Nytt forum for nordisk universitetssamarbeid i Arktis

De arktiske regionene i Norge, Sverige og Finland står nå overfor store utfordringer knyttet til oppbygging av totalforsvar og grønn omstilling. I april etableres det et nytt forum som skal løfte fram hvordan universiteter i de tre landene kan bidra med nye løsninger.

Personer som står ved projektorskjerm.
Jan-Gunnar Winther, prorektor for forskning og utvikling ved UiT, under Kirkeneskonferansen i 2024. Foto: Inger Elin Utsi / UiT
Portrettbilde av Bredesen, Kim
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 14.04.25 14:41 Oppdatert: 15.04.25 11:24
Arktis Bærekraft Energi Geopolitikk Internasjonalt samarbeid

Klimaendringer og geopolitiske spenninger er faktorer som skaper stadig mer usikkerhet i nordområdene. Slike trusler kan påvirke forsvarsevne, kommunikasjon, energiforsyning, transport eller graden av matforsyning.

Ifølge Jan-Gunnar Winther, prorektor for forskning og utvikling ved UiT Norges arktiske universitet, finnes det imidlertid noen sikre strategier som kan bidra til å redusere usikkerhetsfaktorer.

Nytt forum for nordisk universitetssamarbeid

  • Universitetsalliansen The Arctic Six etablerer et nytt forum for arktisk sikkerhet.
  • Navnet er Forum om arktisk sikkerhet: Totalforsvar i de arktiske områdene i Finland, Sverige og Norge – Perspektiver fra nordområdene.
  • Første forum arrangeres på UiT i Tromsø 28. april 2025.
  • Der samles forskere, politikere og nøkkelaktører fra politikk, samt forsvars-, teknologi- og næringslivssektoren fra Norge, Sverige og Finland.
  • De skal diskutere samfunnsutfordringer Norge, Sverige og Finland står overfor.
  • Under forumet skal det også markeres at UiT overtar lederskapet for The Arctic Six.

– I den nye sikkerhetssituasjonen må hele samfunnet mobilisere. Universitetene spiller en viktig rolle i beredskapssammenheng fordi kunnskap trengs over hele fjøla når robuste samfunn skal bygges. Det kan være alt fra å styrke matsikkerheten, via konsekvenser av klimaendringer på kritisk infrastruktur til høyteknologiske løsninger som kan brukes militært, f.eks. droner, sier Winther.

Winther mener det er viktig å framskynde tilrettelegging for et nært, tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid på tvers av landegrensene mellom NATO-landene Finland, Sverige og Norge.

–  Her kommer The Arctic Six inn som en etablert og sterk allianse som kan gi viktige bidrag til totalberedskapen, understreker Winther.

The Arctic Six er en allianse mellom seks universiteter i Norge, Sverige og Finland som finansierer stipendiater og forskere (The Arctic Six Chairs og Fellows) som utvikler nye prosjekter knyttet til forskning, innovasjon og undervisning.

Behovet er stort for å utvikle de arktiske regionene i Norge, Sverige og Finland som én helhetlig og mer sammenvevd region.

Disse prosjektene involverer både næringsliv og offentlig sektor, som gjennom konseptet The Arctic Six Extended er knyttet sammen i klynger, utvikler nye løsninger for både grønn omstilling og totalberedskap i nordområdene.

–  Vi er i en innledende fase med å etablere samarbeid med næringslivsklynger på norsk, svensk og finsk side. I Norge har vi dialog med klyngen Energi i nord. Visjonen er å koble minst tre næringslivsklynger fra de tre landene sammen med universitetsalliansen The Arctic Six. Det kan bli en sterk rigg for å utløse både grønne prosjekter, og samarbeid mellom akademia og privat næringsliv, påpeker Winther.

Nytt sikkerhetsforum etableres

Hvordan samarbeid, over landegrenser vil kunne skape gode ringvirkninger, både lokalt og regionalt, blir diskutert på Forum for arktisk sikkerhet, som holdes på UiTs campus i Tromsø 28. april.

Der skal anerkjente forskere, politikere og nøkkelaktører fra politikk, samt teknologi-, militær- og næringslivssektoren belyse hvordan vi kan håndtere utfordringene nordområdene står overfor.

Fakta om The Arctic Six

  • Alliansen består av UiT, Nord universitet, Luleå tekniska universitetet, Universitetet i Umeå, Universitetet i Oulo og Universitetet i Lappland.
  • Sammen har universitetene 10 000 forskere og 100 000 studenter.
  • Samarbeider om utdanning, forskning og innovasjon som kan bidra til å utvikle Arktis som en bærekraftig region.
  • Aktører innen næringsliv og industri i de tre landene samarbeider tett med A6-universitetene.
  • The Arctic Six utgjør også et eget regionalt senter for det internasjonale UArctic-nettverket.

Sikkerhet og motstandsdyktighet (resilience) er to viktige nøkkelbegreper for programmet for forumet. Dette er vide begreper som henviser til hvilken grad et samfunn er stabilt, trygt eller kan håndtere mulige trusler og risikofaktorer.

– Militær kapasitet er selvfølgelig avgjørende for et samfunns sikkerhet, men med dagens hybride trusselbilde vil en rekke andre områder som berører sivilsamfunnet utgjøre viktige bidrag til totalberedskapen. For individet kan det dreie seg om årvåkenhet og private beredskapslagre, sier Winther.

Slik Winther ser det, vil robuste og koplede forsyningslinjer knyttet til samferdsel, kommunikasjon og energi i Norden føre til økt motstandsdyktighet.

–  Som kjent er sør-nord aksene mye bedre utviklet enn øst-vest aksene, og behovet er stort for å utvikle de arktiske regionene i Norge, Sverige og Finland som én helhetlig og mer sammenvevd region, konkluderer Winther.

På forumet som holdes i april skal det belyses i hvilken grad de arktiske regionene i de tre nabolandene preges av motstandsdyktighet eller sårbarhet.

Der vil de også tas opp hvordan universiteter i The Arctic Six-alliansen kan bidra med kunnskapsbaserte løsninger for blant annet forsterking av cybersikkerhet, kommunikasjon og infrastruktur.

Ønsker du å delta på forumet?

Du kan registrere deg som deltaker her.

Program for forumet finner du her.


Kortnytt fra Universitetsbiblioteket, Senter for fredsstudier (CPS), Institutt for samfunnsvitenskap, Institutt for teknologi og sikkerhet, Seksjon for internasjonalt samarbeid
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Vi anbefaler