Psykologi

Psykologi - bachelor /Varighet: 3 år / Studiepoeng: 180
Studiested Tromsø
Søknadsfrist 15. april

Er du nysgjerrig på hvorfor mennesker blir som vi blir, og gjør som vi gjør? Vi gir deg innsikt i hvordan vi forstår oss selv og andre, og hvordan du kan bruke denne kunnskapen ute i arbeidslivet. En bachelor i psykologi ved UiT gir deg redskaper til å tenke kritisk, løse problemer og lære selvstendig.

Studiet dekker sentrale perspektiver i psykologi: biologisk-, kognitiv-, sosial-, personlighets- og utviklingspsykologi. Vårt studieprogram gir deg også en unik valgfrihet; det andre studieåret kan du velge å fordype deg i psykologi i utlandet eller bli ved UiT og studere andre fag for å oppnå tverrfaglig kompetanse.

Med en fullført grad står du fritt til å velge blant mange karriermuligheter og videre studier, enten du vil bruke det du har lært i arbeidslivet eller forskning.

Vi ønsker studenter som bidrar til et levende lærings- og studiemiljø på campus i Tromsø. Vi har en aktiv studentforening du kan engasjere deg i. Bli med på en reise inni studiet av menneskelig atferd og oppdag hvordan du kan gjøre en forskjell!

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Realkompetansesøkere må dokumentere kunnskaper i matematikk, engelsk, norsk og naturfag tilsvarende kravet som inngår i generell studiekompetanse.

Søknadsfristen er 1. mars for søkere med realkompetanse.

Opptaket er begrenset til 55 studieplasser.

Opptakspoeng ved sist opptak: 44,7 (Hentet fra DBH)

Beskrivelse av studiet

Psykologi er et mangfoldig fag som omfatter ulike perspektiver, tema og metoder. En generell beskrivelse av faget er at det fokuserer på å forstå og forklare menneskelig adferd, følelser og kognisjon (informasjonsbearbeiding fra sansing til handling) ved hjelp av vitenskapelige metoder, men du vil raskt oppdage at faget er betydelig mer nyansert enn som så.

Det faglige innholdet er satt sammen for å gi studentene grunnleggende kompetanse i kjernedisiplinene i psykologifaget: sosialpsykologi, kognitiv psykologi, utviklingspsykologi, biologisk psykologi og personlighetspsykologi. I tillegg kan du velge et anvendt emne: arbeids- og organisasjonspsykologi, helsefremming og forebygging, psykopatologi eller læringspsykologi.

Helt sentralt i oppøvelse og utøvelse som fagperson i psykologi er kompetanse i psykologiske forskningsmetoder. Studieplanen inneholder derfor langsgående undervisning i psykologisk metode og statistikk: psykologisk metodologi, observasjonspraksis med statistikk, statistikk og metode og bacheloroppgaven.

Når du skriver bacheloroppgaven, kan du fordype deg i et emne du brenner for i samarbeid med forskere ved instituttet. I bacheloroppgaven skal du besvare et forskningsspørsmål ved å samle inn data, anvende forskningsmetoder og formidle dette i en forskningsrapport (bacheloroppgaven).

For et inspirerende perspektiv på hvordan psykologi kan anvendes i hverdagen, lytt til denne podcasten fra American Psychological Association med dr. Kari Leibowitz (Stanford Univeristy). Her deler hun innsikter fra sitt år i Tromsø om hvordan vi kan endre vår oppfatning av vinteren for å finne mer glede og tilfredshet.

Ved fullført studieprogram skal kandidaten ha de læringsutbytter som er beskrevet nedenfor.

Kunnskaper

Kandidaten:

  • Har brei kunnskap om sentrale problemstillinger, teorier og metoder innen grunnleggende og anvendte psykologiske disipliner og kjenner til hovedtrekkene i psykologiens historie.
  • Kan redegjøre for grunnleggende forskningsmetoder og statistikk som brukes i psykologifaget.
  • Har kunnskap om grunnleggende begreper innen informasjonskompetanse, etikk og åpen vitenskap, samt begreper og teorier innen vitenskapsteori, logikk og argumentasjon.

Ferdigheter

Kandidaten:

  • Behersker psykologiske metoder for datainnsamling og dataanalyse, kan analysere grunnleggende kvantitative og kvalitative data og trekke velbegrunnede konklusjoner.
  • Kan gjøre systematiske litteratursøk i faglige databaser, vurdere kilders kvalitet, henvise i tråd med faglige normer og framstille dette slik at det belyser en problemstilling.
  • Kan vurdere styrker og svakheter ved sentrale forskningsdesign og metoder for dataanalyse og kan identifisere hvilke som er relevante for å besvare en praktisk eller teoretisk problemstilling.
  • Kan formidle fagstoff strukturert, klart og konsist og i henhold til psykologifagets konvensjoner.

Generell kompetanse

Kandidaten:

  • Kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer.
  • Kan redegjøre for evidensbaserte prinsipper for læring og anvende konkrete læringsstrategier i møte med nye læresituasjoner og i livslang læring
  • Kan bruke ferdigheter og kunnskaper i kildebruk og akademisk skriving til å formidle psykologisk fagkunnskap skriftlig og muntlig, oppdatere egen fagkunnskap, belyse faglige problemer og delta i faglig diskurs for å bidra til nytenkning og utvikling av god praksis.
  • Kan anvende psykologisk kunnskap og akademisk informasjons- og skrivekompetanse i arbeidslivet.


Jobbmuligheter

Med en bachelor i psykologi er mulighetene mange. Fullført studie åpner for arbeid innenfor et bredt spekter av yrkesretninger i samfunnet, blant annet innen offentlig forvaltning, helseforetak og skoleverk, så vel som i privat sektor. Dine interesser, valgemnene du tar og kompetansen du opparbeider deg i og utenfor studiene, er med på å forme karriereveien din.

Eksempler på hva du kan jobbe med er:

  • Konsulentarbeid
  • Forretningsutvikling
  • HR- og personaloppgaver
  • Miljøterapeut
  • Flyktningarbeid
  • Undervisning og kursing
  • HMS-arbeid
  • Oppvekst og kultur
  • Saksbehandling
  • Tjenesteutvikling og innovasjon
  • Kommunikasjon og formidling
  • PR og media
  • Coaching og livsmestring
  • Veiledning innen helse- og omsorg
  • Karriereveiledning og rekruttering
  • Informasjonsarbeid
  • Markedsføring
  • Ideelle organisasjoner og annet organisasjonsarbeid

Se også anbefalte valgemnepakker.

Gradsnavn

Bachelorgrad i psykologi

Videre studier

Etter fullført bachelor i psykologi er mulighetene og valg av retninger mange. Du kan søke opptak til ulike master- og videreutdanninger både i Norge og utlandet.

Ønsker du en jobb som forsker kan du etter bachelor i psykologi kan du ved UiT søke opptak til master i psykologi og forskerlinje i psykologi. Etter master kan du søke opptak til et doktorgradsprogram, blant annet UiTs Ph.d.-utdanning i helsevitenskap.

UiT tilbyr en rekke andre relevante masterutdanninger, blant annet:

Du kan og kombinere graden din med en administrativ master:

En bachelorgrad i psykologi kan brukes til å bygge på allerede oppnådd kompetanse i yrkesfelt som:

  • Undervisning
  • Administrasjon, HR og ledelse
  • Sosial- og helsevesen


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

I hovedsak vil undervisningsspråket på bachelorprogrammet være norsk, men enkelte emner vil gå på engelsk. Det vil ligge informasjon om dette på det enkelte emnet det gjelder.


Undervisning og eksamen

Vi benytter et vidt spekter av undervisningsformer som skal støtte studentenes tilegnelse av læringsutbyttene. Undervisning rommer alt fra selvstudium og læringsaktiviteter i emnets digitale plattform til fellesundervisning i små og store grupper. Vi forsøker å legge til rette for at studenten skal ta en aktiv rolle i læringsprosessen, både gjennom forberedelser og deltakelse i undervisning.

Hver enkelt emnebeskrivelse oppgir hvilken vurderings- eller eksamensform som gjelder. Disse vil variere fra emne til emne. Generelt gjelder at vurderingsformene velges med henblikk på hva som er det forventede læringsutbytte på emnet. Vurderinger i bachelorprogrammet omfatter eksempelvis skoleeksamen, hjemmeeksamen, muntlig eksamen og mappeeksamen.

Arbeidskrav er elementer av undervisningen som må være gjennomført og bestått før man kan gå opp til eksamen i et emne. Det kan representere obligatorisk tilstedeværelse på undervisning eller laboratorieøvelser, skriftlige oppgaver, studentpresentasjoner og mikooundervisning, individuelt eller i eller gruppe.