Arctic blue polygon pattern

Avtaleverk og lisenser

Eierskap og avtaleverk

I UiTs Prinsipper og retningslinjer for forvaltning av forskningsdata ved UiT står følgende om eierskap av forskningsdata (§2):

"UiT har som hovedregel rett til å overta eierskap og bruksrett til alle forskningsdata generert av ansatte i stilling ved UiT, i henhold til Reglement om sikring og forvaltning av arbeidsresultater ved UiT. Dette gjelder også ansatte ph.d.-studenter og andre midlertidig ansatte forskere."

"UiT har normalt ikke eierskap til forskningsdata generert av studenter, utvekslingsstudenter, gjesteforskere, eksternt finansierte phd-studenter eller i andre prosjekter med ekstern finansiering. Unntak fra dette gjelder studenter med ansettelsesforhold ved UiT." 

"I tilfeller hvor forskningsdata genereres som del av forskningsprosjekter som er helt eller delvis finansiert av en tredjepart, skal eierskap og rettigheter til bruk av data og forskningsresultater avtalefestes før prosjektstart."

I tilfeller hvor eksterne samarbeidspartnere er involvert eller forskningen er eksternt finansiert, bør altså eierskap og rettigheter avklares i en formell avtale. Det samme gjelder for student-prosjekter hvor det vil være viktig for forskningsgruppa å beholde rettigheter til data.

Relevant avtaleverk å vurdere for ulike samarbeidsprosjekter inkluderer:
  • Prosjektavtaler (for bidrags- og oppdragsprosjekter)
  • Deltakererklæring
  • Databehandleravtale
  • Konfidensialitetsavtalar/NDA (Non-Disclosure Agreement) 
  • MTA (Material Transfer Agreement)
  • Avtale om utlevering av data til land utenfor EU/EØS.
  • Intensjonsavtalar/MoU (Memorandum of Understanding)
  • Avtaler med studenter
  • Avtale om nærings-ph.d.
  • Avtaler med gjesteforskere

Du kan lese mer om avtaleverk på Prosjektstøtteportalen. Maler til ulike typer avtaler kan finnes på intranett-siden «Maler for samarbeidsavtaler ved UiT». (Klikk på lenken eller følg: intranett.uit.no/ > Organisasjon > Fellesadministrasjon > Avdeling for forskning og utviklingsarbeid > Skjemaer).

Dersom du ønsker å lære mer om avtaleverk og rettigheter arrangeres det hvert semester et webinar om temaet. På kurssiden vil du også finne en powerpointpresentasjon med mer informasjon.

Til slutt er det viktig å huske at rettigheter til bruk og/eller publisering av forskningsdata aldri skal overdras til kommersielle aktører uten at UiT beholder rettighetene til å gjøre dataene åpent tilgjengelige for gjenbruk. (§3 - Prinsipper og retningslinjer for forvaltning av forskningsdata ved UiT ).

Lisenser

Gjenbruksrettigheter på offentliggjorte forskningsdata er få – med mindre dataene har brukerlisens. Det er derfor viktig å utstyre dine datasett med en klar og maskinlesbar lisens som tillater gjenbruk. Dette vil bidra til å gjøre datasettet mer FAIR.

I UiTs Prinsipper og retningslinjer for forvaltning av forskningsdata ved UiT står følgende om lisenser til forskningsdata:
  • Forskeren skal gjøre forskningsdata åpent tilgjengelig for videre bruk for alle relevante brukere, så lenge det ikke er juridiske, etiske, sikkerhetsmessige eller kommersielle grunner til ikke å gjøre det.
  • Forskningsdata skal utstyres med lisenser for tilgang, gjenbruk og videredistribusjon.
  • Lisensene bør være internasjonalt anerkjente og legge så få begrensninger som mulig på tilgang, gjenbruk og videredistribusjon av dataene.

Dette betyr i praksis at forskningsdata som blir lastet opp til et arkiv for åpne forskningsdata bør få en lisens med så få begrensninger som mulig. Dette kan være en standard lisens fra for eksempel Creative Commons eller Open Data Commons. En slik lisens tillater gjenbruk av data uten å spørre rettighetshaveren om tillatelse først, men det kan være noen vilkår. For Creative Commons lisenser, kan man, i tillegg til vilkåret om navngivelse (attribution), velge vilkår som ikke kommersiell gjenbruk (NonCommercial), del på samme måte (ShareAlike) og ingen bearbeidelser (NoDerivatives). Legg merke til at ulike vilkår legger ulike (noen ganger uforutsette) begrensninger i gjenbruk av data.

Mer informasjon og praktiske anbefalinger for lisensiering av forskningsdata finner du i OpenAIRes guide "How do I license my research data". 
Mer informasjon og praktiske anbefaling for lisensiering av datasett som inneholder (kilde)kode eller programmvare finner du i guiden "Research Software Licensing guide" .

Ved UiTs arkiv for åpne forskningsdata, DataverseNO, brukes CC0-lisensen fra Creative Commons som standard. Det er viktig å huske at selv om CC0 ikke legger restriksjoner på gjenbruk, så er den som gjenbruker forpliktet av forskningsetiske normer å kreditere kildene. Dersom du trenger en mer restriktiv lisens, anbefaler vi å velge en lisens som legger minst mulig begrensninger på gjenbruk.

Pålitelige arkiver for forskningsdata vil la deg velge en standard lisens ved arkivering av data, som vil vises under «Terms of Use». Det er samtidig anbefalt å i tillegg spesifisere valgt lisens i den vedlagte dokumentasjonen (ReadMe-fil eller egen lisensfil). 

Dersom du ønsker å lære mer om lisenser og rettigheter til forskningsdata arrangeres det hvert semester et webinar om temaet. På kurssiden vil du også finne en powerpointpresentasjon med mer informasjon.

Sist endret: 14.12.2023, endret av: Noortje Haugstvedt