Fikk vist fram UiT-forskning for 450 elever

Rundt 450 skoleelever fra Senja i nord, Harstad i vest til Kjøpsvik i sør har fått teknologipåfyll ved UiT i Narvik denne uka. 

Dame snakker i auditorium foran menneskemengde
Campusdirektør Åsunn Lyngedal ønsket velkommen til tiendeklassinger fra Ballangen, Kjøpsvik, Evenes og Narvik under Teknologidagene denne uka. Foto: Tine Bendiksen
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 03.11.23 09:39 Oppdatert: 03.11.23 10:19
Om UiT Teknologi

Vi har et ønske om å nå bredt ut til morgendagens teknologer og håper vi nå har pirret nysgjerrigheten til mange, sier campusdirektør Åsunn Lyngedal.

Hvordan ta i bruk kunnskap

Tirsdag var elever fra Oscarsborg videregående, Senja vgs og Heggen videregående i Harstad invitert til UiT i Narvik i forbindelse med Grønn Dag, som UiT arrangerte i samarbeid med Nordkraft, Statkraft, Equinor og Narvik Havn.

Teknologidagen er blitt til Teknologidagene ved UiT i Narvik. Foto: Joar Nilsen

Vi ønsker å skape et større arrangement knyttet til teknologi og med fokus på grønn teknologi spesielt, sier Lyngedal.

Gjennom å knytte ulike undervisningsopplegg til kompetansemålene elevene møter i skolen, er målet å vise hvordan den enkelte kan ta i bruk kunnskapen man tilegner seg.

Trenger flere jenter

– I tillegg får vi synliggjort hvilke karrieremuligheter som finnes på området. Vi har et stort behov for flere ingeniører og teknologer i fremtiden, og her vil selvsagt UiT bidra på utdanningssiden, sier Lyngedal. I den forbindelse tar hun til orde for et nødvendig fokus på rekruttering av jenter innen teknologi- og ingeniørfag:

Kvinner utgjør kun en fjerdedel av landets ingeniører og teknologer. Når fremtidens teknologier skal formes, må kvinners perspektiv og erfaringer være en del av løsningene vi der kommer opp med. Derfor er det så utrolig viktig å rekruttere bredt til utdanningene våre.

Omvisning og forskning i glassgata

Onsdag og torsdag ble så de årlige Teknologidagene avviklet for tiendeklassinger fra Ballangen, Kjøpsvik, Evenes og Narvik. Opplegget for dagene var i stort det samme som for Grønn Dag; omvisning på de ulike laboratoriene ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi samt at de enkelte instituttene fikk vist fram litt av forskningen sin i glassgata. Der deltok også sykepleierutdanningen og Handelshøgskolen ved UiT i Narvik.

I glassgata fikk elevene et lite innblikk i forskningen som foregår ved UiT i Narvik. Foto: Espen Viklem Eidum

Elevene fikk også testet i praksis hvordan solcellepaneler virker – og ikke minst hva som skal til for at man skal få maksimal effekt ut av et solcellepanel.

I tillegg fikk elevene foredrag med Marte Bergmann, assisterende banesjef i Bane Nor.


Kortnytt fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler