UiT har bidratt til Apples nye tastaturlayout

Åtte samiske språk får nå egne iOS-tastatur. UiT har vært med på å utvikle disse sammen med Apple. Det er første gang en stor internasjonal leverandør integrerer verktøy for alle samiske språk i sin programvare.

To kvinner og to menn holder en Apple-laptop mot kamera.
HØYT NIVÅ: Det de ansatte i Divvun-gruppa ved UiT leverer, har av stor betydning for samisk språkutvikling. Nå har Divvun bidratt til samisk tastaturlayout fra Apple. På bildet: Linda Wiechetek, Maja Lisa Kappfjell, Flammie Pirinen fra Divvun-gruppa, og Trond Trosterud fra Giellatekno-gruppa. Divvun-gruppa består også av Sjur Nørstebø Moshagen, Børre Gaup, Inga Lill Mikkelsen og Katri Hiovain-Asikainen. Foto: Jørn Berger Nyvoll / UiT
Publisert: 01.02.24 12:00 Oppdatert: 02.02.24 10:46
Om UiT Teknologi Urfolk

Her kan du lese saken på nordsamisk

Apple lanserte onsdag 31. januar det nyeste iOS-tastaturoppsettet for de samiske språkene.  UiT Norges arktiske universitet, ved utviklingsgruppa Divvun, har bidratt til dette prosjektet.  

Leder for Divvun og sjefsingeniør Sjur Nørstebø Moshagen sier at Apples nye tastaturlayout er av stor betydning for brukere av samiske språk.  

Det vil bli mye enklere å skrive på samisk ettersom tastaturene er forhåndsinstallert i Apples produkter. Dette vil også ha mye å si for skoleelever som bruker iPad i undervisningen, fordi det også er inkludert støtte for samiske bokstaver på eksterne tastatur brukt med iPad. Det er klart at dette er et løft når det gjelder å bevare de samiske språkene, sier Moshagen. 

De åtte samiske språkene som tilbys via Apples nye tastaturlayout er: enaresamisk, kildinsamisk, lulesamisk, nordsamisk, pitesamisk, skoltesamisk, sørsamisk og umesamisk.

TASTATUR: Slik ser den nye tastatur-menyen ut. Foto: Skjermbilde fra en Apple datamaskin.

Også Samerådet har bidratt til utviklingen.  

Høyt teknologisk nivå 

Tidligere har man kunnet laste ned Divvun-gruppas egen app for å få samiske tastaturer. Divvun-gruppa lager også stavekontroller, grammatikkontroller, talesyntese, elektroniske ordbøker og maskinoversettelse, i samarbeid med Giellatekno-gruppa ved UiT.

– UiT går i bresjen for å utvikle samiske språkverktøy. Vi leverer språkteknologisk arbeid på et høyt internasjonalt nivå. Det er første gang vårt arbeid blir brukt som en fast del av systemet til en internasjonal teknologileverandør, sier Moshagen.

UiT vil takke alle eksterne som har bidratt til arbeidet med alle åtte tastatur, blant annet Språkcentrum for umesamiske termer.

Publisert: 01.02.24 12:00 Oppdatert: 02.02.24 10:46
Om UiT Teknologi Urfolk
Vi anbefaler