Mathias turnerer Europa rundt som gitarist i musikalen Book of Mormon

– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten Konsen, sier gitaristen og låtskriveren som tok bacheloren sin på Musikkonservatoriet ved UiT.

Mathias Dons

Fakta

Navn: Mathias Dons
Alder: 29
Fra: Tromsø
Studerte: Bachelor i klassisk og elektrisk gitar på Musikkonservatoriet ved UiT og master ved Guildhall School of Music & Drama i London

Hvorfor valgte du dette studiet?

– Jeg gikk på musikklinja på videregående og ble oppfordra til å søke meg inn på Konsen. Mange fra klassen søkte seg dit, så det var en naturlig vei å gå. Jeg ville også bli i Tromsø litt lenger, så det passet fint. Jeg visste at jeg ønsket å leve av musikk og da føltes dette som riktig vei å gå.

Hvordan synes du studiet var?

– Det fungerte veldig bra. Vi hadde gitartimer hver eneste dag, med mye oppfølging fra lærerne og egne øverom. Mitt hovedinstrument var gitar, men du lærer mye om alt fra komposisjon til hørelære, dirigering og musikkhistorie. Ellers var det mye fokus på å fremføre musikk foran et publikum, både semesterkonserter på skolen og krav om å arrangere ting selv og sørge for at du fikk spilt nok foran folk. Hvis du skal bli musiker må du klare å fremføre i praksis, og vi fikk mye god erfaring gjennom studietiden.

Hvorfor valgte du UiT?

– Jeg følte det var riktig å være i Tromsø litt lenger, jeg hadde ikke behov for å reise ut. Jeg visste også at Konsen var et fantastisk sted som ville passe meg bra. Det er mange utrolig dyktige musikere som har gått der og studiet har et veldig godt rykte. Lærerne er også arbeidende musikere i toppklassen, så det er en fin måte å komme inn i miljøet på. Det mange kanskje ikke tenker på er at flere av lærerne der er musikere du kommer til å jobbe med i fremtiden, så studiet er også networking.

Hvordan var det sosiale miljøet på og rundt universitetet?

 – Helt topp! Vi har et eget bygg, så det føltes litt som en egen skole. På vårt campus var miljøet kjempefint, med gode venner, fine fester, mye pils etter øving og kaffe i kantina. Det var et godt samhold. Det er et lite miljø hvor alle blir kjent. 

Hvilke jobbmuligheter har du fått etter studiet ditt?

– Etter bachelor ble jeg anbefalt av en av lærerne på UiT å søke meg inn på master i London. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten tiden på Konsen, det er artig å tenke på at alt førte meg hit. Gitarlæreren min i London skaffet meg en audition til Book of Mormon, og etter mye hardt arbeid landet jeg jobben som gitarist i musikalen som turnerer Europa. Det er en treårskontrakt og en enorm mulighet for meg. Vi er totalt ni musikere og 60 stykker i hele produksjonen, som spiller åtte forestillinger i uka for rundt 2000 publikummere hver kveld. Hittil har vi vel spilt rundt 350 show. Det føltes godt å lande den jobben, og det er et direkte resultat av ordentlig networking, ikke bare flaks. Det viser også hvor viktig kontaktene du får gjennom studiene er.

Hvilke planer har du videre?

– Jeg har kontrakt med Book of Mormon i et år til. Etter det tenker jeg å fortsette i London noen år, så ender jeg kanskje opp i Oslo til slutt, men det er vanskelig å forutse. Får jeg et godt tilbud her, tar jeg det. Jeg ønsker å fortsette å jobbe på de største produksjonene. I tillegg skriver jeg en del låter. Stort sett skriver jeg musikk på dagtid og jobber med showet på kveldstid, så det er lite fritid, men jeg koser meg med det jeg gjør.

Har du et tips til andre som vurderer samme vei som deg?

– Hvis du virkelig vil jobbe med musikk og drømmer om noe stort, sats på det, ikke velg noe som er lavere enn det du egentlig vil. Det var min tankegang da jeg søkte jobben i Book of Mormon – noen må spille gitar, hvorfor kan ikke det være meg? Du må bare prøve.

Les flere jobbhistorier