
Slik blir du bedre til å kommunisere
Bruk bilder for å fange oppmerksomheten og bli husket
Visuelt innhold blir oppfattet mye raskere enn tekst. Bruker du bilder når du kommuniserer, er det større sjanse for at mottakeren vil huske budskapet ditt.
På denne siden får du vite
- hvor du finner bilder du kan bruke
- hvordan du kan ta gode bilder og video med mobilen
- i hvilke tilfeller du trenger samtykke når du skal publisere eller dele bilder av andre (personvern/GDPR)
- hvor du finner informasjon om strømming og Zoom
Her finner du bilder du kan bruke
Imageshop – fotoarkivet til UiT
UiTs bildearkiv inneholder bilder tatt av egne fotografer og på oppdrag for UiT. Arkivet oppdateres fortløpende med nye bilder. NB! 1. januar 2023 byttet UiT leverandør av sitt bildearkiv, fra det gamle «FotoWeb» til Imageshop. Det nye bildearkivet er delt inn i 3 deler: Her finner du admin beskrivelsen for hvordan du bruker Imageshop (word)
Retningslinjer for bruk av bildearkivet
Bildene i denne bildedatabasen tilhører UiT og kan fritt benyttes ved redaksjonell omtale. Bildene må ikke selges eller på annen måte gis videre til tredjepart uten UiT sin tillatelse.
UiTs bildearkiv inneholder bilder tatt av egne fotografer og på oppdrag for UiT. Arkivet oppdateres fortløpende med nye bilder.
Når du benytter bilder fra bildearkivet, aksepterer du følgende retningslinjer:
- Bildene i arkivet eies av UiT dersom ikke annet er oppgitt. Det vil si at bildene i utgangspunktet kan benyttes fritt i alle sammenhenger hvor UiT står som avsender.
- Alle bilder som inneholder personer, skal ha et utfylt og godkjent samtykkeskjema gjennom Imageshop sitt interne samtykkemodul.
- Enkelte bilder kan kun benyttes etter avtale.
- UiT og fotografen skal alltid krediteres. Eksempel: © UiT / Ola Nordmann
- Bruker står ansvarlig for all bildebruk. Dersom du er usikker på om bildet kan benyttes til ønsket formål, ta kontakt med oss på foto@uit.no
Slik bruker du Imageshop
Her finner du enkle bruksanvisninger for hvordan du bruker bildearkivet (åpner lenker til leverandøren sine bruksanvisninger).
MostPhotos – illustrasjonsbilder
Alle ansatte og studenter ved UiT har fri tilgang til den digitale bildedatabasen MostPhotos.
Wikimedia Commons
På Wikimedia Commons finner du bilder, video og lyd som kan brukes fritt.
Kreditering av bilder, illustrasjoner og videoer
Du må alltid oppgi hvem som har laget bildet, illustrasjonen eller videoen du bruker. Skriv navnet på personen først, og deretter hvor hun/han jobber. For eksempel Fredrik Hansen/Mostphotos.com eller Line Hansen/UiT. Kjøp av bilde/video Hvis du trenger å kjøpe bilder/video av en fotograf så er det viktig å huske på å sikre seg tilstrekkelige rettigheter for bruk og arkivering. Som hovedregel anbefaler vi at du sørger for å kjøpe rettighetene til fri og ubegrenset bruk og rett til å arkivere bildene i eget arkiv. Ta gjerne kontakt med oss for tips og råd før du inngår avtale om kjøp.
Tips til deg som vil fotografere selv
Bruk gjerne fotoutstyr når du skal fotografere og filme. Da øker du sjansen for å oppnå god kvalitet på lyd og bilde.
Det er likevel ingenting i veien for å bruke mobiltelefonen. Den vil i de fleste tilfeller være mer enn bra nok.
Tips for å ta gode bilder:
- Sjekk at kameraet er satt til så stor oppløsning som mulig. Dette kan du sjekke i innstillingene i fotoappen (på mobil) eller i kameraet du bruker.
- Gå nært! Da blir bildene ofte bedre.
- Skal du ta portrett, bruk portrettmodus på mobilen – hvis du har.
- Ta bilde i både bredde- og høydeformat, hvis det lar seg gjøre.
- Pass på at det du tar bilde av, får nok lys.
- Sjekk at bakgrunnen ikke er rotete og tar for mye oppmerksomhet.

Tips til deg som vil filme selv
Tips for å ta bedre video med mobilen:
- Film i full HD = 1920 x 1080 pixler oppløsning. Dette kan du sjekke i innstillingene i videoappen (på mobil) eller i kameraet du bruker.
