Illustrasjonsbilde

Bruk bilder for å fange oppmerksomheten og bli husket

Visuelt innhold blir oppfattet mye raskere enn tekst. Bruker du bilder når du kommuniserer, er det større sjanse for at mottakeren vil huske budskapet ditt.

På denne siden får du vite  

 • hvor du finner bilder du kan bruke
 • hvordan du kan ta gode bilder og video med mobilen
 • i hvilke tilfeller du trenger samtykke når du skal publisere eller dele bilder av andre (personvern/GDPR)
 • hvor du finner informasjon om strømming og Zoom

Her finner du bilder du kan bruke

Imageshop – fotoarkivet til UiT

UiTs bildearkiv inneholder bilder tatt av egne fotografer og på oppdrag for UiT.  Arkivet oppdateres fortløpende med nye bilder.

Bildearkivet er delt inn i 3 deler:

 • UiTs åpne bildearkiv: https://uit.imageshop.no/
  • Åpent for alle (ingen pålogging). Dette arkivet inneholder et mindre utvalg av bilder som er ment å være åpen for alle og som er kvalitetssikret.
 • UiTs interne bilearkiv: https://uitansatt.imageshop.no/
  • Tilgjengelig for alle ansatte og studenter ved UiT. Brukere  logge inn med sitt vanlige UiT brukernavn og passord (Feide/AD), er du allerede pålogget på nettsidene, så skal du bli automatisk bli pålogget.
  • Her finner du et større utvalg av bilder tatt over årene.
  • NB! For tilgang til å laste opp bilder, kontakt tommy.hansen@uit.no
 • UiTs lukkede "arkiv" bildearkiv
  • Dette arkivet er kun tilgjengelig for noen superbrukere og inneholder eldre bilder og bilder uten metatagger, samtykkeskjema ol.

Samtykke og brukeveildedning: Her finner du brukerveiledning for Imageshop og beskrivelse av hvordan du innhenter samtykke: admin beskrivelsen (word). Les mer om samtykke nedenfor.

Retningslinjer for bruk av bildearkivet

Bildene i denne bildedatabasen tilhører UiT og kan fritt benyttes ved redaksjonell omtale. Bildene må ikke selges eller på annen måte gis videre til tredjepart uten UiT sin tillatelse. 

UiTs bildearkiv inneholder bilder tatt av egne fotografer og på oppdrag for UiT.  Arkivet oppdateres fortløpende med nye bilder. 

Når du benytter bilder fra bildearkivet, aksepterer du følgende retningslinjer: 

 • Bildene i arkivet eies av UiT dersom ikke annet er oppgitt. Det vil si at bildene i utgangspunktet kan benyttes fritt i alle sammenhenger hvor UiT står som avsender. 
 • Alle bilder som inneholder personer, skal ha et utfylt og godkjent samtykkeskjema gjennom Imageshop sitt interne samtykkemodul. 
 • Enkelte bilder kan kun benyttes etter avtale. 
 • UiT og fotografen skal alltid krediteres. Eksempel: © UiT / Ola Nordmann 
 • Bruker står ansvarlig for all bildebruk. Dersom du er usikker på om bildet kan benyttes til ønsket formål, ta kontakt med oss på foto@uit.no 
Slik bruker du Imageshop

Her finner du enkle bruksanvisninger for hvordan du bruker bildearkivet (åpner lenker til leverandøren sine bruksanvisninger).

MostPhotos – illustrasjonsbilder

Alle ansatte og studenter ved UiT har fri tilgang til den digitale bildedatabasen MostPhotos.

 • Du kan bruke bildene i alle UiT-sammenhenger.
 • Du kan bruke de i markedsføring, publikasjoner, på nettsider, i undervisningssammenheng osv.

UiT har mulighet til å laste ned 400 bilder i måneden gjennom vår avtale! Vis derfor måtehold når det gjelder nedlasting av bilder. Hvis vi ser at enkeltpersoner laster ned uforholdsmessig mange bilder vil disse bli kontaktet for å avklare behovet. Når kvoten på 400 bilder er oppbrukt, så vil det ikke vært mulig å laste ned flere bilder. Så igjen, vær varsom og oppmerksom på hvor mange bilder du laster ned. Kvoten "nullstilles" den 22 hver måned.

