K. G. Jebsen TREC - senter for tromboseforskning

Gjennom fremragende og verdensledende forskning vil vi avsløre nye risikofaktorer og mekanismer for slik å redusere pasientenes lidelse og samfunnets byrde av venøs blodpropp

TREC er finansiert av Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, UiT- Norges arktiske universitet og Helse Nord RHF. Mer om senteret

 
Nyheter

Full rulle på TREC-seminar

Torsdag 22. februar 2018: I dag var det endelig duket for denne vinterens TREC-seminar! Med et program spekket av fagpresentasjoner etterfulgt av innspill, spørsmål og diskusjoner var det en innholdsrik dag på Linken ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT).

23.02.2018

Fortiden, fremtiden og OL i #PyeongChang2018

I møte med tiden har mennesket to valg. Det ene er fremtiden, som forutsetter å henge med i nåtiden – i dette tilfellet de olympiske vinterlekene i Pyeongchang. Mens det i disse dager heies høylytt på norske idrettsutøvere i TRECs fellesområde når det er matpause, sitter jeg i stedet på plassen min inne på kontoret. Det blir glassklart: Jeg henger ikke med i vinteridrett, og mitt >90% ubesvarte skjema i tippekonkurransen blir ledd høyt av i lunsjen.

19.02.2018

Ulik blodcellestørrelse gir risiko for blodpropp uavhengig av kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag

Forskere ved K.G. Jebsen Senter for Tromboseforskning (TREC) og andre forskningsgrupper har tidligere funnet en sammenheng mellom ulik blodcellestørrelse og risiko for blodpropp. Stor variasjon i blodcellestørrelse er også vist å gi økt risiko for kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag, som alle gir økt risiko for blodpropp. I en nylig publisert studie fra TREC undersøkte vi derfor om sammenhengen mellom ulik størrelse på de røde blodcellene og risiko for venøs blodpropp kunne forklares ved at pasientene først utviklet kreft, hjerteinfarkt eller hjerneslag, som i neste rekke forårsaket blodproppen. Med andre ord, kan utvikling av disse andre sykdommene forklare sammenhengen mellom ulik blodcellestørrelse og risiko for blodpropp?

07.02.2018

Hospitalization with acute infection increases the risk of venous thromboembolism

In a recently published study, we found that acute infection in hospitalized patients is a strong trigger for venous thromboembolism. The risk of venous thromboembolism increases even more if infection and immobilization co-exist.

05.02.2018

Medieoppslag: Infeksjon øker risikoen for blodpropp viser ny studie (NRK Troms)

På nettsidene til NRK Troms kan du lese om vår nyeste studie, som viser at infeksjon øker risikoen for blodpropp under sykehusinnleggelse (03.02.2018).

04.02.2018

Infeksjoner under sykehusopphold øker risikoen for blodpropp

Ny TREC-studie: Pasienter innlagt på sykehus med infeksjon har 11 ganger økt risiko for å få blodpropp, og risikoen øker ytterligere dersom pasienten i tillegg er immobilisert.

04.02.2018

Halvveis i stipendiatåret: Bli kjent med vår PhD-student, Jostein

Denne høsten begynte Jostein Lappegård som stipendiat ved TREC etter å ha fullført medisinstudiet og gått forskerlinja parallelt på universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT). 27-åringen flyttet fra hjembyen Bodø for snart åtte år siden for å forfølge sin yrkesdrøm om å bli lege og har vært i TREC de siste fem årene. Men hvem er egentlig Jostein? Les intervjuet med han for å finne ut mer om han og om det løpet han har valgt å gå!

04.02.2018

Nå har Lars blitt doktor!

Lars Daae Horvei gjennomførte disputasen sin i dag med glans. Vi er stolte og ønsker han lykke til videre!

04.02.2018

I morgen disputerer Lars!

I morgen disputerer vår stipendiat Lars Daae Horvei! Han skal forsvare avhandlingen ”Obesity, body height and risk of venous thromboembolism”.

17.01.2018

Besøk oss på:


Vår strategi

Kontakt:

trec@helsefak.uit.no

Spør oss om blodpropp


Besøksadresse:
Farmasibygget
Farmasiloftet 4 etg. Rom F4.210

 

Postadresse:
K.G. Jebsen TREC
Det helsevitenskapelige fakultet
UiT Norges arktiske universitet
9037 Tromsø
Skip to main content