Ni gode grunner til å velge UiT

Skal du begynne på studier til høsten og har et studium ved UiT på lista? Her får du ni gode grunner til å velge akkurat UiT.

Aarskog, Karine Nigar
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Henriette Leine Wangen
Publisert: 23.06.20 13:11 Oppdatert: 26.06.20 09:58

Utsikten fra Store Blåmann som er det høyeste fjellet på Kvaløya i Tromsø kommune. Foto: Henriette Leine Wangen

1. Stort studietilbud i ulike byer 

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med ti studiesteder over hele Nord-Norge; i Alta, Bardufoss, Bodø, Hammerfest, Harstad, Kirkenes, Mo i Rana, Narvik, Longyearbyen og Tromsø. 

Studietilbudet er variert, og her kan du se hva vi tilbyr.

Les mer om studiestart ved UiT høsten 2020 her.

Ny student? Her finner du nyttig informasjon.

2. Jobb etter utdanning

UiT Norges arktiske universitet gjennomfører jevnlig undersøkelser som kartlegger tidligere studenters tilknytning til arbeidslivet. Den siste undersøkelsen som ble gjort i 2019, viser at 81 prosent av kandidatene var i jobb rett etter fullført utdanning. 

3. Studiekvalitet

UiT var det første universitetet i landet som begynte å merittere god undervisning bredt. I 2016 ble det enstemmig vedtatt at universitetsstyret ville belønne gode undervisere, og målet er å øke statusen til undervisningsoppgavene ved universitetet. Strategisk utdanningsutvalg tildeler også årlig midler fra prosjektet «Program for undervisningskvalitet». De beste prosjektene eller planene blir belønnet med såkalte «fyrtårnmidler». Disse blir benyttet til videre satsning, og det tildeles 1,5 millioner kroner til ett utvalgt prosjekt. Som student ved UiT kan du også påvirke studiekvaliteten på den utdanningen du er opptatt av. 

4. Gode muligheter for utveksling

Som utvekslingsstudent får du muligheten til å lære mye nytt og se hvordan studier er lagt opp andre steder. 

– Vi har et økt fokus på internasjonalisering, og ønsker å legge til rette for at studentene skal få mulighet til utveksling i utlandet, sier UiT-rektor Anne Husebekk. 

Les mer om utveksling her (vi tar forbehold om endringer på grunn av korona)

5. Nærhet til ulike arbeidsplasser

Hovedcampus i Tromsø ligger på østsiden av Tromsøya med Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som nærmeste nabo. Dette er bare ett eksempel på nærheten UiT har til store organisasjoner og bedrifter. Denne nærheten gir mange muligheter til å skaffe seg arbeidserfaring under studieløpet og relevant arbeid etter fullført utdanningsløp.

6. Flott natur og friluftsmuligheter 

Alle studiestedene ved UiT kan skilte med nordnorsk natur preget av spesielle lysforhold, mektige fjell og lange fjordarmer. Dermed ligger det til rette for at naturelskere får anledning til å berikes av nye opplevelser. 

Narvik er en by og et havnedistrikt i Nordland fylke innerst i Ofotfjorden. Campus ligger noen hundre meter fra Narvikfjellet som kan tilby egen gondolbane, downhill- og stisyklingsmuligheter, klatrepark, fjellheisrestaurant og paraglidermiljø. I vinterhalvåret kan også ski- og snowboardere prøve ferdighetene sine nedover fjellsiden.

Et glimt av Narvik by innerst i Ofotfjorden. 

Harstad ligger i Troms og Finnmark og omtales ofte som kulturbyen i nord. Dette utelukker ikke tilgangen til natur, siden byen grenser til plasser som Tranøy, Kvæfjord og Tjeldsund. Her kan du se hva Tripadvisor mener er de fem beste parkene og naturattraksjonene i Harstad. 

Harstad i blå toner.

Alta ligger i Troms og Finnmark og kalles også Nordlysbyen. Som student kan du her nyte kajakkturer, turer på vidda eller toppturer i et røft, nordnorsk landskap. Om du virkelig ønsker å fordype deg i arktisk friluftsliv, tilbyr dette studiestedet både årsstudium og bachelor i forståelsen og utøvelsen av rollen som veileder og naturguide i de arktiske områdene. 