- Film i breddeformat (liggende). Unntak er for eksempel hvis du skal lage en Instagramstory, da bør du filme i høydeformat (stående).
- Gå nært! Da blir filmen ofte bedre.
- Hold kameraet rolig, og ikke legg opp til mye bevegelse når du filmer.
- Bruk gjerne stativ hvis du har. Alternativt kan bord, dørkarmer eller liknende, fungere fint som støtte.
- Husk at god lyd ofte er like viktig som god filming. Gå nært, film i et rom der det er stille, og benytt deg gjerne av en ekstern mikrofon hvis du har. Hvis ikke, må du passe på at fingrene ikke dekker mikrofonen.
- Lag en liten plan for hva du skal filme og i hvilken rekkefølge. Det vil gjøre etterarbeidet lettere.
På de fleste mobiler kan du redigere videoklipp. Hvis mobilen din ikke har redigeringsfunksjon, kan du laste ned en gratis app eller kjøpe en.
Du må sørge for samtykke når du bruker bilder av folk (GDPR)
Dersom du skal publisere eller dele bilder av folk, må de som er avbildet/filmet samtykke til det. Dette gjelder for alle som blir fotografert, filmet eller det blir gjort lydopptak av. Det finnes noen få unntak, se nedenfor.
Du må kunne dokumentere samtykket, at det har skjedd frivillig og at de som er avbildet har fått tilstrekkelig informasjon om bildebruk og rettigheter. Les mer i personopplysningsloven.
Bilder som krever samtykke
Når enkeltpersoner er hovedmotivet på et bilde, trenger du samtykke fra dem. Dette gjelder også illustrasjonsbilder der «modeller» illustrerer en reell situasjon (studiesituasjoner, læringsmiljø ol.).
Den som fotograferer/filmer har med seg samtykkeskjema, og sørger for at det blir fylt ut, og at den som blir fotografert/filmet forstår hvilke rettigheter han/hun har. Fotografen har ansvaret for at skjemaet blir oppbevart på en sikker måte, og at det er lett å finne tilbake til de bildene eller filmen samtykket gjelder for.
Den som er avbildet kan når som helst trekke samtykket.
Bilder som ikke krever samtykke
Det finnes noen unntak for skriftlig samtykke. Bilder som ikke er krenkende for de som er avbildet, kan du både ta og offentliggjøre uten samtykke. Dette gjelder bilder
- som har aktuell og allmenn interesse
- der situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet
- der den/de som er med på bildet, er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet
Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på en konsert, et arrangement eller en hendelse av allmenn interesse. Du trenger ikke skriftlig samtykke for å ta bilder av personer som er en del av arrangementet, slik som talere, artister osv.
Det vil ofte være et definisjonsspørsmål om hva som er et situasjonsbilde, og hva som er et portrett. Hvis du er i tvil, bør du innhente samtykke.
Ønske om skjerming
Enkelte personer må eller ønsker å skjerme seg fra fotografering/filming på arrangementer som omfattes av unntaksreglene. Vi bør imøtekomme dette.
Personvernregler for Imageshop
Her finner du personvernregler for UiT sitt bildearkiv, levert av Imageshop.
Tilgjengelighetserklæring for Imageshop
Her finner du vår tilgjengelighetserklæring for Imageshop/bildearkivet
Informasjon om Imageshop
Det nye bildearkivet leveres av Imageshop og baserer seg på ekstern lagring og drift av bildearkivet og innhold via Imageshop. Imageshop er et Digital Asset Management system (DAM) som utvikles av webselskapet Screentek AS for kunder i Scandinavia og internasjonalt.
Samtykkeskjema
Imageshop er et moderne produkt som er både enklere og tryggere for både brukere og administratorer av løsningen. Imageshop tilbyr et heldigitalt samtykkeskjema, som gir en enkel måte å sikre oss samtykke av de som blir tatt bilde av, og gir de som er avbildet en enkel og oversiktlig måte å sjekke sitt samtykke, oppdatere eller trekke sitt samtykke og se hvilke bilder vi har lagret av dem.
Strømming av undervisning
Hvis du ønsker å strømme møter eller undervisning, anbefaler vi at du sjekker ut disse to sidene før du går i gang:
Film til undervisningsformål
Undervisere og ansatte ved UiT kan kontakte Result for å få gjort opptak. Enten til bruk i undervisning direkte, som del av Canvas-rom eller til andre nettbaserte undervisningsopplegg. Du finner mer informasjon og bestillingsskjema på nettsidene til Result.
Trenger du hjelp og rådgivning? Kontakt faggruppe formidling.