Kvinner og kreft

The Norwegian Women and Cancer Study (NOWAC)

Om Kvinner og kreft

Kvinner og kreft er en landsdekkende befolkningsbasert helseundersøkelse som bidrar til økt kunnskap om kreft, forebygging av kreftsykdom og for tidlig død, nasjonalt og globalt. Dette gjør vi ved å studere hvilke faktorer som påvirker kreftutvikling og -overlevelse hos kvinner.

Datainnsamlingen startet i 1991. Kvinner og Kreft har data fra mer enn 172 000 kvinner, hovedsakelig informasjon fra spørreskjema, i tillegg til blodprøver fra 50 000 kvinner. Det har også blitt tatt vevsprøver fra normalt brystvev og brystkreftsvulster. Kvinnene var 30–70 år da de svarte på første spørreskjema og ble valgt ut tilfeldig fra Folkeregisteret. Siste innsamling var i 2017. Vi planlegger en ny innsamling.

Hvert år kopler vi data fra Kvinner og kreft til Kreftregisteret og Dødsårsaksregisteret.

Kvinner og kreft har samarbeidet med European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), et samarbeidsprosjekt som omfatter ti ­europeiske land, siden 1998.

Studien er forankret ved institutt for samfunnsmedisin, Det Helseviteskaplige fakultet, UiT Norges arktiske universitet. 


Alle informasjonsskriv og spørreskjema i undersøkelsen

Deltakere i kvinner og kreft

Først og fremst vil vi uttrykke vår takknemlighet for at dere har bidratt med svært verdifulle data!

Som deltaker i i Kvinner og kreft kan du være trygg på at all informasjon du har gitt fra deg kun brukes til helsestatistikk og godkjente forskningsformål. Vi respekterer ditt privatliv. Det vil ikke være mulig å identifisere deg når resultatene fra undersøkelsen publiseres. Opplysningene som samles inn, og er samlet inn, blir behandlet i samsvar med de til enhver tid gjeldende regler.

Foto: Mostphotos.com

Les mer om personvern og informasjonssikkerhet i Kvinner og kreft, og hvilke prosjekter som forsker på informasjon fra deltakere i undersøkelsen.  


Personvern og informasjonssikkerhet
Pågående prosjekter

Forskning på data fra Kvinner og kreft

Prosjektledere med PhD ved institusjoner med forskningskompetanse kan søke om tilgang til forskningsdata og biologisk materiale fra Kvinner og kreft. PhD- og masterstudenter kan ikke selv søke om forskningsdata. En veileder med forskningskompetanse, fortrinnsvis hovedveileder, må søke om data på deres vegne.

Ledergruppen i behandler søknader om forskningsdata og biologisk materiale i faste møter. 

En egen avtale mellom UiT v/Kvinner og kreft og forskningsansvarlig institusjon setter rammene for prosjektets tilgang til forskningsdata og biologisk materiale: prosjektets bruk av forskningsdata og biologisk materiale må være i tråd med Kvinner og krefts formål og retningslinjer. I tillegg må bruken være i tråd med prosjektets egen protokoll og eventuelle nødvendige godkjenninger. Avtalen gir også rett til å publisere et visst antall artikler. Dersom prosjektet blir forsinket og har behov for tilgang til data utover den avtalte tidsperioden, kan prosjektet søke om forlengelse.

Nedenfor kan du lese mer om hvordan du søker om tilgang til forskningsdata og biologisk materiale, samt priser for utlevering. Videre kan du lese våre informasjonsskriv og spørreskjema for de ulike datainnsamlingene. 


Søk tilgang til forskningsdata og biologisk materiale
Ledergruppen
Priser for utlevering av forskningsdata og biologisk materiale

Publikasjoner

Kvinner og kreft har vært en viktig kilde til data for mange vitenskapelige publikasjoner. Flere publikasjoner har brukt data utelukkende fra Kvinner og kreft, mens andre har brukt Kvinner og kreft-data i kombinasjon med andre kilder.

En del av Kvinner og kreft-studien er også inkludert i en studie som heter European Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). EPIC er en stor studie som har samlet informasjon fra flere europeiske land som har blitt brukt i mange vitenskapelige publikasjoner.  

Noen av publikasjonene er bak betalingsmur. 

Vi jobber med å oppdatere listen over publikasjoner fram til nåtid og vil poste lenker der det mangler. 


Publikasjonsliste til Kvinner og kreft
Publikasjonsliste til EPIC

Mediesaker






Kontakt


Har du spørsmål om Kvinner og kreft?

 
Logg inn / Login