Ekspedisjon Over den store bre

I over 150 år har forskning og utdanning i og om Arktis stått sentralt ved vår virksomhet. Våren 2022 arrangerer UiT Norges arktiske universitet en formidlingsekspedisjon over Grønland, der Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon er med.

Kiting over bre på Grønland og Kong Olav sammen med daværende rektor Peter F. Hjort under åpningen av UiT i 1972.
1. september 1972 åpnet kong Olav offisielt Universitetet i Tromsø, sammen med daværende rektor Peter F. Hjort i Tromsø domkirke. Våren 2022 arrangerer UiT Norges arktiske universitet en formidlingsekspedisjon på Grønland.

Planlagt rute

Planlagt rute

Her er vi nå

Deltakere

H.K.H. Kronprins Haakon H.K.H. Kronprins Haakon

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon har allsidig erfaring med friluftsliv i høyfjellet. Han er en dyktig skiløper og en erfaren kiter. Kronprinsen har flere års militær utdanning og tjenestegjøring og høy kompetanse på navigasjon, beredskap og sikkerhetsvurderinger.

Harald Dag Jølle Harald Dag Jølle

Harald Dag Jølle er historiker ved Norsk Polarinstitutt og UiT. Han har skrevet biografi om Fridtjof Nansen og vært redaktør for bokverket Norsk polarhistorie. Han har vært på flere ekspedisjoner til polare strøk, blant annet til Sørpolen i 2011, Nordvestpassasjen i 2016 – og til nordspissen av Grønland i 2018.

Kunuk Lennert Kunuk Lennert

Kunuk er arbeidsdykker og overingeniør ved seksjon for fartøy og tekniske tjenester, UiT. Han er født og oppvokst i Grønland. Han har allsidig erfaring fra arktisk feltforskning og sikkerhet i felt – med en rekke tokt blant annet til Polhavet og Nordøst-Grønland. Han har tjenestegjort to år i Danmarks arktiske spesialstyrke Slædepatruljen Sirius.

Vegard Ulvang Vegard Ulvang

Vegard Ulvang er pensjonert skiløper og aktiv skipolitiker. Han er tilknyttet Idrettshøgskolen, UiT. Vegard er en av Norges store skiløpere, med 14 VM- og OL-medaljer og en rekke verdenscupseire. Han har gjennomført mange ekspedisjoner i forskjellige deler av verden, inklusiv klatring av høye fjell, padleekspedisjoner og polarekspedisjoner. I 2011 deltok han på jubileumsekspedisjonen til Sørpolen, til Nordvestpassasjen i 2016 – og til nordspissen av Grønland i 2018.

Markus Landrø Markus Landrø

Markus Landrø er forsker ved NVE, seksjon for bre, is og snø. Han har doktorgrad om beslutningstaking i skredterreng fra UiT (2021). Markus har gitt ut boka Skredfare. Snøskred, risiko, redninger. Han er en erfaren fjellklatrer og brefører – og godkjent NORTIND tindevegleder.

Ronny Finsås Ronny Finsås

Ronny Finsås er kokk og ekspedisjonsguide - og har i en årrekke jobbet for for Antarctic Logistics & Expeditions. Ronny er verdens mest erfarne langdistansekiter – og har kitet fire ganger fra Sørpolen og ut til kysten, og vært på i alt sju lengre kite-ekspedisjoner på Grønlandsisen, inklusiv Grønland på langs – og ekspedisjonen til nordspissen i 2018, sammen med Ulvang og Jølle.