Når en bruker har lastet ned et bilde, er dette bildet tilgjengelig for å laste ned igjen for andre mennesker i organisasjonen, uten å bruke av nedlastningskvoten. Alle nedlastede bilder vil være tilgjengelige for alle brukere i organisasjonen å laste ned igjen og igjen. Når du er inne på et bilde som tidligere har blitt lastet ned, vil nedlastningsikonet være "grå", som indikerer at bildet kan lastes ned uten å bruke av kvoten.

Hvordan opprette bruker?

For å få tilgang til MostPhoto sin bildedatabase så må du ha en konto, og dette kan du få ved å sende inn dette bestillingskjema i TOPdesk. Du må IKKE opprette en bruker selv, du vil da ikke bli koplet opp mot UiT sin avtale og vil dermed måtte betale for å laste ned bilder.

For å opprette en bruker trenger vi fornavn og etternavn, samt en uit e-post konto. Enten @uit.no eller @post.uit.no adresse.

NB! Jobber du redaksjonelt og trenger tilgang til de begrensede redaksjonelle bildene i databasen, så må du informere om dette.

Hvordan skal bildene akkrediteres?

Mostphotos og bidragsyteren skal alltid godskrives når du bruker redaksjonelt innhold. Hvis bruken av innholdet er under en omstendighet der hyperkoblinger er teknisk mulig, må du oppgi en lenke til www.mostphotos.com. Under andre omstendigheter skal du alltid gi behørig kreditt for bruk av innhold. Dette skal være i form av "mostphotos.com" eller "navn på artist / mostphotos.com".

Du finner mer info om MostPhotos her (PDF).

Skjermdump fra MostPhotos

Wikimedia Commons

På Wikimedia Commons finner du bilder, video og lyd som kan brukes fritt.

Kreditering av bilder, illustrasjoner og videoer

Du må alltid oppgi hvem som har laget bildet, illustrasjonen eller videoen du bruker. Skriv navnet på personen først, og deretter hvor hun/han jobber. For eksempel Fredrik Hansen/Mostphotos.com eller Line Hansen/UiT.

Kjøp av bilde/video

Hvis du trenger å kjøpe bilder/video av en fotograf så er det viktig å huske på å sikre seg tilstrekkelige rettigheter for bruk og arkivering. Som hovedregel anbefaler vi at du sørger for å kjøpe rettighetene til fri og ubegrenset bruk og rett til å arkivere bildene i eget arkiv. Ta gjerne kontakt med oss for tips og råd før du inngår avtale om kjøp.

Tips til deg som vil fotografere selv

Bruk gjerne fotoutstyr når du skal fotografere og filme. Da øker du sjansen for å oppnå god kvalitet på lyd og bilde.

Det er likevel ingenting i veien for å bruke mobiltelefonen. Den vil i de fleste tilfeller være mer enn bra nok.

Tips for å ta gode bilder: 

 • Sjekk at kameraet er satt til så stor oppløsning som mulig. Dette kan du sjekke i innstillingene i fotoappen (på mobil) eller i kameraet du bruker.
 • Gå nært! Da blir bildene ofte bedre.
 • Skal du ta portrett, bruk portrettmodus på mobilen – hvis du har.
 • Ta bilde i både bredde- og høydeformat, hvis det lar seg gjøre.
 • Pass på at det du tar bilde av, får nok lys.
 • Sjekk at bakgrunnen ikke er rotete og tar for mye oppmerksomhet.
Hender som holder en mobil og filmer vinterlandskap
Ta gjerne bilder i både stående og liggende format. Foto: Jonatan Ottesen

Tips til deg som vil filme selv

Tips for å ta bedre video med mobilen:

 • Film i full HD = 1920 x 1080 pixler oppløsning. Dette kan du sjekke i innstillingene i videoappen (på mobil) eller i kameraet du bruker.
 • Film i breddeformat (liggende). Unntak er for eksempel hvis du skal lage en Instagramstory, da bør du filme i høydeformat (stående).
 • Gå nært! Da blir filmen ofte bedre.
 • Hold kameraet rolig, og ikke legg opp til mye bevegelse når du filmer.
 • Bruk gjerne stativ hvis du har. Alternativt kan bord, dørkarmer eller liknende, fungere fint som støtte.
 • Husk at god lyd ofte er like viktig som god filming. Gå nært, film i et rom der det er stille, og benytt deg gjerne av en ekstern mikrofon hvis du har. Hvis ikke, må du passe på at fingrene ikke dekker mikrofonen.
 • Lag en liten plan for hva du skal filme og i hvilken rekkefølge. Det vil gjøre etterarbeidet lettere.


