13.06.2022
Zackenberg
Det er godt med en kviledag. Vi flyttet inn i Zackenberg fangsthytte i går. Fyrte opp i kullovnen. Tørket opp. Og lot roen senke seg i det gamle fangstmannsmiljøet.
Selv Vegard måtte i dag morges innrømme at det faktiske var deilig å sitte i ro. Drikke sterk kaffe, kjenne varmen fra ovnen – og gjøre ingenting. Det varte riktignok ikke lenge. Etter 35 minutter sittende på en sengebrisk, kom det fra finnmarkingen: «Nei, kanskje vi skulle gått en tur – og sett oss litt rundt?»
Heldigvis hadde Kunuk avtalt at vi kunne komme innom å besøke de fire sjelen som for tida utgjør besetninga på Forskningsstation Zackenberg (ZERO), en liten times spasertur fra fangsthytta. Og du verden for en mottakelse. Kaffe og pannekaker, eggerøre og rugbrød – og det meste du ellers kan tenke deg til en dansk frokost – eller lunsj som vi sier på norsk. Også fikk vi tilbud om en varm dusj!
Denne forskningsstasjonen, som offisielt ble åpnet i 1997, eies av Grønlands Selvstyre og drives av Aarhus Universitet. Her er 11 bygninger og det har en kapasitet til å huse inntil 24 personer. Stasjonen er vanligvis åpen fra april til oktober, men det er juni, juli og august som er høysesong – så i neste uke kommer et stort innrykk med folk. Hovedideen med stasjonen var å få lange tidsserier over det arktiske økosystemet for bedre å forstå de langsiktige trendene. Det ble opprettet fem monitoreringsprogram innen naturgeografi, biologi, meteorologi, marinøkologi og glasiologi. Men antall forskningsprosjekt har økt de siste årene.
Vi møter Lars Holst Hansen på veg inn til stasjonen. Han har nettopp montert kamera som skal automatisk registrer blomstringsforløpet hos rypelyng. På den måten kan han rasjonalisere undersøkelsene av når plantene knopper, blomstrer og avblomstrer. Slik overvåkning er en av mange detaljstudier som kan gi viktig informasjon om trender for når våren kommer, og hvilke konsekvenser klimaendringer får for planer og dyr. Og Lars er ikke bare interessert i planter. Han overvåker alt fra insekter til moskus. Lars har vært her på stasjonen siden 2007. Så han kjenner området godt.
Det samme gjør Jannik Hansen. Han er nå på sin 18. sesongen sammenhengende. Jannik kartlegger hekkende fuglepar. Det er fire arter han følger spesielt: Myrsnipe, sandløper, steinvender og fjelljo. Noen reir registrer han systematisk utover sesongen, for å kartlegge klekking og overlevelse. Det er stor variasjon fra år til år, men det har skjedd overraskende liten endring med de artene han følger over tid. Derimot ser han at det kommer nye arter sørfra. Han har også observert at innsektene klekkes tidligere enn de gjorde tidligere, mens fuglene hekker på samme tid. Hvilken betydning det vil få for fuglenes overlevelsesevne på sikt, vet han enda ikke. Men det kan utvilsomt forstyrre rytmen.
Lotte Wendt er her for fjerde sesong. Hun jobber med det naturgeografiske basisprogrammet. Hun registrerer snø, vann og jord - og kartlegger snømengde og smelting og hvordan snøen fordeler seg i området. Hun registrere også erosjonen lang elva og langs kysten, samt vannmengden i elva. I tillegg har hun ansvar for å sjekke at en rekke av de automatiske registreringer på stasjonen fungere som de skal – for eksempel metan- og CO2-målinger.
Logistikksjef Jørgen Skafte er en meget erfaren grønlandsfarer, for å si det forsiktig. Han har jobbet med polarlogistikk siden midt på 1970-tallet - på de absolutt mest avsidesliggende steder du kan tenke deg. Blant annet på isflak nord for Grønland. Han har vært på denne stasjonen siden 2004. I år kom han for å åpne i begynnelsen av mai, men skal allerede hjem neste uke. Han blir riktignok ikke lenge i Danmark, smiler han. Etter ti dager flyr han til Station Nord, som ligger på 81 grader nord, før han igjen kommer tilbake hit til Zackenberg de to siste månedene av sesongen.
Etter en bedre middag sammen med denne hyggelige gjengen rusler vi tilbake til fangstmannshytta. Vi har to mil igjen til Daneborg. Akkurat nå ser fjorden våt og lite framkommelig ut – så vi er litt usikker på når vi drar videre.
Etter at vi har lagt oss i posen, forteller jeg at folk har slitt med føret på fjordisen før oss. I jula i 1930, for eksempel. Da Olav Kjeldbotn lå på fangst i Dusènfjorden. Kjeldbotn var den den første norske skiløper som fikk en VM-medalje på ski, i Lahti 1926, og hadde vunnet femmila i Holmenkollen. Han var i tillegg god til å bygge hus, men visstnok elendig kokk.
Kjeldbotn hadde lovet at han skulle komme for å feire jul i Myggbukta. Men snøen lavet ned i store ullene flak, og hele landet lå som under ei dyne, ifølge forfatter John Giæver. Fangskammeraten Søren Richter hadde førsøkte å advare Kjeldbotn mot å legge ut turen: «Å vasse sytti kilometer i meterhøy laussnø i stappe mørke, – det går ikke». Men Kjeldbotn lot seg ikke stoppe. Folk ventet på ham, argumenterte skiløperen. Dessuten: «ingen skal no kunne si om mæ at æ ga opp grunnet snø».
32 timer senere nådde han Myggbukta. Giæver har forsøkt å se for seg turen: «Han bare løfter knærne opp under magen i hvert skritt og tygger seg fram. Slik gange i djupsnøen og mørke føles som å stå og trø graut på samme stedet evindelig.» Riktignok hadde han med tre hunder, men de lå og svømte i sportet bak ham. «Han har ikke kompass, men der står en svak trekk inn fra nordost. Etter den holder kan retninga». Da denne kjempen av en skiløper nådde radiostasjonen i Myggbukta, «turet han jul i lag med de andre karene». Og på disse breddegradene tok ikke folk lett på slik feiring, understreket Giæver, før han la til: «Denne Olav Kjeldbotns ensomme sytti-kilometer er det ikke mange som vet om, naturligvis. Men likere idrettsprestasjon er neppe blitt utført noensinne».
«Halvfjerds kilometer er vel ingenting å snakke om», kommer det nede fra Kunuks sovepose. «Tenk på de som måtte flykte fra Eskimonæs da tyskerne kom. De løp 300 kilometer. Uten ski». Det er riktig – men den historien sparer vi til jeg skal fortelle om krigen på Grønland.
Dagens grønlandske ord: Ilisimatooq = forsker
– Harald Dag