UiT-studenter får sjekkpunkt-ansvar under Finnmarksløpet

Studenter fra UiT i Alta skal drifte sjekkpunktet Jergul under Finnmarksløpet som starter 10. mars. Denne uka var de på Holmen Husky i Alta for å trene til løpet.  

Mange studenter og hunder
Det gikk unna da studentene skulle lære om hundekjøring på Holmen Husky i Alta. Foto: Tommy Hansen/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 23.02.23 16:03 Oppdatert: 24.02.23 10:55
Arktis Helse og velferd Idrett og friluftsliv Studentliv / Studier

– Jeg er kjempeklar. Jeg har aldri gjort det før, så jeg vet ikke om jeg skal svinge eller hva jeg skal gjøre. Jeg satser på at hundene har kontroll. Det blir veldig spennende, ler Oda Elise Frydenlund, der hun står bak på en slede med fem klare huskyer som hopper i linene foran.

Oda Elise Frydenlund (bak) sammen med Karabi Roy fra Bangladesh.
Oda Elise Frydenlund (bak) sammen med Karabi Roy fra Bangladesh. Foto: Tommy Hansen/UiT

Frydenlund er fra Hallingdal, er førsteårsstudent på bachelor i friluftsliv ved UiT i Alta og tilbringer denne dagen på Holmen Husky i Alta. Målet med dagen er at hun og 30 medstudenter skal bli så drillet som mulig i hvordan drifte et sjekkpunkt. De får også prøve seg på å kjøre hundespann, som for mange er første gang.

Bruker skutermatte som brems

Universitetslektor Kari Jæger kommer bort til Frydenlund for å vise henne hvordan hun skal bruke en skutermatte som brems for at hundene ikke skal løpe altfor fort. Jæger er tidligere hundekjører og jobber nå på UiT i Alta der hun forsker og underviser innen reiseliv og ledelse av større arrangement, som Finnmarksløpet er. Hun forteller at de 30 studentene skal ha ansvaret for å drifte sjekkpunktet Jergul under løpet som starter 10. mars.

– Det er første gang i år at vi bruker en hel dag her på Holmen Husky for å lære dem hvordan det er å handle hundespann og hvordan hundekjørerne tenker når de kommer til sjekkpunktet. Det er utrolig viktig at studentene får et innblikk i hva hundekjøring er og at de bygger team seg imellom, sier Jæger.

– Jeg er veldig glad for at vi har denne dagen, smiler Frydenlund.

Vil at det skal gå smooth

Denne dagen skal de gjennom det å kjøre spann selv, samtidig som de skal lære hvordan de leier et hundespann på plass når det kommer til et sjekkpunkt og hvordan de geleider dem ut igjen på løypa når hvilen er over. Brage Nilsen Jæger er daglig leder for Holmen Husky og har deltatt i Finnmarksløpet. Han stiller på startstreken også i år og sier at det er viktig at studentene får en treningsdag i forkant av løpet.

– Mye av usikkerheten til de som jobber frivillig på løpet handler om at de ikke har gjort det før. Som hundekjører vil man at det skal gå greiest mulig på et sjekkpunkt. Fra du kommer inn på sjekkpunktet til du drar ut, har du kanskje fem timer til rådighet, og jo smoothere det går på starten og på slutten, jo mer hvile får du, og jo mer hvile får hundene, sier Nilsen Jæger.

Les også: Vi finner lykke i blodslit

Ble forelsket i Arktis

Bård Erik Gjelsten Ruset går i samme klasse som Oda Elise Frydenlund, men har lenger erfaring som hundekjører etter to år på folkehøgskolen 69 grader nord. Gjelsten Ruset er fra Valldal i Møre og Romsdal og flyttet i 2018 for å oppleve friluftsliv i nord. Han forelsket seg i det arktiske klimaet og den arktiske naturen, og da han hørte at man gjennom studiet i Alta får bo et år på Svalbard, var han ikke i tvil om hva han skulle velge.

