Sju dager med samisk språkdugnad

Det er uke 43 og den samiske språkuka Giellavahkku. Det betyr aktiviteter og arrangementer over hele landet, og alle kan være med å bidra og delta.

Portrettbilde av parlamentsbygning for urfolk i Norden.
Det er Sametinget (Sámediggi) som står bak Giellavahkku – samisk språkuke, som arrangeres for femte gang i år. Foto: Sametinget
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 23.10.23 13:53 Oppdatert: 23.10.23 14:22
Arktis Kunst og kultur Språk og litteratur Urfolk

Målet med Giellavahkku – Giellavahkko – Gïelevåhkoe fra mandag 23. til søndag 29. oktober er å løfte statusen til de samiske språkene, og fremme kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet.

De samiske språkene skal høres og synes overalt disse dagene i slutten av oktober. Private og offentlige institusjoner, næringsliv, organisasjoner og andre aktører er invitert til å være med denne landsdekkende språkdugnaden. Samisk språkuke er et initiativ fra Sametinget (Sámediggi) i Karasjok, og ble for første arrangert i 2019.

Du vil finne aktiviteter over hele landet i forbindelse med Gielleavahkku, se mer på deres nettside om program, ressurser og generell informasjon om samisk språkuke: https://giellavahkku.org/ 

Logo av samisk språkuke

Samiske språk- og kulturressurser

På nettsiden til Reaidu kan du finne informasjon og ressurser om samisk. Du vil få en introduksjon til de samiske språkene, samisk språkhistorie, samisk språkpolitikk, og til bruk av samisk i dag, i tillegg til ressurser for å kunne fordype deg mer i temaene. Sidene er under kontinuerlig utvikling, og det kommer stadig inn mer informasjon: https://result.uit.no/reaidu/vare-tema/sprak/

En hel rekke med samisk språkteknologi ligger inne på nettressursen Divvun: https://divvun.no/no/

  • Du kan laste ned rettskrivingsverktøy til MS Office til både Windows og Mac. Den er tilgjengelig for nord-, lule og sørsamisk.
  • Du kan laste ned samiske tastatur til både mobil og datamaskinen. Mer informasjon om hvordan ta i bruk mobiltastatur og datamaskintastatur.
  • Sametinget i Karasjok har i forbindelse med Samisk språkuke fått laget appen 10/20 bágo, som kan lastes til en android eller iOS telefon. På appen kan man se, høre og lese 10/20 ord både på nord-, lule- og sørsamisk. 

Inne på forskningsgruppa Giellatekno sin nettside finner du ordbøker for flere samiske språk: https://dicts.uit.no/

Aktiviteter ved UiT i uke 43

Onsdag 25. oktober

 Les mer om hvordan UiT satser på samisk språk og kultur:  

 


Kortnytt fra
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Vi anbefaler