Trenger møteplasser – og fleksibilitet

Etter tre dialogseminarer i HelseIntro er det tydelig hva som er det store behovet for de som jobber med flyktninger.

Linda Nilsen
Avdelingsleder Linda Nilsen i flyktningetjenesten ser for seg å opprette et migrasjonsteam i kommunen, der de kan jobbe tverrfaglig med introduksjonsprogrammet. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT

Og de 28 deltakerne fra Senja hadde like tydelige tilbakemeldinger som deltakerne i Harstad og i Sør-Varanger hadde i fjor. Etatene som jobber med flyktninger, som flyktningetjenesten, legekontorene og NAV, kjenner ikke godt nok til hverandre og hvordan de andre jobber. 

Harstad: Bedre samarbeid gir bedre integrering

Medarbeiderne i de ulike etatene vet for eksempel ikke hvem de kan kontakte på tvers av de ulike etatene for å få løst enkeltsaker, og de kjenner lite til de reglene og lovene som de kommunale samarbeidspartnerne har å forholde seg til. Flyktningetjenesten har for eksempel ett lovverk å jobbe etter, og helsetjenesten et annet.

De ulike etatene må rett og slett bli bedre kjent for å samarbeide bedre.  

Felles fagdager

Vi møter Linda Nilsen etter heldagsseminaret. Hun er avdelingsleder i flyktningetjenesten i Senja kommune, og etter mange timer med fruktbare diskusjoner er hun nesten helt fortumlet - men godt fornøyd med dagen. 

- Alle har gjort en kjempeinnsats, og det var veldig inspirerende. Jeg har møtt folk på tvers av avdelinger og sektorer, og jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger i pausene.

Dialogseminar på Finnsnes
Seminaret samlet 28 deltakere fra offentlig sektor i Senja kommune. Felles for dem alle var et stort engasjement for å få til bedre integrering av flyktninger i kommunen. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT

Dere har jo brukt en hel dag på dette. Det er mye tid og mange mennesker. Hva sitter dere igjen med etter dette dialogseminaret?

- For det første har vi blitt kjent med flere folk. Vi sitter igjen med et felles behov for fagdager, for mer informasjon, og for kommunikasjon på tvers. Og at vi lager noen konkrete tiltak nå, med kanskje noen team og nye arenaer for fremtiden.

Og hvis du ser litt lengre, inn i glasskula. Hva er ditt drømmescenario for introduksjonsprogrammet, la oss si om fem eller ti år?

- Det kommer helt an på hvor flyktningene kommer fra og hvilke behov de har. Men vi trenger flere muligheter for tilpasning, vi trenger mer fleksibilitet. Vi trenger å kunne avgjøre selv hva vi kan tilby i kommunen, og så tilpasse opplegget deretter, avrunder hun.

Klar anbefaling til norske kommuner

Gunn Elin Fedreheim leder den delstudien i HelseIntro som handler om samarbeid. Hun har koordinert dialogseminarene i alle de tre deltakerkommunene i HelseIntro og ser tydelige likhetstrekk mellom Senja, Sør-Varanger og Harstad.

De har i store trekk de samme behovene. Skoen trykker på den samme plassen.

Gunn Elin Fedreheim
Gunn Elin Fedreheim fra UiT koordinerer arbeidet med dialogseminarene gjennom HelseIntro. Hun ser det samme problemet i alle tre kommunene i prosjektet. De som jobber med flyktninger kjenner ikke hverandre, og det går ut over samarbeidet. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT

- Det går jo på det med samarbeid og det å bli kjent. Et annet eksempel her i dag var bare det å få på plass organisasjonskartet i kommunen, med personer. Og det er jo helt gjennomgående at alle på en måte sliter litt med å vite hvem det er vi skal kontakte. Hvem er egentlig alle aktørene her? For det er så mange som er involvert.

Har du noen anbefalinger du allerede nå kan spille videre til resten av kommune-Norge?

- Det er det å skape møteplasser. Det er et ekstremt behov for det. Alle de tre kommunene roser tiltaket med å ha et sånt dialogseminar. Og det er akkurat det de peker på videre òg. Vi trenger å møtes for å bli kjent, så det er viktig å skape de møteplassene. Men da må man jo skape rom for det i hverdagen, konkluderer Fedreheim.