Velkommen til spennende kveldsforedrag «Bruk av datavitenskap og hyperspektrale bilder i diagnostisering av føflekker» med Stig Uteng, Førsteamanuensis på UiT på Mikkeli Live, tirsdag 17 september kl 19:00!
Datavitenskap og kunstig intelligens (KI) har revolusjonert medisinsk forskning, og effektivisert både diagnostisering og utvikling av nye legemidler. Covid-19-pandemien demonstrerte dette tydelig, da RNA-vaksiner ble utviklet på få måneder - en prosess som tidligere tok minst fire år.
Et slikt system er AlphaFold, en KI-modell utviklet av DeepMind, representerer et gjennombrudd innen legemiddelutvikling. Denne teknologien har potensial til å akselerere oppdagelsen av nye medisiner betydelig.
KI har vist økende nøyaktighet i tolkning av røntgenbilder. Tradisjonelle bildediagnostiske metoder som røntgen og magnetisk resonans (MR) har imidlertid noen begrensninger:
- Røntgen bruker ioniserende stråling, som krever skjerming av personell
- Både røntgen og MR krever store, stasjonære maskiner
Hyperspektrale bilder representerer en lovende teknologi:
- Gir mer detaljert informasjon enn vanlige bilder
- Bruker ikke ioniserende stråling
- Kompakt utstyr, som for eksempel et håndholdt kamera, muliggjør bruk på legekontor
Dette gjør hyperspektrale bilder til et praktisk diagnostiseringsverktøy, godt egnet for undersøkelser som føflekkanalyse.
Denne teknologien, kombinert med datavitenskap, har potensial til å forbedre tidlig diagnostisering av hudkreft og andre hudsykdommer, og kan bli et verdifullt verktøy for allmennleger.
Vi skal studere en slik metode i foredraget på Mikkeli Live den 17 september.
Foto: Stig Uteng, Førsteamanuensis på UiT
Arrangementet er gratis for alle.
Hjertelig velkommen.