Marianne studerte ledelse, innovasjon og marked – landet hotellsjefstilling som 22-åring

For Marianne var planen klar hele veien: Hun skulle bli hotellsjef. I dag har hun vært med på å åpne tre av landets mest moderne hoteller og mener kunnskapen fra studiet har vært uvurderlig på reisen.

Marianne Høybakk
Marianne studerte ledelse, innovasjon og marked – landet hotellsjefstilling som 22-åring. Foto:Privat

Fakta

Navn: Marianne Høybakk
Alder: 33 år
Fra: Tromsø, men bor i Oslo 
Studerte: Ledelse, innovasjon og marked ved Handelshøgskolen UiT

Hvorfor valgte du akkurat det studiet?

Jeg visste tidlig at jeg ville bli hotellsjef, det har alltid vært drømmen. Det er kanskje litt uvanlig, men du kan faktisk ha drømmer om å jobbe innenfor næringsliv og yrkesliv, og det hadde jeg allerede som barn. Jeg tok først et år hotelledelse i Stavanger, men jeg savnet hjembyen og nord veldig. Derfor ringte jeg en veileder på UiT og spurte åpent om mulighetene mine. Jeg fikk utrolig god hjelp til å integrere de fagene jeg hadde inn i en ny bachelor hos dem, og tok derfor studiet ved UiT på kortere tid. Det finnes gode systemer som gjør at du kan kombinere det du har fra før, som var midt i blinken for meg. Det var også veldig givende å få to perspektiver fra to studier, så jeg er veldig fornøyd med valget.

Hvorfor valgte du UiT?

Først og fremst fordi jeg hadde veldig hjemlengsel og stortrivdes i Tromsø. Studentmiljøene i de to byene er veldig forskjellige. Hele Tromsø er lagt opp for studenter. Det var en stor del av valget, for jeg visste jeg kom til å trives. Men hadde jeg ikke kunnet fortsette på retningen jeg drømte om ville jeg ikke flyttet tilbake. Veiledningen hadde alt å si, jeg var helt målrettet på det jeg ville oppnå. Det er ekstremt viktig at du får den hjelpen du trenger, og det kunne UiT gi meg.

Hvordan var det sosiale miljøet på og rundt universitetet?

Vi hadde noen fag som går på innovasjon og entreprenørskap, hvor mange forskjellige studieretninger hadde forelesninger sammen. Dermed fikk jeg et nettverk innen flere fakultet på skolen. Det var veldig sosialt og jeg møtte mange med samme interesser som meg på tvers av studieretninger. I studietiden var jeg veldig mye med de fra studiet på privaten og vi er fortsatt gode venner i dag. Du blir kjent med folk på en helt annen måte, det er alltid noe sosialt som skjer og mye forskjellige folk. Det var litt krevende for meg fordi jeg tok fag på både første-, andre- og tredjeåret samtidig, men heldigvis ble jeg tatt godt i mot i alle klasser og ble dermed kjent med flere kull.

Hvilke jobbmuligheter har du fått etter studiet?

Etter studiet gikk jeg rett ut i jobb som leder på et nyåpnet hotell i Tromsø, og jeg er overbevist om at UiT har vært med på å gjøre at jeg kom dit jeg ville så tidlig. De bøkene jeg hadde på pensum har jeg fortsatt på pulten min i dag, spesielt forretningsjus og bedriftsøkonomiske bøker har vært gode å ha. Det er mye fra utdanningen jeg har tatt med meg inn i arbeidslivet og det var fint å ha den faglige bakgrunnen i bunn. Dermed landet jeg lederstillingen på Smarthotel, som ung og nyutdannet. Det er alltid skummelt første gang du skal praktisere noe du kun kan teoretisk, men det gikk kjempebra og det var relevant til utdanningen, med alt fra personalledelse til salg og markedsføring.

 Ett år senere skulle Clarion The Edge, Nord-Norges største hotell, åpne i Tromsø. Her var jeg heldig og fikk tilliten til å starte som resepsjonssjef, og etter seks måneder ble jeg tilbudt stillingen som hotellsjef. Denne stillingen hadde jeg frem til jeg fikk tilbud om hotellsjefstilling på Clarion Hotel The Hub, da det åpnet i Oslo. Selv om jeg elsker Tromsø var muligheten til å starte opp Norges største hotell for fristende, og jeg har ikke angret på valget. I 2022 gikk jeg over i jobben som assisterende direktør, som byr på enda flere spennende utfordringer i tiden fremover. På Clarion Hotel The Hub er vi over 450 mennesker fra hele 70 nasjoner, og vi er per i dag Norges største hotell sentralt plassert midt i hovedstaden.

Hva er planen din videre?

På grunn av pandemien måtte vi bygge opp organisasjonen til The Hub i rekordfart. Nå er vi på beina igjen og både gjester og ansatte er tilbake. Omsetningsvis slår vi stadig nye rekorder og ting ser positivt ut. Det er en veldig spennende tid på jobb og jeg trives mye bedre i Oslo enn jeg hadde sett for meg – så her kommer jeg til å bli videre

Har du tips til andre som vurderer samme vei som deg?

Ja, jeg har ett hovedtips: Nyt studietiden og ikke stress så mye med å komme rett ut i arbeidslivet. Vi har det så travelt og jager etter å komme i gang, men husk at arbeidslivet er langt. Du har bedre tid enn du tror. Selv angrer jeg ikke på at jeg gikk rett ut i jobb, men jeg skulle nok tatt meg bedre tid til å nyte hverdagen og ikke hele tiden tenke på hva neste steg skulle bli. Det er også lov å bruke god tid på å velge en retning. Veiledere kan hjelpe deg inn på riktig spor og jeg vil anbefale alle å studere selv om du er usikker. Bruk læringsstedenes ressurser godt, snakk med de om dine interesser, møt andre i næringslivet og ser hva som inspirerer deg.

Les flere jobbhistorier