Trekkfugler i nord

SVARTHVIT FLUESNAPPER Girjelivkkár (Ficedula hypoleuca)

Alle som har fuglekasser i hagen vil kjenne igjen denne fuglen. Den er nemlig den flittigste av våre ’kasse-gjester’. En staselig liten fugl i sin svarte og hvite drakt, hannen varsler at han har funnet en fin hule å stifte bo i, og forsøker å lokke en hunn til å komme og inspisere den.

Svarthvit fluesnapper Slik låter den
Tegning: Ellen M. Beck  
Svarthvit fluesnapper stein nilsen

'Svarthvit'n' er imidlertid en hissigpropp, og vil ikke nøle med å jage bort andre fugl, som for eksempel kjøttmeis, som allerede har etablert seg i området eller i kassen. Det hender at den går så langt at den bygger sitt reir oppå egg eller unger til de som kom først til hullet.

Foto: Stein Ø Nilsen/tromsofoto.net ©

 
Svarthvit fluesnapper kart

"Flerkoneri"
Hvis hannen lykkes i ’ekteskapet’ og når hunnen har begynt å ruge eggene, hender det at han ’stikker av’ og begynner prosessen på nytt med et nytt reir. Men hensiktene er fremdeles ikke helt ’redelige’. Når hunn nr. to også har begynt å ruge, vender han tilbake til den første hunnen, og deltar i matingen av ungene. Det viser seg at tilfellene av slik ’bigami’ avtar desto lenger nord man kommer i Norge. I Sør-Norge er omtrent én av ti hanner bigamister, men i Trøndelag er kun én av tjue. I Nord Norge synes det å være overvekt av hanner slik at mange ikke en gang kan skaffe seg én hunn!

I nord er det også mangel på egnede hekkeplasser slik at hvis man henger opp én eller flere rugekasser i hagen eller skogen i nabolaget er man nesten garantert at våren blir fylt med svarthvit fluesnapperens vakre sang. Den hører man først tidlig i mai når hannene kommer tilbake fra vinterkvarteret i Vest -Afrika. Hunnene kommer omtrent én uke senere.