EU valgte ikke Tromsø som klimanøytral by, men UiT fortsetter satsning på grønn omstilling 

UiT var initiativtaker og samarbeidspartner da Tromsø søkte om å bli en av EUs 100 klimanøytrale byer. I dag kom beskjeden om at Tromsø ikke ble valgt som en av de 100 satsningsbyene.  

Fra bærekraftsmarsjen i 2019. Modell av klimamål 13, kutte klimautslipp.
Tromsø ble ikke valgt ut som en av EUs 100 klimanøytrale byer. Men UiT fortsetter både satsninga på grønn omstilling og samarbeidet med Tromsø kommune. Foto: Scream Media
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 28.04.22 14:54 Oppdatert: 28.04.22 15:11
Bærekraft Energi Klima Naturvitenskap Om UiT Samfunn og demokrati

Som en del av EU Mission: Climate-Neutral and Smart Cities ville Tromsø kommune vært garantert tilgang til kompetanse, løsninger, nettverk og økonomi til hjelp for å bli klimanøytral. 

– Vi er selvsagt skuffet over avgjørelsen, på vegne av både byens befolkning og universitetet. Men UiT er en drivkraft i nord, med mange muligheter til å bidra til grønn omstilling. Arbeidet med søknaden har synliggjort hvor mange prosjekter vi allerede har innenfor dette området, og vi har fått mange idéer til nye. Vi skal fortsette å bidra sterkt inn mot det grønne skiftet, sier rektor Dag Rune Olsen.  

Han viser til at UiT har flere sentre som jobber tverrfaglig med klima og grønn energi. Noen eksempler er ARC, som forsker på fornybar energi, CAGE som har status som senter for fremragende forskning og jobber med arktisk gass, miljø og klima, og Dynamo som jobber med klima-, økosystemer og fusjonsenergi.   

Universitetet deltar også i en rekke prosjekter, blant annet den grønne batterifabrikken Freyr på Mo, klyngen Energi i Nord, hydrogensatsinger i hele landsdelen, og ikke minst, Finnfjordprosjektet, der alger brukes til å rense industrirøyken fra ferrosilisiumsverket.  

– Vi ønsker å fortsette det gode samarbeidet med Tromsø kommune i framtida, og har fortsatt ambisjoner om at studentbyen Tromsø skal bli ledende innen grønn omstilling, sier UiT-rektoren. 
 
Du kan lese om flere av UiTs prosjekter innen klima og grønn omstilling her og her

Les også: UiT tar initiativ til at Tromsø skal bli klimanøytral i 2030 
Les også: – Nord-Norge er viktig for det grønne skiftet  
 
 


Kortnytt fra Universitetsledelsen, Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler