Kjønnsrolleseminaret (KS) ved Institutt for samfunnsvitenskap (ISV) ble avholdt hver fredag fra kl. 9.15-11.00 fra høsten 1973 sammenhengende i mer enn ti år. Det kan beskrives som et unikt eksperiment når det gjelder arbeidsmåter og faglig innhold. ISV var et tverrfaglig institutt med kun en kvinne i fast stilling de første seks årene av sin eksistens, noe som medførte at det i all hovedsak var kvinnelige hovedfagstudenter, vit.ass’er og stipendiater som drev seminaret, de fleste med bakgrunn i etnografi og antropologi.
Den første tiden ble brukt til generell teoridiskusjon og refleksjon over egne erfaringer. Eksisterende faglitteratur ble lest med kjønnskritisk blikk, svært opptatt av å forstå forhold mellom kjønn og makt. Det betød også å lese gamle verker av Clara Zetkin og andre. Gjennom veiledning av (med) studenter og diskusjoner ble det produsert mye ny kunnskap om kvinners liv, i Nord Norge så vel som verden for øvrig. Modernisering og nye næringskombinasjoner, formalisering av politikken og kjønnsmessig ulik rangering var tema for flere arbeider.
Sentralt var de kontinuerlige diskusjonene om koblinger mellom teori, metode og empiri. Instituttet støttet KS gjennom å bidra med koordinator, men de interne stridighetene ved ISV når det gjaldt organiseringen (forskningsgrupper vs disipliner) samt kamper om stillinger førte til at KS ikke fikk de ressursene en trengte for etter hvert å etablere mer formaliserte kjønnsforskningsstrukturer som var helt nødvendig. Kvinnene på ISV ønsket i utgangspunktet å integrere kjønnsperspektiv i eksisterende fag og undervisning, noe som ble vanskelig da en var så få og spredt.
En stilling ved ISV ble fra 1979 omgjort til en ‘kjønnsstilling’, da var det 2 av 30 fast ansatte som var kvinner. En gikk derfor inn for å institusjonalisere kvinne- og kjønnsforskningen gjennom i første omgang etablere et semesteremne i kjønnstudier.