Rolf Skår kreert til æresdoktor ved UiT

– Da jeg fikk beskjeden føltes det helt ufattelig, rett og slett overveldende, sier Rolf Skår som i dag ble kreert til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet.  

Rolf Skår (foran) sammen med rektor Anne Husebekk, dekan Arne O. Smalås og dekan Bjørn Solvang.
Rolf Skår (foran) sammen med rektor Anne Husebekk, dekan Arne O. Smalås og dekan Bjørn Solvang. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.haugseth.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 18.06.21 14:50 Oppdatert: 18.06.21 15:52
Om UiT Teknologi

Rolf Skår er en av gründerne bak Norges største dataeventyr og har samtidig vært sentral i å utforme Norges deltakelse i romindustrien. Hans bidrag har betydd mye for forskningsmiljøene ved UiT og for landsdelen, Norge og verden for øvrig. I dag gjestet den nye æresdoktoren UiT i forbindelse med æresdoktorkreeringen. Der holdt rektor Anne Husebekk en tale, og også professor emeritus Asgeir Brekke, tidligere adm. dir. ved Norsk Romsenter, Bo Andersen og førsteamanuensis ved UiT, Tore Brox-Larsen holdt innlegg, i tillegg til Rolf Skår selv. 

Æresdoktorer

Universitetsstyret kan utnevne æresdoktorer (doctor honoris causa) enten på eget initiativ eller etter innstilling fra et fagmiljø. Grunnlaget for en slik utnevning skal være enten betydningsfull vitenskapelig innsats, fremragende arbeid til gavn for vitenskapen eller kvaliteter eller innsats av spesiell betydning for universitetssamfunnet. Så langt har styret ved UiT utnevnt 41 æresdoktorer siden 1982.

Les om alle æresdoktorene ved UiT her!

– Seremonien var veldig høytidelig, og rektors tale var flott, sier Skår når seansen er over. 

Ble doktor likevel

Han synes det er fantastisk å ha blitt utnevnt til æresdoktor ved UiT, som han har hatt mye med å gjøre gjennom sin arbeidskarriere. Han er imponert over utviklingen ved universitetet. 

– Det er jo et veldig aktivt universitet, og jeg er imponert over hvor stort det har blitt. Det var jo lenge mye mindre enn de andre universitetene i Norge, men nå er det blitt et stort og respektert universitet, som har spesiell kompetanse innen arktiske fag, sier Skår.

Han forteller at han hadde gode nok karakterer til å ta en doktorgrad ved MIT i USA, men at han likevel ikke gjorde det. 

– Å reise til utlandet med fem barn virket litt upraktisk, og jeg ville være ved Forsvarets forskningsinstitutt, som var best i Norge innen faget. Men så ble jeg jo doktor til slutt likevel, i dag, ler han.

Se sendingen fra kreeringen her:

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Moe, Trude Haugseth trude.haugseth.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler