Spiser du feit fisk til middag en gang i uka? Da spiser du kanskje nok

I alle fall hvis du skal forebygge venøs blodpropp. Trond Isaksen har nettopp forsvart sin doktorgradsavhandling, der han har forsket på om omega-3 kan forebygge blodpropp.

Laks/ørret fileter på en skjærebenk
Spiser du laks eller ørret en gang i uka, så kan det være nok til å forebygge venøs blodpropp, ifølge en ny doktorgradsavhandling fra UiT. Foto: RAWPIXEL
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 02.12.20 14:48 Oppdatert: 18.12.20 11:48
Helse og velferd

Venøs blodpropp er blodpropp i de store venene. Det dreier seg altså ikke om hjerneslag og hjerteinfarkt som kalles arteriell trombose eller blodpropp.

– Når det gjelder hjerneslag og hjerteinfarkt, så vet vi at kosthold og livsstil hjelper, men vi vet mye mindre om venøs blodpropp, sier Trond Isaksen.

Isaksen, som har vært tilknyttet K. G. Jebsen TREC – senter for tromboseforskning på Institutt for klinisk medisin, disputerte den 27.november, 2020.

Redusert risiko ved omega-3 inntak

Isaksen forteller at det har tidligere vært noen studier om fiskespising, hvor ofte folk spiser fisk, og om det påvirker risikoen for å få venøs blodpropp. Men studier har sett mindre på det faktiske omega-3 innhold folk får i seg, og ulike typer fisk inneholder ulike mengder med omega-3. Feit fisk, som laks og ørret har et høyt innhold omega-3.

– Vi har undersøkt hvordan det beregnede innholdet av omega-3 i de ulike formene for mat fra havet (fisk til middag, pålegg og tilskudd som f.eks tran) påvirker risikoen for blodpropp.

Trond Isaksen
Trond Isaksen disputerte 27.november,2020 med en doktorgrad om omega-3 og venøs blodpropp. Foto: Kristian L. Forsberg

Han har brukt data fra Tromsøundersøkelsen, en stor befolkningsstudie som har pågått i flere tiår hvor deltakerne har svart på et spørreskjema om sine kostholdsvaner.

– Tida har gått, noen har fått blodpropp og andre ikke, sier Isaksen.

– Det viste seg at de som spiser mer omega-3 enn de med lavest inntak i befolkningen har omtrent 25 % redusert risiko for å få blodpropp, forteller Isaksen.

Den gunstige effekten av omega-3 tilskudd kommer til syne hos deltakerne som spiser mer enn 4.7 g omega-3 per uke. Forskeren forklarer at det viser seg å ikke være en ytterligere effekt av å spise mer enn det.

– Dette tilsvarer en porsjon feit fisk til middag, eller et par store spiseskjeer tran i uka, sier han.

Så om du spiser en porsjon laks eller ørret i uka, så ser det ut som du faktisk er godt stilt, i forhold til venøs blodpropp i alle fall. En porsjon mager fisk slik som torsk inneholder lite omega-3, og er ikke nok.

Les også: Er du en aktiv Tromsøværing? 

Vanskelig omega-3 eksperiment

Isaksen er litt varsom med å tolke resultatene fra disse kohortstudiene, fordi man ikke har helt kontroll på virkning og årsakssammenheng.

– Blodpropp rammer 1-2 personer per tusen per år. Hvis man skulle gjøre en eksperimentell studie og ha god kontroll så trenger man mange tusen mennesker som deltakere, over mange år. Da måtte man gi flere ti tusener personer omega-3 tilskudd eller placebo.

– En slik studie ville vært svært ressurskrevende å gjennomføre, mener Isaksen.

Derfor er kohorte-studier slik han har gjort foreløpig det nærmeste man kommer et svar på om omega-3 kan forebygge venøs blodpropp,  slik som resultatet antydet. 

Høyt inntak hjelper mot tilbakefall og ved kirurgi

Folk som har fått blodpropp en gang har en betydelig risiko for å få det om igjen, og Isaksen har forsket på om omega-3 inntaket kunne forebygge tilbakefall.

– Vi fant ut at de som hadde et høyt inntak av omega-3, hadde mindre risiko for å få blodpropp på ny.

Han forklarer at et høyt inntak omega-3 tilsvarer minst 2 eller flere porsjoner feit fisk til middag per uke, eller daglig tilskudd av omega-3. Har man stor risiko for tilbakefall får man gjerne medisiner slik som marevan eller tilsvarende for å forebygge ny blodpropp. En må merke seg at slike medisiner er svært effektive i å forebygge ny blodpropp, dvs å erstatte dem med omega-3 vil være livsfarlig, sier forskeren.

Det samme gjaldt når forskerne undersøkte om omega-3 hadde en effekt mot den økte risikoen som fins for å få blodpropp etter kirurgi. Kirurgi er en kjent risikofaktor for venøs blodpropp.

– Det viste seg altså at den såkalte trigger-effekten var mindre hos de som hadde et høyt inntak av omega-3. Med andre ord virket det som skulle det mere til før disse pasientene fikk blodpropp etter kirurgi, sier Isaksen.

Han mener det kunne være mulig å gjøre en eksperimentell, kontrollert studie der man gav omega-3 tilskudd til pasienter for å se på virkningen, fordi det er mer vanlig å få blodpropp etter kirurgi. Spesielt er enkelte, ganske vanlige operasjoner assosiert med høyere risiko, for eksempel ved hofte eller kneoperasjon. Isaksen forklarer at risikoen er høyere blant annet fordi du ofte blir imobilisert i en tid etterpå.

Godt kostholdsråd

Isaksen fant ingen effekt av omega-3 i forhold til risikoen for å dø tidligere etter en blodpropp.

– Venøs blodpropp er en alvorlig sykdom. Den er potensielt dødelig, og kan gi plagsomme ettervirkninger, sier han.

Ettervirkningene kalles post-trombotisk syndrom, der du kan få hovne bein, smerter, misfarging og sår.

– Som en sykdom i befolkningen, så er det fint å se at det alminnelige kostholdsrådet om fisk og omega-3 inntak ser ut til å være gyldig i forhold til venøs blodpropp, avslutter forskeren.

Les også: Er det farlig å spise sjømat fra et hav fullt av plast? 

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 02.12.20 14:48 Oppdatert: 18.12.20 11:48
Helse og velferd
Vi anbefaler