KI-professor vant UiTs yngre forsker-pris

Michael Kampffmeyer er en av UiTs yngste professorer og har allerede utmerket seg med sin forskning innen kunstig intelligens. Nå har han vunnet UiTs pris for yngre forsker under universitetets årsfest.

En mann smiler til kameraet og holder fram en pris.
En svært fornøyd Michael Kampffmeyer etter å ha mottatt UiTs yngre forsker-pris Foto: Petter Bjørklund, SFI Visual Intelligence
Portrettbilde av Bjørklund, Petter
Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Publisert: 04.04.25 09:00 Oppdatert: 04.04.25 08:19
Om UiT Teknologi

– Det er en stor ære å få denne anerkjennelsen, spesielt i selskap med andre unge og dyktige forskere.

Det sa Kampffmeyer etter å ha vunnet prisen. Den deles ut til unge forskere under 40 år som har utmerket seg gjennom fremragende forskning eller kunstnerisk utviklingsarbeid. Han er professor i UiTs maskinlæringsgruppe og KI-senteret SFI Visual Intelligence.

– Forskning er ikke en enmannsjobb. Det er mye lagarbeid som ligger i grunn. Jeg ønsker å takke alle involverte, spesielt maskinlæringsgruppen, studentene, internasjonale samarbeidspartnere og instituttadministrasjonen for den gode støtten som muliggjør arbeidet vårt, legger han til.

Rektor Dag Rune Olsen overrakk prisen til Kampffmeyer under UiTs Årsfest.
Rektor Dag Rune Olsen overrakte prisen til Kampffmeyer under UiTs Årsfest. Foto: Petter Bjørklund, SFI Visual Intelligence

Et ungt forskertalent

Kampffmeyer ble professor allerede som 32-åring og har på kort tid skilt seg ut som et ungt forskertalent. Han har bidratt med nye og innovative kunstig intelligens (KI)-metoder innen felt som helse og fjernanalyse.

Arbeidet fokuserer på utvikling av mer effektiv og ansvarlig KI som gir bedre forklaringer, beskriver grad av usikkerhet, og krever mindre treningsdata. For dette har han vunnet flere nasjonale og internasjonale priser.

Gjennom karriereløpet har Kampffmeyer publisert 90 forskningsartikler i anerkjente akademiske tidsskrifter og konferanser, ledet store eksternfinansierte forskningsprosjekter, og veiledet syv doktorgradskandidater. I dag veileder han ti kandidater på doktorgradsnivå.

Gjennom Visual Intelligence har Kampffmeyer bidratt til innovasjon innen KI-feltet, i samarbeid med bedrifter fra næringslivet og offentlig sektor. Flere metoder fra senteret er tatt i bruk av blant annet Kreftregisteret, GE HealthCare, og Kongsberg Satellite Services.

Senterleder Robert Jenssen mener prisen er en viktig anerkjennelse av arbeidet til Kampffmeyer. Foto: Petter Bjørkund, SFI Visual Intelligence
Senterleder Robert Jenssen mener prisen er en viktig anerkjennelse av arbeidet til Kampffmeyer. Foto: Petter Bjørkund, SFI Visual Intelligence

Kampffmeyer har etablert et bredt samarbeidsnettverk mellom UiT og ledende KI-miljøer i USA, Europa og Asia. Han er også en sentral skikkelse i forskningskonferansen Northern Lights Deep Learning Conference – som samler KI-forskere fra 28 ulike land til Tromsø hvert år.

Les også: 250 forskere til verdens nordligste konferanse innen kunstig intelligens

Imponerende forskningsportefølje

Professor på UiT Robert Jenssen er senterleder for Visual Intelligence. Han gratulerer Kampffmeyer med prisen og mener det er en viktig anerkjennelse av arbeidet hans.

– Michael har en imponerende forskningsportefølje med betydelige bidrag til KI-feltet. Det er få forskere som har klart å få til så mye på bare noen år. Vi er svært takknemlige for at vi har så hardtarbeidende kolleger som Michael i forskningsgruppen og senteret vårt, sier Jenssen.

Les mer om Kampffmeyer og arbeidet hans: Unge professor Kampffmeyer


Kortnytt fra Institutt for fysikk og teknologi
Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Vi anbefaler