Universet er komplekst og for å forstå hvordan det fungerer bruker vi matematikk og realfag. På dette studiet lærer du hvordan matematikk, kjemi, fysikk og programmering ligger til grunn for vår forståelse av verden og nesten all teknologisk utvikling. Finn ut hvordan du kan løse utfordringer som klimaendringer, grønn energi og medisin, og lær om hvordan nanoteknologi fungerer, molekyler ser ut eller hvordan vi kan følge med endringer på jorda fra satellitter.
Dette studiet har tre studieretninger: fysikk, matematikk og statistikk og molekylmodellering.
Martin Fjellvang Osima
Rådgiver
Den teknologiske utviklingen i samfunnet innebærer at kunnskap om matematikk, kjemi, programmering og fysikk blir enda viktigere. Studiet i matematiske realfag gjør deg klar for en fremtidig jobb innen naturvitenskap og teknologi.
Studiet bygger videre på kunnskap fra videregående skole, og viser deg hvordan matematikk og realfag brukes til å løse viktige utfordringer i samfunnet.
På dette studiet får du kunnskap om vitenskapelige metoder i matematikk, statistikk og fysikk. Du lærer å bruke matematiske metoder til å løse praktiske problemstillinger. Du lærer å løse problemer analytisk, numerisk og/eller eksperimentelt, og tolke resultatene. Studiet gir deg erfaring med å bruke programmering som et verktøy i både praktiske og teoretiske problemer.
Studieretningene gir deg mer spesifikk kunnskap innen hvert fagfelt. På studieretningen i molekylmodellering lærer du om teoretisk kjemi og hvordan matematiske realfag og informatikk kan brukes i molekylær modellering. På studieretningen i fysikk lærer du om de fundamentale lovene i naturen og hvordan de brukes i naturvitenskapelig og teknologisk forskning og utvikling. På studieretningen i matematikk og statistikk lærer du blant annet å vurdere store mengder data, og får kunnskap om analytisk metodikk, dataanalyse og beregning.
Med en bachelor i matematiske realfag får du en bred kompetanse som gjør at du kan jobbe innenfor mange områder. Du kan jobbe i offentlig forvaltning innenfor alle tekniske etater og i natur- og miljøforvaltning. I privat næringsliv er det et økende behov for arbeidstakere som forstår og kan analysere statistikk og store datamengder.
Du kan jobbe med forskning, utvikling, forvaltning, undervisning og innen privat næringsliv.
Utviklingsprosjekter som krever kompetanse i matematiske realfag finner vi eksempelvis i bærekraftig energiproduksjon, klimatilpasning, miljøovervåking, økosystemtjenester, IKT, økonomi, forsikring, bank og finans, bioteknologi og medisinsk teknologi.
Se hvilke emner som undervises i studiet.
Studieretning Matematikk og statistikk
Studieretning Molekylmodellering
Se også under fanen "Studieplan for oversikt over programmet for ditt kull.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:
Matematikk R1 (S1 + S2) og ett av følgende krav
- Matematikk R2 eller
- Fysikk 1 + 2 eller
- Kjemi 1 + 2 eller
- Biologi 1 + 2 eller
- Informasjonsteknologi 1 + 2 eller
- Geofag 1 + 2 eller
- Teknologi og forskningslære 1 + 2
Studiet er åpent og ikke adgangsregulert. Alle som oppfyller opptakskravene får tilbud om studieplass.
Har du generell studiekompetanse, men mangler matematikk R1 og R2, og fysikk 1?
Du kan ta Realfagskurset i Tromsø for å få denne kompetansen. Realfagskurset i Tromsø er på vårsemesteret og er et fulltidsstudium.
Mangler du generell studiekompetanse?
Hvis du er 25 år eller eldre kan du søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars. Du MÅ likevel dekke eventuelle spesielle opptakskrav på det enkelte studieprogrammet.
Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra tidligere kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av gjeldende studieprogram. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og lever søknad om innpassing etter at du er tatt om som student på studieprogrammet.
Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid og lab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeidet er studentene aktive gjennom løsning av oppgaver og diskusjon rundt problemstillinger. Fagene kan også ha laboratorieøvelser, pc-lab eller feltkurs.
I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.
Det er også mulig å skrive en bachelorgrad som en del av utdanningen. Bachelorgraden vil skrives under veiledning fra en av instituttets ansatte, gitt studieretningen den. Bacheloroppgaven kan etter avtale også gjennomføres i, eller i samarbeid med, en bedrift.
Studiet er et norskspråklig studieprogram. Det innebærer at både undervisning og eksamensoppgaver gis på norsk.
Enkelte fag vil være engelskspråklige. Undervisning, pensumlitteratur og eksamensoppgaver vil her bli gitt på engelsk, men studenten kan velge å besvare eksamen på enten engelsk eller norsk/skandinavisk.
Pensumlitteraturen for de aller fleste fag er på engelsk.
Studiet kvalifiserer til masterstudier både i Norge og internasjonalt. Avhengig av studieretningen vil du kvalifisere for opptak forskjellige mastergrader ved UiT eller andre universiteter.
Eksempler ved UiT er: Mathematical Sciences, Molecular Sciences og Physics.
Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Det er lagt opp til utveksling i starten av tredje studieår. UiT har utvekslingsavtaler med universiteter i ulike verdensdeler, og studiet har fagspesifikke avtaler i Skandinavia, resten av Europa og Nord Amerika. Hvert studieretning har avtaler som er faglig relevant, ta kontakt med studieveileder for mer info. Eksempler på utvekslingssteder er Université Grenoble Alpes, Leiden University, University of Saskatchewan og Riga Technical University.
Det er også mulig å reise til UNIS for Svalbard, spesielt på studieretningen i fysikk. For mer informasjon om utveksling som student ved UiT, se her.
Studiested | Land |
---|---|
Grenoble Institute of Technology | Frankrike |
Karlsruhe Institute of Technology | Tyskland |
Linnæus University | Sverige |
University of Barcelona | Spania |
University of Trier | Tyskland |
University of Vienna | Østerrike |
University of Hawaii at Hilo | USA |
University of Saskatchewan | Canada |
Andre studier du kanskje vil like
Master in Mathematical sciences introduces you to mathematical research and the appliance of mathema...
Kjemikere kan utvikle medisiner, vaksiner og materialer som kan brukes i solceller! Lær hvordan atom...
Mobile phones, LED lights, radios, TVs and computers are advanced technical equipment based on physi...