På de fleste mobiler kan du redigere videoklipp. Hvis mobilen din ikke har redigeringsfunksjon, kan du laste ned en gratis app eller kjøpe en.

Få samtykke når du bruker bilder av folk (GDPR)

Dersom du skal publisere eller dele bilder av folk, må de som er avbildet/filmet samtykke til det.

Samtykkeskjema finner du i Imageshop. Se nærmere beskrivelse av hvor og hvordan du innhenter samtykke fra side 10 i denne admin beskrivelsen.

Dette gjelder for alle som blir fotografert, filmet eller det blir gjort lydopptak av. Det finnes noen få unntak, se nedenfor.

Du må kunne dokumentere samtykket, at det har skjedd frivillig og at de som er avbildet har fått tilstrekkelig informasjon om bildebruk og rettigheter. Les mer i personopplysningsloven.

Bilder som krever samtykke

Når enkeltpersoner er hovedmotivet på et bilde, trenger du samtykke fra dem. Dette gjelder også illustrasjonsbilder der «modeller» illustrerer en reell situasjon (studiesituasjoner, læringsmiljø ol.).

Samtykkeskjema finner du i Imageshop. Se nærmere beskrivelse av hvor og hvordan du innhenter samtykke fra side 10 i denne admin beskrivelsen.

Den som fotograferer/filmer har ansvar for å innhente samtykket og informere den som blir fotografert/filmet om hvilke rettigheter hen har. 

Den som er avbildet kan når som helst trekke samtykket.

Bilder som ikke krever samtykke

Det finnes noen unntak for skriftlig samtykke. Bilder som ikke er krenkende for de som er avbildet, kan du både ta og offentliggjøre uten samtykke. Dette gjelder bilder

 • som har aktuell og allmenn interesse
 • der situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet
 • der den/de som er med på bildet, er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet

Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på en konsert, et arrangement eller en hendelse av allmenn interesse. Du trenger ikke skriftlig samtykke for å ta bilder av personer som er en del av arrangementet, slik som talere, artister osv.

Det vil ofte være et definisjonsspørsmål om hva som er et situasjonsbilde, og hva som er et portrett. Hvis du er i tvil, bør du innhente samtykke.

Ønske om skjerming

Enkelte personer må eller ønsker å skjerme seg fra fotografering/filming på arrangementer som omfattes av unntaksreglene. Vi bør imøtekomme dette.

Personvernregler for Imageshop

Her finner du personvernregler for UiT sitt bildearkiv, levert av Imageshop. 

Tilgjengelighetserklæring for Imageshop 

Her finner du vår tilgjengelighetserklæring for Imageshop/bildearkivet 

Informasjon om Imageshop 

Det nye bildearkivet leveres av Imageshop og baserer seg på ekstern lagring og drift av bildearkivet og innhold via Imageshop. Imageshop er et Digital Asset Management system (DAM) som utvikles av webselskapet Screentek AS for kunder i Scandinavia og internasjonalt. 

Samtykkeskjema

Imageshop tilbyr et heldigitalt samtykkeskjema, som gir oss en enkel måte å innhente samtykke og gjør det enkelt for de som er avbildet å sjekke samtykket sitt, oppdatere eller trekke det.  

Se nærmere beskrivelse av hvor og hvordan du innhenter samtykke fra side 10 i denne admin beskrivelsen.

Strømming av undervisning

Hvis du ønsker å strømme møter eller undervisning, anbefaler vi at du sjekker ut disse to sidene før du går i gang:      

Strømming | UiT
Zoom (videomøter for undervisning) | UiT

Film til undervisningsformål

Undervisere og ansatte ved UiT kan kontakte Result for å få gjort opptak. Enten til bruk i undervisning direkte, som del av Canvas-rom eller til andre nettbaserte undervisningsopplegg. Du finner mer informasjon og bestillingsskjema på nettsidene til Result.

Trenger du hjelp og rådgivning? Kontakt faggruppe formidling.