Starter senter for kunstig intelligens

UiT Narvik og VINN vil hjelpe bedrifter i nord med å bli bedre på kunstig intelligens.

En mann og en kvinne står i en trapp og smiler i kamera
Jørn Eldby ved UiT koordinerer arbeidet med å etablere kompetansesenteret AI-senter nord. Marit Collin fra VINN leder deres del av prosjektet. Foto: Vilde Øines Nybakken / UiT
Portrettbilde av Nybakken, Vilde Øines
Nybakken, Vilde Øines vilde.o.nybakken@uit.no Kommunikasjonsrådgivar
Publisert: 20.12.24 13:15 Oppdatert: 20.12.24 13:18
Næringsliv Teknologi

Kunstig intelligens, eller AI, er viktig for konkurransekraften til næringslivet framover. Flere bedrifter sier likevel at de ikke er gode nok på kunstig intelligens i dag, ifølge NHO.

Det vil VINN og UiT Narvik gjøre noe med, og etablerer et kompetansesenter på kunstig intelligens ved UiTs campus i Narvik.

Senteret får navnet AI-senter nord, og skal bygge lokal kompetanse på kunstig intelligens. Jørn Eldby ved UiT koordinerer arbeidet med å etablere senteret.

–  UiT Narvik uteksaminerer årlig rundt 50 ingeniører innen data, og inntil 20 sivilingeniører. Fagretninger innen kunstig intelligens er populære valg for studentene. Målet er at senteret skal være en smeltedigel for prosjekter og nyetableringer der studenter, forskere og undervisere ved fakultetet, og virksomheter, møtes i et kreativt IT-miljø, sier Eldby.

En smeltedigel for forskning, undervisning og utvikling

Leder ved institutt for datateknologi og beregningsorienterte ingeniørfag, Aleksander Pedersen, tror senteret både vil tiltrekke seg flere studenter og fagfolk, og bidra til et økt fokus på undervisningstilbud innen kunstig intelligens og digitalisering.

– Vi har alltid vært gode på utdanning av kandidater innen anvendt datateknikk. AI har vært en del av vår forskning og utdanningstilbud i 25 år. Med AI-senter nord kommer vi enda nærmere virksomhetene og markedet vi skal betjene, sier Pedersen.

Blond mann i t-skjorte ser i kamera
Leder ved institutt for datateknologi og beregningsorienterte ingeniørfag, Aleksander Pedersen, tror senteret både vil tiltrekke seg flere studenter og fagfolk, og bidra til et økt fokus på undervisningstilbud innen kunstig intelligens og digitalisering. Foto: Christian Halvorsen / UiT

Nestleder i VINN-styret, Marit Collin, leder prosjektet fra VINNs side. Hun ser fram til å bygge kompetanse som det er behov for i regionen.

– Få bedrifter har AI-kompetanse selv og det finnes ikke kompetanse nok i regionen som kan bistå dem. Da er vi enten avhengig av at noen med AI-kompetanse flytter hit, eller så må vi bygge kompetansen selv, sier Collin.

Collin har tidligere vært administrerende direktør for IT-selskapet Kantega, som VINN har med seg på laget for å bidra inntil AI-senteret selv har utviklet den nødvendige kompetansen for å drifte det.

Starter med studentene

Kunstig intelligens er et uttalt mål i regjeringens digitaliseringsstrategi fram mot 2030. Et av målene er nettopp å etablere forskningssentre for utvikling og bruk av kunstig intelligens i samfunnet, samt å legge til rette for innovasjon basert på AI i næringslivet.

Når kompetansesenteret AI-senter nord nå etableres, er det naturlig å knytte det til universitetet.

Målet er å utvikle studentprosjekter, som kan bli til sommerjobber og masteroppgaver, og gi næringslivet den kompetansen de trenger – enten ved at studentene får relevant jobb etter endt utdanning, eller ved at de starter egne bedrifter i nord.

– AI-senteret har innhentet studentprosjekter fra næringslivet, som allerede etter jul vil gi utfordringer til studentene og nyttige bidrag av AI-kompetanse til næringslivet, sier Eldby.

I månedsskiftet januar/februar kjøres det også AI-kurs for ledere i samarbeid med Narvikregionen næringsforening.


Kortnytt fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Nybakken, Vilde Øines vilde.o.nybakken@uit.no Kommunikasjonsrådgivar
Vi anbefaler