K. G. Jebsen TREC - senter for tromboseforskning

Gjennom fremragende og verdensledende forskning vil vi avsløre nye risikofaktorer og mekanismer for slik å redusere pasientenes lidelse og samfunnets byrde av venøs blodpropp

TREC er finansiert av Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, UiT- Norges arktiske universitet og Helse Nord RHF. Mer om senteret

 
Nyheter

Benedikte og John-Bjarne presenterer TREC-forskning i Italia!

Forrige helg var forskerlinjestudent Benedikte Paulsen og senterleder for TREC, professor John-Bjarne Hansen, på konferanse i Italia. Der presenterte de forskning fra TREC som omhandler kreft og blodpropp.

19.04.2018

iTromsø: Hver time får en person blodpropp i Norge – det skal forskere nå finne årsaken til

avisa iTromsø kan du lese om million-bevilgningen vi fikk av Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) og UNN HF/Helse Nord. Der står det også litt om hva vi har gjort de siste fire årene – blant annet har vi publisert rundt 200 artikler og hatt 18 stipendiater hos oss som alle har tatt doktorgrad.Link til saken er her: Hver time får en person blodpropp i Norge – det skal forskere nå finne årsaken til

13.04.2018

18 millioner til TREC for å løse forskningsmysterium

Det er med stor glede vi kan meddele at UiTs forskningssenter for blodpropp, TREC, har fått bevilget 18 millioner kroner for å avdekke sannheten om hva som egentlig gir blodpropp. Det ble markert på universitetet onsdag 11. april.

12.04.2018

God påske fra TREC!

Vi ønsker alle en riktig god påske med denne noe forenklede illustrasjonen av hvordan blodplater går sammen for å danne en blodpropp! Du kan lese mer om propp og kropp på våre nettsider – vi har blant annet laget en blodproppordbok og har også info om risikofaktorer, symptomer på blodpropp og tiltak man kan gjøre selv for å forebygge blodpropp. Sjekk det ut her: Fakta opp blodpropp.

Illustrasjon fra http://theawkwardyeti.com/ .

28.03.2018

Lungelege Trond Børvik returnerer til TREC!

For noen uker siden returnerte lungelege Trond Børvik til TREC for å jobbe med sin doktorgrad etter å ha jobbet en periode på UNN. Hva han forsker på og hvordan han egentlig tilbringer dagen på TREC-kontoret kan du lese om i dette intervjuet – besvart og sitert på hans egen dialekt, til ære for Ankenes-væringen selv!

22.03.2018

Har lest millioner av artikler og skrevet flere hundre publikasjoner: Dette er Bjarne Østerud

For 50 år siden startet Bjarne Østerud (77) sin karriere innen forskning. I dag, 221 publikasjoner (PubMed) og millioner av leste artikler senere, er han fortsatt i full sving på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT), hos oss på TREC.

01.03.2018

Full rulle på TREC-seminar

Torsdag 22. februar 2018: I dag var det endelig duket for denne vinterens TREC-seminar! Med et program spekket av fagpresentasjoner etterfulgt av innspill, spørsmål og diskusjoner var det en innholdsrik dag på Linken ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT).

23.02.2018

Fortiden, fremtiden og OL i #PyeongChang2018

I møte med tiden har mennesket to valg. Det ene er fremtiden, som forutsetter å henge med i nåtiden – i dette tilfellet de olympiske vinterlekene i Pyeongchang. Mens det i disse dager heies høylytt på norske idrettsutøvere i TRECs fellesområde når det er matpause, sitter jeg i stedet på plassen min inne på kontoret. Det blir glassklart: Jeg henger ikke med i vinteridrett, og mitt >90% ubesvarte skjema i tippekonkurransen blir ledd høyt av i lunsjen.

19.02.2018

Ulik blodcellestørrelse gir risiko for blodpropp uavhengig av kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag

Forskere ved K.G. Jebsen Senter for Tromboseforskning (TREC) og andre forskningsgrupper har tidligere funnet en sammenheng mellom ulik blodcellestørrelse og risiko for blodpropp. Stor variasjon i blodcellestørrelse er også vist å gi økt risiko for kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag, som alle gir økt risiko for blodpropp. I en nylig publisert studie fra TREC undersøkte vi derfor om sammenhengen mellom ulik størrelse på de røde blodcellene og risiko for venøs blodpropp kunne forklares ved at pasientene først utviklet kreft, hjerteinfarkt eller hjerneslag, som i neste rekke forårsaket blodproppen. Med andre ord, kan utvikling av disse andre sykdommene forklare sammenhengen mellom ulik blodcellestørrelse og risiko for blodpropp?

07.02.2018

Besøk oss på:


Vår strategi

Kontakt:

trec@helsefak.uit.no

Spør oss om blodpropp


Besøksadresse:
Farmasibygget
Farmasiloftet 4 etg. Rom F4.210

 

Postadresse:
K.G. Jebsen TREC
Det helsevitenskapelige fakultet
UiT Norges arktiske universitet
9037 Tromsø
Skip to main content