Medisiner fra havet - åpne foredrag

Illustrasjons-/bannerbilde for Medisiner fra havet - åpne foredrag

Bli med fire UiT-forskere på ei reise under havoverflata, i jakten på nye medisiner!

Det er mye i havet vi enda ikke vet så mye om, og selv om vi har drevet med marin bioprospektering i årevis og drukket tran enda lengre, så fortsetter vi jakten på ny kunnskap og nye medisiner fra havet. Ta vel imot de som står i spissen for medisinsk havforskning i nord under Forskningsdagene 2022 i Tromsø!

(Dørene åpner klokka 11 og for de som melder seg på stiller vi med en lett lunsj, kaffe, te og så mye Linken-is du orker på! Maks 30 deltakere og først til mølla)

Hovedfoto: Jon Terje Hellgren Hansen

 

1130-1200
Omega-3 og hjerneutvikling – hva vet vi?

Judeson Joseph jobber som lege og forsker på Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på UNN. Han forsker på barn med ADHD og Omega-3. I dette korte innlegget tar han opp årsakene til å forske på omega-3 hos barn og unge, og vi får høre litt om hvilket produkt som er valgt og hvordan den fremstilles av fagsjef Alice Pedersen (PhD).

 Jeanette Hammer Andersen

1200-1220: 
Hvorfor lete i havet etter nye kreftmedisiner? 

Jeanette Hammer Andersen vil snakke om hva som fins på av eksempler fra havet på apotekhyllen i dag, og hvordan forskningsgruppa hennes jobber med å finne nye stoffer som bidra til utvikling av nye kreftmedisiner. Jeanette leder forskningsgruppa Marbio på Norges fiskerihøgskole på UiT. Marbio er en av 16 forskningsgrupper i CANS - senter for nye antibakterielle strategier.

 

1220-1240:
Hvordan drepe kreftceller – Med inspirasjon fra marine naturprodukter

Susannah von Hofsten skal presentere deler av sitt doktorgradsprosjekt, hvor hun jobber med syntetiske molekyler som er inspirert av marine naturprodukter. Molekylene dreper kreftceller effektivt og hun prøver å finne ut hvordan de gjør det ­­– og om de kan komme til å fungere som legemidler i fremtiden. Susannah er forsker på Institutt for medisinsk biologi ved det Helsevitenskapelige fakultet på UiT.

 

 

1240-1300:

Fra kråkeboller til antibiotika

Klara Stensvåg vil snakke om hvordan de går fram for å lære mer om ulike forbindelser i organismer som lever i havet, og hvordan vi kan utnytte alle disse kjemiske forbindelsene til å lage nye medisiner. Kanskje vi til og med klarer å lage helt nye typer av antibiotika ut av kråkeboller og anemoner? Klara leder forskningsgruppa Marin bioprospektering på Norges fiskerihøgskole. Marin bioprospektering er en av 16 forskningsgrupper i CANS - senter for nye antibakterielle strategier.

 

 

Når: 30.09.22 kl 11.00–13.00
Hvor: Linken Møtesenter, Sykehusvegen 23, 9019 Tromsø
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne
Lenke: Klikk her
Kontakt: Andrea Jennerwein
Telefon: 77 64 58 72
E-post: andrea.jennerwein@uit.no

Påmelding
Frist: 29.09.2022
Fristen har gått ut. Beklager
Legg i kalender