Les mer om turer og aktiviteter i Alta på Tripadvisor 

Friluft i Alta. 

Tromsø er en by i Troms og Finnmark med sjøgrense mot Balsfjord, Storfjord, Lyngen og Karlsøy. Byen er omringet av fjell og hav. Dette gjør at du som student har rike muligheter til å benytte deg av naturen. Utallige fjellturer finnes i noen mils omkrets fra sentrum. 

Les også: Turorientering på Tromsøya 

På Tromsøya finnes også et stort grøntområde som benyttes til friluftsliv og transportåre på toppen av den ti kilometer lange øya. I tillegg til stier og store grøntområder, er det også en egen lysløype som strekker seg fra sør til nord på øya. På sommeren viser denne seg som en gruset turvei i terrenget. Er du glad i å fiske, finnes det muligheter til å fiske for eksempel laks, sjøørret, ørret, torsk, hyse og sei i nærområdet.  

Sjøørretfiske i Troms Foto: Henriette Leine Wangen

Det er også muligheter til å komme seg i form på andre måter på Tromsøya. Både i det populære parkområdet Telegrafbukta på sørvestspissen av øya og på friluftsområdet Charlottenlund finnes det utendørs treningspark. Ved hjelp av ulike apparater, er det mulig å trene med egen kroppsvekt i vakre omgivelser. Helt gratis! 

Tufteparken i Telegrafbukta. Foto: Henriette Leine Wangen

7. Eksotisk nordlys og midnattsol 

Meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Meteorologisk institutt vervarslinga for Nord-Norge Tromsø synes både nordlyset og midnattsolen er gode grunner til å studere ved UiT, fordi det åpner for andre opplevelser enn i andre deler av landet. 

– I vinterhalvåret er det mørkt, men koselig. Mørket åpner også muligheten til å se nordlyset, og Tromsø ligger innenfor sonen som har høy nordlysaktivitet. Det er jo helt fantastisk, sier Skoglund.  

I sommerhalvåret er det derimot midnattssol.

8. Festivaler og kulturtilbud

Flere av studiestedene kan også tilby et rikt kulturliv. 

Narvik er nok mest kjent for sin årlige kulturfestival med navnet Vinterfestuka som trekker til seg mennesker fra hele landet. Vinterfestuka er mangfoldig og kan vise til 200 ulike arrangementer innen musikk, litteratur, dans og formidling av lokalkunnskap.

Les mer: Hvorfor velge Narvik? 

Harstad på sin side, er så heldig å kunne tilby landsdelens største kulturhus og arrangerer hvert år Festspillene i Nord-Norge. Også i Alta finnes det en kultursal som tilbyr mange spennende kulturaktiviteter, og hvert år arrangeres Finnmarksløpet og Borealis Vinterfestival.

Tromsø, også kalt Nordens Paris, gir deg også mulighet til å oppleve et rikt kulturliv hele året, og siden 2004 har kanskje Buktafestivalen i juli vært årets høydepunkt for studentene ved UiT. Det finnes også utallige konserter og arrangementer gjennom året i Tromsøs bykjerne. Musikk og kultur på en liten kafé på hjørnet, en konsert på en pub eller større konserter på Studenthuset Driv, eid av Norges arktiske studentsamskipnad. 

9. Tilgang til ekstremsport

Det finnes flere miljøer ved alle studiestedene som driver ulike former for ekstremsport. Nærheten til havet åpner blant annet muligheter til ulike former for dykkerkurs. Om du har drømt om å vrakdykke med store fiskestimer, eller om du vil utvikle grottedykkerferdighetene mens du er student, får du mulighet til dette blant annet i Tromsø. Det finnes også et miljø i Tromsø Kiteklubb som driver med både kiting og skiseiling.  

Under følger noen forslag til ulike aktiviteter, om du er en kommende student som søker tøffe fysiske utfordringer. 

Tromsø Kiteklubb

Tromsø hang- og paragliderklubb 

Interesseforeninger og lag tilknyttet universitetet 

Harstad hang- og paragliderklubb

Narvik hang- og paragliderklubb

Klatring i Alta 

Aarskog, Karine Nigar
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Henriette Leine Wangen
Publisert: 23.06.20 13:11 Oppdatert: 26.06.20 09:58
Vi anbefaler