdomsskulen og Bjørnar på vidaregåande har inspirert meg både med faget og formidlinga si.
Hva forsker du på? Jeg forsker på nyrene, hvor fort de taper funksjon når man blir eldre og om ulike proteiner i blodet kan si noe om hvem som har økt risiko for å ha et hurtig fall i nyrefunksjonen med økende alder.
Hva er din motivasjon til å drive den forskningen du gjør? Det er spennende å kunne være med å bidra til ny kunnskap som kanskje kan benyttes til ny diagnostikk i fremtiden.
Finnes det en konkret hendelse, opplevelse eller inspirasjon som fikk deg til å bli interessert i akkurat dette fagfeltet? Jeg er utdannet lege og syns hele menneskekroppen er interessant. At det ble nyrene jeg forsker på var mer tilfeldig enn planlagt.
Mining Our Own Business: Arctic Industrial Towns as Future Archaeology
What is your field/topic of research? Contemporary Archaeology (samtidsarkeologi på norsk)
What is your motivation to do this particular research? Contemporary archaeology is a sub discipline of archaeology that studies the things we are leaving behind in the present. As somebody who is deeply concerned about the state of the world right now, I wanted to do something relevant with my skills as an archaeologist to make the world a slightly better place to live for people, animals, and plants in the future.
Is there a specific event, experience or inspiration that made you interested in this particular field? For several years I lived in a small mostly Indigenous town in northern Canada that was the centre for a dam-building megaproject. The dam was built despite massive protests, full knowledge of its polluting impacts, the flooding of traditional Indigenous territories and travel routes, and the explosion of drug use, violence, and inequality in the community in which I lived. As a concrete structure, the dam is designed to stand for hundreds of years. The whole experience made me question the legacies we are leaving behind for the future.