UiT sprer kunnskap om hav på Forskningsdagene 2022

Forskerpub om havsøppel, brett en fisk av papir, og familiedag på Vitensenteret. Årets forskningsdager ved UiT byr på aktiviteter for store og små.

hval som stikker hodet opp av havet
Forskningsdagene 2022 handler om hav. UiT benytter sjansen til å dele sin kunnskap om hav, og vise hvordan UiT-forskere jobber for å finne løsninger. Foto: Audun Rikardsen
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 19.09.22 09:16 Oppdatert: 19.09.22 13:56
Hav Naturvitenskap

21. september braker det løs. Forskningsdagene ved UiT Norges arktiske universitet har i år et rikt program både i Harstad, Narvik og Tromsø. Felles for de fleste arrangementene er at de handler om hav.

– Ved UiT har vi mange som forsker i, på eller om havet, for å finne løsninger som kan holde havet rent og friskt, også i framtiden. Havet er en svært viktig ressurs, for eksempel når det gjelder matproduksjon, transport og løsninger på fremtidens medisiner. Vi ønsker å dele denne kunnskapen med folk, fordi havet er viktig for oss alle, sier Camilla Brekke.

profektor Camilla Brekke
Prorektor ved UiT, Camilla Brekke. Foto: David Jensen

Hun er prorektor for forskning ved UiT.

Her finner du oversikt over alle UiTs arrangement under Forskningsdagene 2022.

For at barn og unge skal lære enda mer om hav, så har UiT laget en temaside om havforskning. Her kan barn og unge lese om havdyr, økosystemet i havet og se hvordan UiT-forskere jobber for å løse ulike hav-utfordringer. Her vil det fortløpende dukke opp nye nyhetssaker for barn og unge i løpet av Forskningsdagene.

Se nettsiden om hav her.

Pubkveld på Storgata Camping

Åpningsarrangementet «Havsøppel – mye mer enn det du ser» finner sted onsdag 21. september i Tromsø på Storgata Camping, og er for voksne. Her kan folk ta seg noe å drikke mens fem forskere forteller om marin forsøpling og løsninger. Hva er det, hvordan har egentlig havet det og hva gjør forskerne for å løse problemene? Maja Soijtaric fra Nordlys holder tråden mellom de ulike innleggene.

Les mer om pubkvelden her.

Samme dag kan man brette en pausefisk i Harstad med japansk papirbrettekunst. Sammen skal dette bli til en installasjon av havet ved UiT Harstadbiblioteket. Det blir trukket en vinner blant alle som bretter en fisk.

Les mer om pausefisk-arrangementet her.

Besøksdag for skoler

Torsdag 22. september besøker ungdomsskoler i UiT i Tromsø. Der kan klasser delta i ulike aktiviteter.   Ungdommene får blant annet høre om fremtidens sjømat og smake på en sjøpølse i brød. De kan prøve vår store skipssimulator og lære hvordan store skip navigerer ute i storhavet. De kan få leke med mikro.bits og temperatursensor i vann. Eller lære om fantastiske øyer, uhyrer og ekspedisjoner.

Les om alle Tromsøs skoleaktiviteter her.

Samme dag kan skoleklasser i Narvik ta en vandring i Sjøgata. Der får de et dypdykk i forskningen ved campus Narvik. UiT i Narvik forsker på mye spennende som omhandler havet. Blant annet kan man oppleve en «Extended reality lab» og se hvordan man kan fjerne oljesøl fra vann.

Les mer om Narviks vandring i Sjøgata her.

Aktiviteter for barn og familier

Søndag 25. september er den store familiedagen for Forskningsdagene i Tromsø.

Da inviterer UiT til forskningsdag for hele familien på Nordnorsk vitensenter og Universitetsbiblioteket ved UiT i Breivika fra 11.00-16.00. Det blir aktiviteter og konkurranser for hele familien. Og det er gratis inngang.

Her kan du lære om hvor mye salt det er i sjøvann, hvor mye lys trenger alger for å vokse, og hvorfor forskere ser på søppel for å forstå livet i vannet. Du får også vite mer om bakterier og du kan tegne sjødyr, eller kanskje til og med følelsene dine!

På universitetsbiblioteket kan man lage et bokmerke med kart og hav, delta i en sporlek, delta i konkurranse.

Les mer om familiearrangementet her.

I Telegrafbukta kan du samme dag møte en undervannsrobot i en pop up-forskningsstasjon med Universitetsmuseet i fjæra. I tillegg kan du være med å samle og se på dyr som lever i fjæra. Møt opp i Bukta kl 13.00.

Les mer om arrangementet her.

Medisiner fra havet

30.september kan du komme på lunsjforedrag i Forskningsparken kl. 11.00-13.00. Bli med fire UiT-forskere på ei reise under havoverflata i jakten på nye medisiner! Kan forskerne finne medisiner som kan erstatte antibiotika eller drepe kreftceller?

Det er mye i havet vi enda ikke vet så mye om, og selv om vi har drevet med marin bioprospektering i årevis og drukket tran enda lengre, så fortsetter vi jakten på ny kunnskap og nye medisiner fra havet.

Les om medisiner fra havet-arrangementet og meld deg på her.

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 19.09.22 09:16 Oppdatert: 19.09.22 13:56
Hav Naturvitenskap
Vi anbefaler