English flag

Materialsamling og brukere

Den største brukergruppen til Kjernefasilitet for biobank - Helsefak er befolkningsundersøkelsene til Institutt for Samfunnsmedisin. Dette er undersøkelser som samler inn informasjon om blant annet deltagernes livsstil, demografi og helse via spørreskjema, fysiske undersøkelser og tester. I biobanken lagres det biologiske materialet som deltagerne i undersøkelsene bidrar med. Dette kan for eksempel være blod, hår, urin, negler og avføring. Dette materialet kan så analyseres og brukes til å forske på livsstil, sykdom og helse.

Biobankens materialsamling

Figuren over viser en omtrentlig oversikt over materialsamlingen fra de store befolkningsundersøkelsene ved Institutt for samfunnsmedisin som er blitt registrert i EUTRO. Fortsatt er det deler av materialet som ikke er registrert i EUTRO og som derfor ikke er med i denne oversikten. 

Befolkningsundersøkelsene

Tromsøundersøkelsen er Norges mest omfattende og best besøkte befolkningsundersøkelse. Mer enn 45 000 personer har deltatt i en eller flere av de sju undersøkelsene som er gjennomført siden 1974. Forskningen spenner fra kjerneområdet hjerte- og karsykdommer til andre store folkehelseutfordringer som kreft, diabetes, fysisk aktivitet og kosthold, ungdomshelse, aldring og demens, lungesykdom, psykisk helse, rus, kronisk smerte, muskel- og skjelettsykdommer, munn- og tannhelse, antibiotikaresistens m.m.

Kilde: Nettsiden til Tromsøundersøkelsen

 

Kvinner og kreft er en befolkningsbasert helseundersøkelse med mål om å studere hvilke faktorer som påvirker utvikling og overlevelse av kreft, for å gi økt kunnskap om forebygging av kreftsykdom og for tidlig død, nasjonalt og globalt. 

Undersøkelsen er en landsdekkende populasjonsbasert, kohortstudie som hovedsakelig bruker informasjon fra spørreskjema. Datainnsamlingen startet i 1991 og sist innsamling ble foretatt i 2017. Kvinner og Kreft har data fra nær 172 000 kvinner, hvor 50 000 også har bidratt med blodprøver. Det har også blitt tatt vevsprøver fra normalt brystvev og brystkreftsvulster.

Kilde: Nettsiden til Kvinner og kreft

SAMINOR er en stor befolkningsbasert helse- og levekårsundersøkelse i områder med samisk og norsk bosetting i Nord- og Midt-Norge. De fleste kommuner som er inkludert i SAMINOR er distriktskommuner med relativt få innbyggere. 

Formålet er å få kunnskap om utbredelsen av og risikofaktorer for sykdom, bidra til å forebygge lidelser, og forbedre helsetjenestetilbudet for alle. Den tredje undersøkelsen, SAMINOR 3, startet opp i oktober 2023. 

Kilde: Nettsiden til SAMINOR

 

Fit Futures (FF) er en befolkningsbasert helseundersøkelse som skal bidra til økt kunnskap om unges livsstil og helse. Første datainnsamling (FF1) var i skoleåret 2010-2011. Deltakerne var 15-18 år og gikk første året på videregående skole. De samme deltakerne ble invitert til den andre datainnsamlingen i Fit Futures (FF2), som ble gjennomført i løpet av skoleåret 2012-2013. Den tredje datainnsamling ble gjennomført 2021-2022, også her ble de samme deltakerne invitert. 

Kilde: Nettsiden til Fit Futures