Ingrid Viktoria jobber på en satellittstasjon på Svalbard

 – Automasjon er en veldig anvendelig utdanning som gir deg mange spennende muligheter i etterkant, mener den Svalbard-frelste systemingeniøren.

Ingrid Viktoria Hanssen
Ingrid jobber som systemingeniør på Svalbard. Foto: Anna Filipova

Fakta

Navn: Ingrid Viktoria Hanssen
Alder: 25
Fra: Kvaløya utenfor Tromsø
Studerte: Bachelor i automasjon i Tromsø

Hvorfor valgte du dette studiet?

– Jeg var alltid veldig glad i matte og fysikk på videregående og trivdes godt med realfag. Derfor ville jeg finne et studie hvor jeg kunne fortsette i det sporet. Jeg begynte å lese litt om forskjellige ingeniørstudier og fant automasjon, en retning jeg ikke hadde hørt om før – men som så veldig spennende ut. Alt jeg visste var at jeg ville studere på UiT og gjøre noe i ingeniør-retningen, og automasjon virket mer praktisk rettet, med fokus på å løse problemer og forbedre løsninger. Jeg hadde aldri programmert noe særlig før og startet på studiet med helt blanke ark, men trivdes utrolig godt og tre år gikk veldig fort.

Hvordan var studiet?

– Det var utrolig vanskelig. Mye var helt nytt for meg og du blir kasta inn i ting. Men vi hadde en utrolig bra klasse som hjalp hverandre og samarbeidet så godt. Klassen hadde mye å si for at de årene ble såpass bra. Det var store og tidkrevende oppgaver som ga en utrolig mestringsfølelse når du klarte ting som først virket umulig. Vi samarbeidet mye i par og det trivdes jeg med. To hjerner tenker bedre enn én.

Hvorfor valgte du UiT?

– Fordi jeg trivdes så godt i Tromsø og ikke hadde lyst til å flytte på meg. Byen er så fin og jeg hadde hørt mye bra om studentmiljøet. Det fristet meg til å bli igjen. UiT er et veldig fint universitet og bygget vi var i var helt nytt da jeg begynte der. Campus var også supert, det føltes som å være i en liten boble. Ellers er det flott natur rundt universitetet, så alt lå til rette for en fin studietid der.

Hvordan var det sosiale miljøet på og rundt universitetet?

– Helt utrolig bra! Vi var ikke så mange til sammen, så vi ble godt kjent på tvers av alle ingeniørlinjene. Vi var heller ikke så veldig mange jenter på studiet, så vi fikk et helt eget miljø som funka bra. Det var lett å bli kjent med folk, noe jeg tror gjelder for hele UiT. Studentene er veldig åpne for nye folk og skaper et godt studentmiljø hvor alle er med på ting. Vi ingeniørjentene fikk et spesielt godt samhold, men jeg håper flere jenter søker seg dit fremover.

Hvilke jobbmuligheter har du fått etter studiet?

– Det å være utdannet automasjonsingeniør gir mange muligheter, du kan søke på mange forskjellige stillinger og gå i mange retninger. I dag jobber jeg som systemingeniør på KSAT, en satellittstasjon litt utenfor Longyearbyen på Svalbard. Vi sørger for at hele systemet fra antenna og ned til utstyret bak fungerer som det skal, feilsøker ved problemer, forbedrer systemer og lignende. Det er over 100 antenner her oppe, så det er mye å ta vare på. Det er en veldig spennende jobb hvor jeg lærer mye nytt hele tiden og stadig får bryne meg på nye utfordringer. Det er en god kombinasjon av kontorarbeid og praktisk arbeid. Du rekker ikke kjede deg her!

Hva er planen din videre?

– Jeg har allerede vært her i snart to år, det har gått veldig fort. Jeg tenker å bli værende en stund til og trives godt her oppe. Naturen, jobben – alt er fantastisk. Det er mye du kan gjøre på Svalbard som du ikke kan gjøre andre steder. Jeg hadde aldri vært på Svalbard før jeg fikk jobben og kjente ingen her, men det hørtes ut som en kul plass. Jeg trives med både jobben og livet her, og tenker å fortsette i denne retningen.

Har du et tips til andre som vurderer samme vei som deg?

– Om du er litt nysgjerrig på automasjon bør du ta sjansen og prøve. Du får mye hjelp av klassen og lærere og vil neppe føle deg alene der. Du blir ivaretatt hvis du bare tør å prøve. Jeg synes ikke studiet var så skummelt som jeg først trodde det skulle være. Det er en veldig anvendelig utdanning som gir deg mange spennende muligheter i etterkant.

Les flere jobbhistorier