UiT og Equinor samarbeider om teknologi og kompetanse

De har samtalt og samarbeidet godt i to år. Nå har Equinor og Institutt for industriell teknologi ved UiT i Narvik også undertegnet en samarbeidsavtale knyttet til kompetanseoppbygging, forskning og utvikling.

Fem mennesker oppstilt i forbindelse med signering av avtale.
Bjørn Bremer (tv), prosjektleder ArcLog, Rune Bakken, prosjektleder organisasjon og kompetanse Equinor, professor Wei Deng Solvang, Institutt for industriell teknologi, instituttleder Jan-Arne Pettersen og prosjektleder Stig Solbakk, Equinor, hadde mye å snakke om i forbindelse med signeringen av samarbeidsavtalen onsdag. Foto: Espen Viklem Eidum
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 05.11.21 09:27 Oppdatert: 05.11.21 09:51
Energi Teknologi

Dette er den tyngste akademiadelen innen det teknologiske området i nord. I Equinor har vi behov for høy kompetanse, derfor er også samhandling med forsknings- og utdanningsmiljøet i Narvik viktig, sa prosjektleder Stig Solbakk i Equinor da avtalen med instituttet ble undertegnet onsdag.

Det å ha Equinor som samarbeidspartner, gir fakultetet ny tyngde og enda større muligheter til å utvikle oss videre på en rekke områder, påpeker instituttleder Jan-Arne Pettersen ved Institutt for industriell teknologi.

Johan Castberg i fokus

Utgangspunktet for samarbeidet er utviklingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet som etter planen skal være operativt i 2023. Feltet skal utvinnes via et produksjonsskip og i alt 30 brønner på havbunnen. Utbyggingen er enorm, også i internasjonal målestokk; i alt skal det investeres mer enn 50 milliarder kroner innen produksjonsstart.

Johan Castberg-feltet bygges ut med et produksjonsskip og en omfattende undersjøisk utbygging, med totalt 30 brønner fordelt på 10 bunnrammer og to såkalte satelittstrukturer. Foto: Render AS

«Samtidig er det en utbygging som vil få ringvirkninger og betydning for teknologi- og kompetansebygging i leverandørindustrien – spesielt i nord», påpeker selskapet på sine nettsider.

En del av avtalen berører det som Rune Bakken, prosjektleder organisasjon og kompetanse i Equinor, beskriver som «et hårete mål».

3D-printer reservedeler

Equinor har satt seg som mål at 25 prosent av det fysiske utstyrslageret til Johan Castberg-feltet skal kuttes og erstattes av 3D-printet materiale. Dermed kan reservedeler produseres når behovet oppstår – og ikke for lagerplassering, påpeker han.
Skal selskapet nå målet vil mye avhenge av at leverandører i nord kan bidra i produksjonen. Lange importlinjer skal erstattes med lokal produksjon - og raske leveranser - av reservedeler.

Ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fak) ved UiT i Narvik, finnes tung nasjonal kompetanse ikke bare innen 3D-print, men også logistikk gjennom ArcLog, teknologisk kompetansesenter for arktiske logistikkoperasjoner.

– Kompetansen skal bli i nord

Samarbeidet mellom Equinor og fakultetet har allerede før avtalen ble undertegnet, resultert i blant annet fem masteroppgaver samt en påbegynt PhD.

Både Bakken og instituttleder Jan-Arne Pettersen understreker at et mål med samarbeidet er at kompetanse – og arbeidsplasser – skal bygges lokalt.

Definitivt. Vi ønsker at studenter og deres kompetanse skal bli i landsdelen. Kompetanseoppbyggingen vil være viktig både for Equinor og næringslivet ellers i nord, sier Bakken.

 Ifølge en studie gjennomført av Kunnskapsparken Bodø og Agenda Kaupang, vil Johan Castberg-prosjektet gjennom utbyggingsperioden bidra med om lag 2000 årsverk i Nord-Norge. Driften av feltet vil - direkte og indirekte - utgjøre rundt 1700 årsverk nasjonalt, der rundt 500 vil være i Nord-Norge.

Også avtale med handelshøgskolen

Avtalen som ble signert onsdag, er ellers ikke den eneste ferske avtalen mellom Equinor og UiT som berører Narvik. For kun kort tid siden signerte selskapet en treårig samarbeidsavtale med Handelshøgskolen ved UiT som er representert i både Narvik, Alta, Tromsø og Harstad.

For begge avtalene gjelder mye det samme; Equinor samarbeider med forsknings- og utviklingsmiljøer som kan bidrar med fremtidsrettede og nyskapende prosjekter, selskapet kan få styrket kompetansen hos egne ansatte – og sikre tilgang til fremtidig arbeidskraft. For UiT gir det studenter muligheten til å jobbe med gode problemstillinger og oppgaver på både bachelor- eller masternivå, tilgang til forskningsprosjekter samt muligheten til å utvikle etter- og videreutdanningskurs på relevante områder.

 

 

 


Kortnytt fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler