Hvordan blir USA med Joe Biden i Det hvite hus?


Lurer du på hva som skjer i USA nå? Fire UiT-forskere svarer på dine spørsmål om det amerikanske presidentvalget. 

det hvite hus
Presidentvalget 2020 er et svært spesielt valg og det nærmer seg en avgjørelse. Foto: Rawpixel

Presidentvalget i USA tar lang tid å få avgjort i år. Stemmene har blitt telt i dagesvis. Rekordmange har stemt og det viser seg at det er ganske jevnt. Nå ser det ut som Joe Biden kan vinne.

Her får du svar på åtte ting du kanskje lurer på når det gjelder det amerikanske presidentvlaget.

Hva blir annerledes i USA dersom Biden vinner?

– Joe Biden blir den viktigste presidenten USA har hatt på lenge, sier Ole Egil Distad Andreassen, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved UiT. 

Andreassen bor for tiden i Oklahoma i USA og har fulgt nøye med på valget. Han mener at Biden er mer moderat og kan fungere som en brobygger mellom republikanere og demokrater. 

forsker
Ole Egil Distad Andreassen, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved UiT bor i Oklahoma deler av året. Foto: privat

– Hvis Biden får et republikansk senat å jobbe med, så må han dra det demokratiske partiet mer mot sentrum for å få gjennomslag for ting. 

I tillegg tenker Andreassen at Biden er så gammel og har vært med i gamet så lenge, at han husker hvordan politikere samarbeidet før i tiden. 

– I denne koronatiden så sitter folk hjemme og er med i facebookgrupper og er sinte på hverandre. Jeg tror også ting naturlig vil løse seg når man kommer seg mer ut blant folk, sier Andreassen, som selv er korona-fast i USA. 

Hva tror du kommer til å skje når vinneren blir utropt i USA? Vil folk godta Biden som vinner, og vil Trump godta det?

– Folk vil godta det, sier Andreassen. 

Han mener den demokratiske kulturen er sterk i USA, og at det er ingen bevis for at noe galt har skjedd under valget. 

– Det vil dukke opp noen juridiske spørsmål, og noen rettsaker kommer til å avgjøres ganske kjapt. Eller de blir avvist, sier Andreassen. 

Men om Trump kommer til å godta det, er en annen sak. 

– Det beste ville jo ha vært en forsonende tale nå. Men det ville jo ikke være helt Trump, mener Andreassen. 

Han påpeker likevel at det er voksne folk i det republikanske parti, og de kommer til å si ifra at nok er nok. 

Han forklarer at det å forberede overgangen fra en president til den neste er lovpålagt. Den prosessen er i gang og startet i sommer. 

Hvorfor tar det så lang tid før vi vet hvem som vinner valget?

– Når det blir jevnt så tar det lengre tid å telle stemmer og avgjøre hvem som har vunnet, sier valgforsker Jonas Stein ved Institutt for samfunnsvitenskap ved UiT. Han var for øvrig på plass som valgekspert på selve valgnatten i NRKs TV-studio.

forsker
Valgforsker ved UiT, Jonas Stein. Foto: Tromsø kommune

Han mener at Trumps krav om at man må stoppe å telle stemmer bare er vås.

– Alle som har stemt innen fristen skal telles med, sier Jonas Stein.

– Det som er annerledes i år er at det er mange poststemmer på grunn av koronasituasjonen. I noen stater fikk de ikke lov til å begynne å telle disse stemmene før valglokalene stengte, forklarer han.

– Jeg tror ikke Trump vil få noe gjennomslag for sine juridiske krav. Spesielt mens de fortsatt teller stemmer, fortsetter han.

Jonas Stein forteller at grunnen til at det er ulikt i de forskjellige delstatene er at ikke alle delstater hadde brukt poststemmer tidligere. Derfor måtte regelverket oppdateres, og derfor er det litt ulikt rundt omkring i USA. Noen steder har de telt poststemmer først, og noen steder har de telt dem til slutt.

– USA har et veldig unikt valgsystem, og i et tilfelle der det blir et veldig jevnt resultat, sånn som i 2000 og nå i 2020, så blir tellingen veldig kompleks, sier førsteamanuensis Marc Lanteigne fra Institutt for samfunnsvitenskap ved UiT. 

Han forklarer at da valglokalene stengte, kunne det se ut som om Trump lå an til å vinne, men dette har endret seg  etterhvert som forhåndsstemmer og poststemmer blir telt. 

Finnes det noen bevis på Donald Trumps påstander om at valget er juks og svindel? 

– Det fins ingen bevis på valgjuks, sier Marc Lanteigne.  

Han forklarer at Trump prøver å få det til å virke som om poststemmene er falske.

– Han saksøker og prøver å dra ut tiden for å finne feil og vinne frem i domstolene, men det er veldig lite sannsynlig at dette vil virke, sier Lanteigne.

Men han forteller at hvis resultatet er veldig jevnt, så kan det bli en omtelling. 

– Jeg kan nå bekrefte at det faktisk kommer til å bli omtelling i Georgia, siden antall stemmer som skiller kandidatene nå er mindre enn 2000, med Biden litt foran Trump, sier Lanteigne.  

Kan Donald Trump vinne fram i høyesterett? 

– Hvis man skal ha en rettssak, så må en rettsregel ha blitt brutt, sier Sondre Torp Helmersen, førsteamanuensis ved Juridisk fakultet ved UiT. 

Han påpeker at det ikke ser ut til at noen regler har blitt brutt. Det er sannsynligvis bare Trump som er en dårlig taper. Han tror derfor ikke Trump vil ha noen sjanse til å vinne frem med en rettssak.

– Likevel, han kan saksøke så mye han vil. Alle har lov til å saksøke, sier Helmersen. 

Rettsvesen i USA

Det fins tre nivåer av føderale domstoler i USA:

  • Distriktsdomstolene – District courts
  • Ankedomstolene – Courts of Appeals
  • Høyesterett – Supreme Court

Det finnes også egne domstoler i hver delstat. 

– I 2000 var det veldig jevnt mellom George W. Bush og Al Gore. Kun noen hundre stemmer skilte de to kandidatene, sier Helmersen.

Det ble da en omtelling. Den gangen endte det opp med at høyesterett bestemte at omtellinga skulle stoppes, og Bush vant dermed valget. 

– I denne situasjonen er det annerledes, fordi nå leder Biden med ganske mange flere stemmer og i flere stater.

Han forklarer at hvis Trump skal vinne frem her, så må stemmene telles på nytt og på en annen måte. For eksempel ved å forkaste poststemmer. 

– I så fall må dommerne finne et rettslig grunnlag for det, og det tror jeg ikke er mulig i denne saken, sier Helmersen. 

Hvorfor er de så opptatt av grunnloven i USA og blant annet retten til å bære våpen? 

– Grunnloven i USA har blitt en del av kulturen, sier Helmersen. 

forsker
Førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet, Sondre Torp Helmersen. Foto: Privat

Han forteller at den amerikanske grunnloven fra 1787 er den eldste grunnloven som fortsatt er i bruk. Grunnloven i Norge er for øvrig den nest eldste. 

– Grunnloven ble skapt med våpen da de vant krigen mot Storbritannia. Dette er grunnlaget for den friheten og de rettighetene de har idag. De har en idé om at de kan måtte forsvare seg igjen, sier Torp Helmersen.

Han forklarer at den amerikanske grunnloven er veldig vanskelig å endre. Der må det være to tredjedels flertall i både senatet og i representantenes hus, og i tillegg må tre av fire delstater være enige. 

Hvorfor liker mange amerikanere Donald Trump? 

– I USA fins det utrolig mange føderale etater og direktorater som folk må forholde seg til, som bestemmer over for eksempel elver og naturområder, forteller Ole Egil Distad Andreassen.

Han forklarer at jo lengre unna man kommer kystene, jo mer opptatt er folk av å ha mer uavhengighet fra dette byråkratiet, og mer uanhengighet til delstatene. 

– Trump har prøvd å fjerne en del av makten til dette byråkratiet. Og folk frykter at Biden vil gjeninnføre dette. 

Dette tror Andreassen er en av grunnene til at folk stemte på Trump. En annen grunn er at middelklassen i USA har det veldig tøft. De gode middelklassejobbene er borte og mange er henvist til dårlig betalte jobber uten helseforsikring, pensjon og oppsigelsesvern.

– De vil tilbake til de gode dagene, da den amerikanske industrien stod sterkt. Akkurat dette er Trump veldig flink til å snakke om, mener Andreassen.  

Han forklarer at Joe Biden og Kamala Harris snakker om den nye, grønne teknologien og alle jobbene det vil skape.

– Dette tror ikke folk på at den føderale regjeringen får til. De som er arbeidsledige tror mer på at Trump kan skaffe jobber, sier Andreassen. 

Hva har det å si for Norge og det internasjonale samfunnet hvem som er president i USA? 

– Jeg vil ikke overvurdere hva det har å si for Norge hvem som er president i USA, sier Jonas Stein.

– Den største forskjellen på om det er Trump eller en annen president som styrer, er at Trump er mye mer opptatt av USAs alenegang. Han er ikke like glad i NATO, FN og internasjonale avtaler. Norge er et lite land, og derfor har slike organisasjoner og avtaler mye å si for oss, forklarer Jonas Stein.

– America first, er jo Trump sitt slagord. Amerikansk alenegang i verden er det viktigste for Trump, mener han. 

forsker
Førsteamanuensis ved Institutt for samfunssvitenskap ved UiT, Marc Lanteigne. Foto: UiT

– Internasjonalt så er dette veldig spennende å følge med på, fordi andre land nå lurer på om de kommer til å ha med en ny president å gjøre eller den samme som vi har hatt de siste fire årene, sier Marc Lanteigne.

Han mener at det er mange internasjonale forhold som trenger å repareres.  

– Biden ønsker å få USA tilbake i den internasjonale klimaavtalen, den såkalte Paris-avtalen, og Verdens helseorganisasjon (WHO), sier Lanteigne.

Et annet veldig viktig initiativ er det internasjonale arbeidet for å få på plass en vaksine mot covid-19. Han forklarer at Donald Trump har jobbet imot den globale pandemi-responsen.

Han mener derfor vil det være viktig for Biden å komme tilbake på telefonen med andre land for å se hvordan man kan samarbeide om den beste måten å bekjempe koronaviruset så fort som mulig.

Se også UiTs ekspertliste i forbindelse med presidentvalget

På Twitter   #norgesarktiske