Back 2 School

Foto: GABBY BALDROCCO

Om tiltaket

Tiltaket Back 2 School er et tiltaksprogram rettet mot problematisk skolefravær.


Illustrasjonsfoto Foto: Dean Drobot/ Mostphotos

Innhold og praktisk gjennomføring
Back2School-programmet består av 11 møter mellom barnet, foreldrene og B2S-veilederen. Innenfor programmet er det også fire møter med foreldre, barn/ungdom og skolen tilstede (eventuelt flere skolemøter ved behov). Tre måneder etter avsluttet program er det et «vedlikeholdsmøte» (booster-session) der barn, foreldre og B2S-veileder møtes igjen for å evaluere aktuell situasjon, løse aktuelle problemer, samt
ta opp igjen tema forå legget til rette for videre fremgang. Det holdes også et vedlikeholdsmøte med barn, foreldre og skole etter tre måneder for å følge opp skolens arbeid med trivsel og skolefravær.

I den norske pilotstudien er det lagt til en utvidet skoledel bestående av tre møter mellom skole og B2S-veileder. Se under siden "Skolens rolle" for mer informasjon om delen av programmet som er rettet mot skolen.  

I Back2School bruker vi metoder fra kognitiv atferdsterapi (KAT) som er rettet mot de vanskene som hvert enkelt barn/ungdom har, som fokuserer på foreldrenes mestring, og i tillegg vil skolesesjonene fokusere på skolens rolle og hvordan man eventuelt skal endre denne. Innledningsvis kartlegges vanskene knyttet til skolefravær gjennom samtaler og strukturerte spørreskjema, og barn, foreldre og B2S-veileder lager i fellesskap en problembeskrivelse (En felles forståelse) som tydeliggjør hvilke faktorer som er med på å opprettholde barnets skolefravær. På bakgrunn av denne felles forståelsen setter vi sammen opp mål for arbeidet, planlegger forløp og velger hvilke intervensjoner vi kommer til å benytte. Skolen inkluderes også i formulering og planlegging av tilnærming ut fra "En felles forståelse".

Informasjonsfolder om Back 2 School