Tar suksessen videre til Kirkenes

UiT tilbyr i høst studieemner innen sikkerhet og beredskap i Kirkenes, inspirert av suksessen man har med Bachelor i internasjonal beredskap i Harstad.

GODT MØTE: Campusleder Rune Sundelin, viserektor Bente Haug, assisterende instituttleder Øystein Klemetsen og instituttleder Bjørn-Morten Batalden satser i Kirkenes.
NYE STUDIER: Campusleder Rune Sundelin, viserektor Bente Haug, assisterende instituttleder Øystein Klemetsen og instituttleder Bjørn-Morten Batalden var i Kirkenes for å informere om UiTs satsinger. Foto: Inger Elin Utsi/UiT Norges arktiske universitet
Portrettbilde av Utsi, Inger Elin Kristina
Utsi, Inger Elin Kristina inger.e.utsi@uit.no Seniorrådgiver
Publisert: 14.09.23 14:56 Oppdatert: 15.09.23 09:21
Geopolitikk Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Teknologi Kirkenes

UiT Norges arktiske universitet er i gang med å tilby nye studiemuligheter ved UiT i Kirkenes på bestilling fra Kunnskapsdepartementet. I juni fikk UiT 14 millioner kroner til en satsing i Øst-Finnmark ut 2026. Torsdag inviterte viserektor til frokostmøte i Kirkenes for å informere om studiene man kan starte på i høst og framtidige planer, samt invitere til dialog om høyere utdanning i regi av UiT framover.   

– Det var fantastisk oppmøte og gode diskusjoner om UiTs rolle i Øst-Finnmark. Det kom over 40 aktører fra både næringslivet og offentlig sektor, og det var ekstra hyggelig å få så gode tilbakemeldinger på at vi tilbyr studier innen sikkerhet og beredskap, og reiseliv i Kirkenes. Vi har snudd oss raskt da midlene kom, og har allerede nå lyst ut emner som kan inngå i en bachelorgrad innen sikkerhet og beredskap, sier viserektor Bente Haug. I tillegg vil UiT tilby reiselivsrelaterte emner i Kirkenes. 

UiT vil denne høsten tilby tre samlingsbaserte emner, med søknadsfrist 25. september. Studiesamlingene begynner i oktober. Dette er emnene man kan søke på:

De to første emnene kan inngå i en bachelorgrad innen sikkerhet og beredskap. Et studium siden oppstart i 2011 er en suksess i Harstad. Bare i år søkte 650 personer på de 55 studieplassene i Bachelor i internasjonal beredskap.

Vi ser fram til å tilby studier i Kirkenes. Målet er at flere skal kunne ta utdanning innen sikkerhet og beredskap. Nå tilbyr vi 20 studiepoeng i høst og på nyåret vil vi tilby nye emner. Vi innretter studiet i Kirkenes slik at det imøtekommer regionens behov, og derfor vil studiene ha en annen innretning enn studiet i Harstad, sier instituttleder ved Institutt for teknologi og sikkerhet, Bjørn-Morten Batalden.

God mottakelse

Instituttet ser fram til å utvikle studiene i samarbeid med sentrale aktører i Sør-Varanger. Den røde tråden for studiene i sikkerhet og beredskap er krisehåndtering. Han og kollega Øystein Klemetsen holdt et innlegg under frokostmøtet om studiet og informasjonen ble godt mottatt. Kommunedirektøren i Sør-Varanger kommune, Nina Bordi Øvergaard, er veldig fornøyd. Kommunen er den største beredskapsorganisasjonen og hun selv er kriseleder i Sør-Varanger kommune dersom krisen inntreffer.  

– Dette er utrolig bra. Vi ser at krisehåndtering og beredskap har mye større betydning her vi ligger. Vi har sjø og land. Det er rett plassering av studiet akkurat nå, og så tenker jeg på nordområdepolitikk, sier hun og vektlegger Politiets og Forsvarets tilstedeværelse i Sør-Varanger. Sør-Varanger er også grensekommune. I tillegg er Tollvesenet også en stor arbeidsgiver i kommunen.

GOD MOTTAKELSE: Viserektor Bente Haug fikk god tilbakemelding fra kommunedirektør i Sør-Varanger kommune, Nina Bordi Øvergaard. Kommunen er svært positiv til satsingen på sikkerhet og beredskap. Foto: Inger Elin Utsi/UiT

De nye studiene i Kirkenes er samlingsbaserte, og er tilpasset slik at studentene kan studere mens de jobber. Det betyr at disse studiene er relevante for de som allerede bor i regionen, men også for nye studenter som ønsker å studere i Kirkenes.  

– Dette har vi gode erfaringer med. Mange av studentene vi har på bachelor i internasjonal beredskap er fra arbeidslivet og når vi mikser studenter med erfaring og de uten erfaring, ser vi at det er en vinn-vinn-situasjon, sier assisterende instituttleder Øystein Klemetsen.

Både de med generell studiekompetanse og realkompetanse kan søke på studiene i Kirkenes.

Intensjonen med frokostmøtet var også å få innspill hva UiT skal tilby i Kirkenes. Veldig mange aktører kom med helt konkrete ønsker, slik som flere helserelaterte studier, reiselivsstudier og ingeniørstudier.

– Dialog med våre omgivelser er viktig. UiT skal være en drivkraft, også i Øst-Finnmark. Nå er vi i gang med å levere på bestillingen fra Kunnskapsdepartementet. Jeg ønsker å berømme fagmiljøene ved universitetet som på kort tid utvikler og tilbyr nye studier, og som ønsker å være med å utvikle UiTs studietilbud på de ulike campusene, sier viserektor Bente Haug.

NY SATSING: Instituttlederne ved Institutt for teknologi og sikkerhet holdt et innlegg om studieretningen som tilbys i Kirkenes. Den vil tilpasses behovet i regionen. Foto: Inger Elin Utsi/UiT

 

Utsi, Inger Elin Kristina inger.e.utsi@uit.no Seniorrådgiver
Publisert: 14.09.23 14:56 Oppdatert: 15.09.23 09:21
Geopolitikk Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Teknologi Kirkenes
Vi anbefaler