UiT-forskere mottar prestisjefylt EU-stipend

Florian Ströhl og Karley Campbell er tildelt ERC Starting Grant 2024 for deres banebrytende prosjekter innen mikroskopteknologi og mikroorganismer i arktisk havis.

To portrettbilder. Til venstre er en dame med lyst hår , hun smiler. Til høyre er en mann med hvit frakk.
Glade stipendmottagere: Karley Campbell ved Institutt for arktisk og marin biologi (t.v.) og Florian Ströhl ved Institutt for fysikk og teknologi. Foto: UiT
Portrettbilde av Aaraas, Elisabet
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 05.09.24 12:00 Oppdatert: 06.09.24 11:19
Arktis Om UiT Teknologi

Stipendene fra European Research Council (ERC) er på henholdsvis 20 og 30 millioner norske kroner og gis til fremragende forskere som skal fylle kunnskapshull og flytte forskningsfronten framover.  

Blant nesten 3 500 søknader, ble 494 stipend delt ut. 14 gikk til søkere fra Norge, blant dem Ströhl og Campbell.  

– For en bragd – gratulerer til begge to! Dette er et av de mest prestisjefulle stipendene i EU, og vi er stolte av at forskerne våre er i front innen teknologiutvikling, helse og Arktis – strategiske satsningsområder ved UiT, sier Jan-Gunnar Winther, prorektor for forskning og utvikling ved UiT. 

Skal utvikle ny mikroskopteknikk

En mann med hvit frakk sitter ved et skrivebord og holder i en liten svart stang som han peker mot en teknisk gjenstand som står på bordet ved siden av.
Florian Ströhl skal utvikle ny optisk teknologi for å forbedre vår forståelse av hjertet. Foto: Kjetil Rydland / UiT

Forsker Florian Ströhl er beæret. Sammen med norske og internasjonale kolleger, skal han utvikle ny teknologi som gjør det mulig å forske på hjerteceller uten å berøre dem. 

Den nye teknologien kan brukes i avansert celleterapi for å behandle hjertesykdom.   

– Et sykt hjerte kan vise mekaniske endringer helt ned på cellenivå. Vi skal utvikle en mikroskopimetode som gjør det mulig å kjenne stivheten i cellene inne i hjertevevet ved kun å bruke lys, sier Ströhl.  

Ifølge forskeren vil teknologien også kunne brukes på en rekke andre områder.  

– Den kan for eksempel anvendes i akvakultur for å studere hvordan immunforsvarsceller lever på en laks, eller for å kartlegge materialegenskaper i eksempelvis plast og metall, sier en fornøyd stipendmottaker. 

Mikroorganismer i havisen

En dame i gul og mørk kjeledress sitter på isen og sager i en isklump.
Karley Campbell skal forske på hvordan mikroorganismer i havisen blir påvirket av klimaendringene. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt

For marinbiolog Karley Campbell er ERC-stipendet en unik mulighet til å forske på et av de største biomene på planeten: Havis. 

– Vi skal undersøke hvilke mikroorganismer som lever i havisen og hvordan de responderer på klimaendringene, sier Campbell. 

Hun forteller at havis består av flere unike habitater der mikrober som alger og bakterier gror. Men med unntak av det nederste islaget, vet vi nesten ingen ting. 

– Tidligere har forskningen konsentrert seg om bunnlaget, og FNs klimarapport baserte seg i stor grad på denne begrensede forståelsen. Men nå skal vi utvide fokuset, slik at vi kan utvikle modeller som sier noe om hvordan Arktis vil se ut i framtiden, sier den begeistrede forskeren. 

ERC Starting Grants 2024

  • Program: EU Horizon Europe  
  • Formål: Støtte banebrytende forskning innen et bredt spekter av fagfelt, inkludert livsvitenskap, fysikk, samfunnsvitenskap og humaniora.  
  • Hovedmål: Hjelpe unge forskere som er i starten av karrieren med å starte egne prosjekter, danne team og forfølge deres mest lovende ideer.  

Starting Grant | ERC (europa.eu)

Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 05.09.24 12:00 Oppdatert: 06.09.24 11:19
Arktis Om UiT Teknologi
Vi anbefaler