Les også: Lever ut drømmen

Bård Erik Gjelsten Ruset (t.v.) observerer hva de andre gjør sammen med universitetslektor Kari Jæger og en medstudent.
Bård Erik Gjelsten Ruset (t.v.) observerer hva de andre gjør sammen med universitetslektor Kari Jæger og en medstudent. Foto: Tommy Hansen/UiT

– Jeg ønsker å jobbe med noe innenfor friluftsliv, og den kunnskapen man får på linja jeg går på, er veldig verdifull. Jeg studerer for å bli naturguide, og her i nord er hundekjøring en viktig del av turismen. Å få være med på Finnmarksløpet og samarbeide med utenlandske frivillige og andre, er ganske relevant for studiet, sier han.

Han beskriver det som skjer på et sjekkpunkt som kontrollert kaos.

– Det er mye som skjer, og folk er slitne og trøtte, men man har kontroll på det, ved at man organiserer hundene på plass, og hjelper hundekjørerne til det de skal. Et sjekkpunkt er en ganske interessant situasjon, det er mye som skjer hele døgnet, sier Gjelsten Rusten.

Tre lag med ull

Denne dagen får studentene også testet hvordan det er å være ute i kulda en hel dag. Gradestokken viser 13 minusgrader, en temperatur som Ivan Verian fra Filippinene ikke er så vant til. Han går andre året på Arctic Adventure Tourism, men har ennå ikke vent seg helt til kulda.  

Ivan Verian fra Filippinene var tidligere redd for hunder, men det er han ikke lenger.
Ivan Verian fra Filippinene var tidligere redd for hunder, men det er han ikke lenger. Foto: Tommy Hansen/UiT

– Jeg jobber fortsatt med å tilpasse meg været. Jeg har på meg tre lag med ull, men det er fortsatt kaldt, så jeg må nok ha på meg mer, smiler han bak en buff som er dratt opp over nesa.

Studentene på studiet han går på er fra hele verden, og noen kommer på utveksling fra Frankrike, Tyskland, Nederland og Finland. For mange er møtet med nordnorsk natur og klima en ny opplevelse. På Jergul må studentene belage seg på at det kan bli mye venting og mye utetid, også om natta. Og det kan bli langt kaldere enn 13 minusgrader. Likevel gleder Verian seg.

– Jeg gleder meg til Jergul, men trenger å forberede meg mer. En fun fact er at jeg var redd for hunder før, nå koser jeg meg veldig sammen med dem, sier han.

Vidder, elver og nordlys

For Oda Elise Frydenlund stod studievalget mellom Volda og Alta. Også for henne veier det tungt at studiet i Alta tilbyr et opphold på Svalbard. I tillegg betyr det mye for henne at det i Alta er flere lange turer med overnattinger.

Oda Elise Frydenlund sammen med to hunder.
Oda Elise Frydenlund synes dagen på Holmen Husky ga mersmak. – Nå skjønner jeg hvor gøy hundekjøring kan være, sier hun. Foto: Tommy Hansen/UiT

– Og så er det veldig fint her, med store vidder, elver og nordlys, legger hun til.

Les også: Den tyngste turen kan bli den fineste du får

Når treningen er over, er det oppsummering rundt bålet i en stor lavvo. Både studentene og lærerne er veldig fornøyde.

– Det har vært veldig kjekt, folk har fått mange gode erfaringer, og til tross for kulden har dagen vært fantastisk med strålende vær og strålende humør hos studentene, sier Gjelsten Ruset.

Kari Jæger forteller at hun har sett mange stjerner i øynene på studentene i løpet av dagen.

– De har forstått mer av hvordan det kan være når 14-spannene kommer inn som små lokomotiv på et sjekkpunkt, de har øvd seg på å løpe i snø, og det har blitt litt snubling, men de har gjort det bra, selv om de er et team som foreløpig ikke er helt samkjørt. De lærer av utfordringene, sier Jæger.

– Visste ikke hva jeg sa ja til

Oda Elise Frydenlund bekrefter at hun har lært mye.

– Jeg har aldri vært borti dette før, men i dag har jeg lært å kjøre hund og handle hund. Nå ser jeg mye mer fram til Finnmarksløpet enn jeg gjorde før denne dagen, for jeg har lurt litt på hva jeg har sagt ja til. Nå er jeg mye mer forberedt og veldig klar, sammen med en gjeng med motiverte folk. Jeg gleder meg veldig, sier Frydenlund.

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 23.02.23 16:03 Oppdatert: 24.02.23 10:55
Arktis Helse og velferd Idrett og friluftsliv Studentliv / Studier
Vi anbefaler