Nikolai gikk rett fra studiet til jobb i Forsvaret

Nikolai har en master fra UiT og jobber i dag som overingeniør i Forsvaret. På informatikkstudiet mener han folk er så engasjerte at de aller helst snakker fag – også på fest.

Nikolai Åsen Magnussen
Nikolai fikk jobb i Forsvaret rett etter han var ferdig å studere ved UiT. Foto: Morten Linderud

Fakta

Navn: Nikolai Åsen Magnussen
Alder: 27
Fra: Hønefoss i Ringerike
Studerte: Master i informatikk og sivilingeniør ved UiT

Hvorfor valgte du dette studiet?

– Jeg var nettopp ferdig med et år på befalsskolen og var klar for å begynne å studere. Jeg interesserte meg for data og ønsket en integrert master. Det jeg var på utkikk etter tilbyr de kun på to skoler i Norge, så det gjorde valget enkelt. Jeg hadde et godt inntrykk av UiT, og spesielt campuset i Tromsø. Det er stort, men samtidig lite nok til at du får et nært miljø, og du får bedre kontakt med medstudenter og forelesere.

Hvordan synes du studiet var?

– Jeg anså studiene som en form for jobb og la alle krefter i skolegangen. Det var gode forelesere, høy kvalitet på fagene og mange interessante og praktiske oppgaver for å utvikle seg faglig. Du lærer hvordan faget utføres i praksis, ikke bare teori. Dette merket jeg spesielt da jeg hadde sommerjobb som utvikler hos daværende NSB. Jeg måtte bruke et programmeringsspråk jeg ikke hadde vært borti før, men følte studiene ved UiT hadde gitt meg et godt grunnlag for å både lære språket og være produktiv.

Hvorfor valgte du å flytte til nord og studere på UiT?

– Jeg har en onkel som har bodd i Bardufoss i sikkert 40 år, så jeg har noe familie der og en viss tilknytning til nord. Men UiT og Tromsø virket interessant og eksotisk for en fyr fra Hønefoss. Du får dratt langt unna, opplevd nye ting du ikke ville gjort på Østlandet og får bo i en fantastisk fin og koselig by. Tromsø er akkurat passe stort. Faglig synes jeg UiT er lite nok til at du virkelig blir sett, men stort nok til at det er faglig sterkt og oppdatert.

Hvordan var det sosiale miljøet på og rundt universitetet?

– Vi som studerer informatikk er jo en gjeng med nerder. Men det var mye sosialt, spesielt på labben hvor vi programmerte og jobbet praktisk. Fagprat og det sosiale gikk ofte hånd i hånd. Det var et godt miljø med mange engasjerte folk som gjerne diskuterte fag på fest. Sånt liker jeg, du lærer mye av å kontinuerlig diskutere fag med de rundt deg. Det sier noe om lidenskapen folk på studiet hadde for faget og det er veldig positivt.

Hvilke jobbmuligheter har du fått gjennom studiet?

– Jeg følte ikke jeg hadde dårlig tid til å finne en jobb, og hadde egentlig tenkt til å vente litt med å begynne letingen. Men en kompis tipset meg om en stilling i Oslo som viste seg å være drømmestillingen min. Den endte jeg opp med å få og kunne derfor gå rett ut i jobb en måned etter jeg var ferdig på UiT. Jeg jobber nå i Forsvaret som overingeniør. Her trives jeg veldig godt og får muligheten til å utvikle meg i den retningen jeg ønsker. Forsvaret gir mulighet og rom for å utfolde seg faglig og til å ta ansvar for ting i prosjekter.

Har du et tips til andre som vurderer samme retning som deg?

– En del begynner på studiet fordi de tenker «jeg liker å spille videospill, altså liker jeg data, altså liker jeg programmering». Den tankerekken trenger ikke nødvendigvis å stemme. Men det som er så fint i dag er at det finnes mange muligheter til å teste seg på nett først. Sjekk ut programmer for å teste ut programmering, da oppdager du fort om det er noe for deg eller ikke! Ellers er mitt råd å ikke ta for lett på det – studiet krever mye arbeid, men det er verdt det.

Les flere jobbhistorier